TRADICIONALNO

Novoletna turneja daje našim dodaten zagon

Objavljeno 28. december 2013 08.45 | Posodobljeno 28. december 2013 08.45 | Piše: Marko Uršič

Primož Peterka je edini od slovenskih skakalcev skupno zmagal na novoletni turneji.

Primož Peterka iz časov, ko je zmagal na novoletni turneji. Foto: Tomi Lombar

V novo leto bomo šli z ognjemetom, tudi skakalci. Tradicionalna turneja štirih skakalnic, začne se jutri v Oberstdorfu, bo pravi športni spektakel, v dosedanjih 61 izvedbah pa so niti vlekli tudi Slovenci. Primož Peterka je bil edini skupni zmagovalec iz Slovenije, to je bilo v sezoni 1996/97, v zbirki ima tudi dve posamični zmagi iz Garmischa (1997, 2003). Celoten slovenski posamični zbir po zmagah pa je štiri, po eno sta prispevala še Primož Ulaga iz leta 1987 v Innsbrucku in Peter Žonta (prav tako to tirolsko mesto, 2004). »Spomini na skupno zmago so gotovo lepi, a nič več toliko živi. Takrat je bilo tudi drugače, skakalnice so si bile različnejše. Na njih in drugam se je hodilo še peš. Tista stara skakalnica v Garmischu je meni res zelo ležala,« je spomine obudil Primož Peterka, dvakratni skupni zmagovalec svetovnega pokala. Je pa potrdil razlike med svojim in današnjim rodom skakalcev, tudi skoki in vse okoli njih se namreč razvija. »Ena od glavnih razlik je gotovo oprema, danes je čisto drugačna, kot je bila takrat. Tudi konkurenca je bolj zgoščena, malce tudi na račun opreme. Takšna konkurenca je, da zna posameznika vsaka majhna napaka oddaljiti od zmage. Za letos je treba računati na tiste, ki so trenutno v ospredju, Poljake, Schlierenzauerja, upam, tudi na kakšnega našega. Sezono so začeli super, potem pa je bilo malce nesreče, majhne napake, in si hitro zunaj deseterice,« je Peterka zaokrožil misli.

Primož Ulaga je bil zadnja leta bolj vprežen v Smučarski zvezi Slovenije, tudi kot predsednik, prosili pa smo ga, da se s spomini vrne v svoja tekmovalna leta in novoletno zmago v Innsbrucku. »Vse zmage, ki jih dosežeš, so delčki, ki ti ostanejo. Živčnost, razplet, razglasitev, neke slike, ki ostanejo v spominu. Tokrat je zame glavni favorit še vedno Schlierenzauer, je pa nekaj kandidatov, za katere se mi zdi, da imajo to kakovost, eksplozivnost, hitrost, da obvladajo stvar. Našim ne manjka dosti. Menim, da nihče ni tako odmaknjen od tistih dobrih skokov, je pa res, da ti včasih lahko tekma, ko te odnese, da takšen zalet, da se notranje energije sprostijo in potem ti uspe samemu po sebi. Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš že dokaj dobro poznajo te okoliščine in to zanje ne bi smel biti prevelik zalogaj, saj so sposobni biti zelo spredaj. Tehnika niti ni toliko problematična. Jaka Hvala ima nekaj težav, a vse se lahko spremeni že v enem tednu,« je naše skakalce ocenil Ulaga.

Manjka pika na i

Peter Žonta je zadnji s slovensko zmago, tudi njegovo edino za svetovni pokal, misli mu še uhajajo na srečno tirolsko mesto. »Uh, tega je že kar deset let. Na novoletni turneji sem vedno rad tekmoval, zaradi samega vzdušja, skakalnice so mi bile všeč, v bližini nas je. Za te tekme sem se posebno pripravil, dejansko mi je bila ta novoletna turneja cilj. Ne toliko posamične tekme, ampak skupna razvrstitev. Je pa zelo težko doseči vrhunski rezultat tudi v skupni razvrstitvi, če nisi pripravljen. Zelo sem vesel uspeha tisto sezono, bil sem tudi tretji v skupni razvrstitvi novoletne turneje. Škoda pa, da ni bilo več takšnih rezultatov,» se spominja Žonta. Pa letos? »Naši imajo v nogah vrhunski dosežek, manjka le pika na i, kakšna zmaga. Upam, da so v teh dneh, ko so imeli prosto, zbristrili glave, znanja imajo zagotovo. Namreč tudi stopničk na novoletni turneji že dolgo ni bilo,« je skakalno razmišljanje strnil zadnji slovenski novoletni zmagovalec Žonta.

Deli s prijatelji