OLIMPIJSKI JUNAK

Odbor za deskanje Žanu Koširju ne izplača nagrade

Objavljeno 22. april 2014 11.00 | Posodobljeno 22. april 2014 11.03 | Piše: Marko Uršič

Dobitniku dveh olimpijskih medalj dolžni 7500 € za dosežke v svetovnem pokalu.

Tržičan sam financira svoje treninge, zato si želi zaslužene nagrade od odbora za deskanje SZS. Foto: Matej Družnik/Delo

LJUBLJANA – Olimpijske igre v Sočiju so položene v žlahtno zakladnico slovenskega športa, naši junaki so bili na oddihu oziroma si bodo dušo in telo še spočili, hkrati pa že vneto razmišljajo o naslednji sezoni. Žan Košir, v Rusiji si je prideskal srebrno odličje v paralelnem slalomu in bron v paralelnem veleslalomu, si že nabira telesne moči za naslednjo zimo in opravlja pogovore s pokrovitelji, da bi zgradil temelje za naskok na stopničke v naslednjem tekmovalnem obdobju. Danes bo na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Podutiku seja izvršilnega odbora, kot točko pod številko sedem pa bodo obravnavali pritožbo žlahtnega tržiškega deskarja.

Za kaj pravzaprav gre? V igri je namreč nagrada za dosežke v svetovnem pokalu v sezoni 2012/13, ki bi jo moral izplačati odbor za deskanje na snegu. Ta, v veliki večini ga sestavljajo starši tekmovalcev, je postavil sistem nagrajevanja, v pravilnik pa ga je vpisal zelo površno in nedoločeno. Vsak ga lahko tolmači po svoje. V pravilniku je napisano, da odbor izplača nagrado za seštevek svetovnega pokala. Z nobeno besedo pa ne piše denimo, ali gre za skupni seštevek ali kaj drugega. Žan Košir je bil v seštevku svetovnega pokala v paralelnem slalomu drugi, v veleslalomu peti, v seštevku paralelnih disciplin pa je na koncu osvojil tretje mesto.

Odbor za deskanje trdi, da so Koširju dolžni izplačati nagrado le za skupni seštevek svetovnega pokala, a res je, da ta poteka le po posamičnih disciplinah. »Zato, ker sem vedel, da so pravilnik slabo napisali, in ker so v primeru enega izmed tekmovalcev nagrado izplačali celo za nazaj, kljub temu da tega pravilnika sploh ni bilo, se pravi na lepe oči, sem pač zahteval, da mi izplačajo obe nagradi. Ko sem bil pri odvetnikih, so mi rekli, da sem po tem pravilniku nagradi dolžan dobiti. Nisem hotel iti v tožbo, ampak sem preprosto sklenil, naj zadevo pregleda častno razsodišče Smučarske zveze Slovenije. Gre pač za dokaz, da našo panogo vodi odbor, kjer so konflikti interesov. Notri sedijo starši, ki zagovarjajo lastne interese, zato smo drugi tekmovalci, ki skozi zgodovino nismo imeli nobenega predstavnika, velikokrat oškodovani,« je Žan Košir opisal bistvo.

Več denarja za Tino Maze

Naša najboljša smučarka bo v smučarski karavani vztrajala vsaj še eno sezono. Predstavniki Smučarske zveze Slovenije in ekipe Tine Maze so uskladili vse glavne podrobnosti, tudi tiste, ki se nanašajo na finančni okvir sodelovanja v novi sezoni. »Zadeva je vsaj za nas končana. Ker gre pri pogodbi za poslovno skrivnost, bi se komentarjev vzdržal. Lahko pa potrdim, da zneski ne ostajajo na enaki ravni kot v minulem pogodbenem obdobju, temveč so nekoliko višji. In to sprejemamo,« pravi novi predsednik zbora alpskih disciplin Dušan Gorišek. Pravni zastopnik ekipe Tine Maze, odvetnik Damijan Terpin, pa je ob tem načel tudi drugo problematiko: »Glede na dogovorjeni prispevek zveze bo Tina Maze iz svojega žepa, da si zagotovi potreben obseg sredstev za sezono, dala 130.000 evrov. Govori pa se o zamenjavi vodje alpskih disciplin Dušana Blažiča. To sicer ni stvar ekipe Tine Maze, je pa stvar ekipe Tine Maze, koga bodo izbrali. Z Blažičem smo se ujeli, stvari so funkcionirale. Upam, da bodo pametni in da se bodo odločili v korist športa, sprememba bi bila velika napaka.«
image
 
Tina Maze bo v novo zimsko sezono vložila lastnih 130.000 evrov. Foto: Aleš Černivec/Delo

Odbori nad vodstvom SZS

»Glede na to, da so tudi vložki odbora v nas tekmovalce nizki, si te nagrade želim. Vsi pa vemo, da je daleč najtežje kaj doseči v skupnih seštevkih svetovnega pokala, vso sezono moraš biti stalen. Vse skupaj je tudi dosti pogojeno s tem, kakšno kategorizacijo dobimo pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Imam svetovni razred, in če ga imaš, ti na podlagi tega tudi sofinancirajo treninge. V določenih primerih pa sem dobil dosti manj kot nekdo z istim statusom. Nisem zadovoljen s sistemom, zato sem pač tudi vložil vlogo za izplačilo nagrade. Našel sem njihovo napako, saj so šli pravilnik osnovnošolsko in na A4 formatu napisati zelo zelo nedorečeno. Želim, da je njihova napaka kaznovana. Na neki način pa si za svoje dosežke ravno tako tudi nekaj zaslužim, ker pač vlagam lastne finance, in zakaj zdaj za to ne bi bil nagrajen. Se mi pa zdi, da je sistem nagrajevanja za olimpijska odličja veliko bolj pošten, zato ker posamezniki dobimo odličja enakega sijaja, zato dobimo iste nagrade, ni razlike. Podpiram takšen sistem dela, kot ga ima olimpijski komite. Pri zimskih športih pa je malce zastarel sistem, klubi izvolijo odbore in ti v bistvu odločajo o tem, kam bo šel denar. Imajo zadnjo besedo, ne pa vodstvo smučarske zveze. Tu pa je konflikt interesov, saj v odborih ne morejo sedeti starši tekmovalcev, na odločilnih funkcijah ne sme biti sorodstvenih navez. V kritičnih trenutkih je njihova odločitev vedno subjektivna, to pa se ne bi smelo dogajati, sploh če denar pride iz državnih virov in je namenjen za naše priprave. Tudi mi ne bi mogli tako delovati, to je treba urediti, gre za dobro panoge deskanja,« je pristavil Tržičan. Višina nagrade, ki naj bi šla Koširju, je približno 7500 evrov. »Ni velika vsota, a meni bi še vseeno veliko pomenila. Še vedno sem v prvi vrsti moral vlagati svoj denar, nikoli nisem dajal v svoj žep,« je končal srebrno-bronasti Žan Košir. 

Deli s prijatelji