SKOKI

Novo leto: ognjemet na skakalnem nebu

Objavljeno 27. december 2012 16.47 | Posodobljeno 26. december 2012 21.14 | Piše: Marko Uršič

Novoletno kosilo, dunajski koncert in tudi smučarski skoki iz Garmischa.

Robert Kranjec je osvojil mali kristalni globus.

OBERSTDORF – Novoletna turneja bo dolga, za smučarske skakalce od 30. decembra do 6. januarja. Za osrednjo Evropo bo to glavni športni del novoletne proslave, to je namreč že klasika in zacementirano v vsakoletnem športnem koledarju. Štiri skakalnice bodo krojile usodo, uvodna tekma 61. turneje bo v nemškem Oberstdorfu, zvrstili pa se bodo še skoki na olimpijski skakalnici prav tako v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, na prvega dne novega leta dan. Nato se turneja seli v Avstrijo, Innsbruck bo na vrsti 4. januarja, dva dni pozneje pa še zahodnoavstrijski Bischofshofen. Priložnosti torej za kvartet uvrstitev, lansko 14. skupno mesto Roberta Kranjca pa bodo napadali in poskušali preseči tudi slovenski orli. Teh bo šest, glavni trener Goran Janus pa bo predvsem upal na novo ime, Jako Hvalo, ki je trenutno njegov najboljši varovanec v svetovnem pokalu, in sicer na devetem mestu. Še Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič so skakalni sekstet, ki bo na nemško govorečem območju poskušal z vidnimi uvrstitvami kakšen medijski odmev nameniti tudi Sloveniji.

Za nove preizkuse na prestižni turneji so se slovenski orli urili v Planici, skakali so na 120-metrski napravi. »Želimo izboljšati lanske izide. Cilji za turnejo so enkrat uvrstitev skupno do 12. mesta in drugič do 20. Glede na trenutno formo menim, da lahko pričakujemo tudi kakšno presenečenje. Osebno pričakujem, da bomo malce ponagajali favoritom in mešali štrene pri vrhu,« je optimističen Janus. Veseli ga, da se je med njegovimi varovanci vidno izkazal tudi mlajši del moštva. »Zaradi mladih je možno, da bo v ekipi po tekmi v Garmischu kakšna menjava. Bomo videli, kako nam bo šlo,« dodaja glavni trener. Kranjec je denimo že zamenjal čevlje, na katere pripne smučke, in tudi on upa na boljše uvrstitve.

Peterki
 edinemu uspelo

»Začetnih pritiskov, ki sem jih čutil še lani, ni več. Zdaj lahko grem bolj sproščeno na vsako tekmo. Želim si, da ne bi bil spet žrtev sistema na izpadanje kot lani,« je Peter Prevc prevzel besedo. Edino slovensko skupno zmago na novoletni turneji je v sezoni 1996/97 dosegel Primož Peterka, kaj takšnega letos ni možno, a Janusovi orli gredo optimistično v Nemčijo. Nazadnje je v novoletni zimi skupno zmago pobral Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki bo favorit tudi tokrat. »Sem povsem sproščen in ne čutim prav nobenega pritiska, saj sem turnejo že osvojil. S tem sem lani izpolnil tudi svoje otroške sanje. Prvič grem na turnejo v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, kar bo še dodatna motivacija,« je Schlieri pojasnil svoja pričakovanja in dodal, da je krog favoritov širok. Če že ne v nedeljo, pa bodo prvojanuarsko kosilo ob simfoničnem koncertu z Dunaja popestrili še Garmischevi skoki.

Veselje bo skakati

Jaka Hvala, mladi 19-letni Primorec iz Ponikev na Tolminskem, bo prvič okusil novoletne skoke. »V takšnem vzdušju, kot je tam na vsaki tekmi, mi bo v veselje skakati. Gre za eno največjih tekmovanj v smučarskih skokih, a vseeno grem na turnejo sproščeno. Visokih rezultatskih ciljev nimam, predvsem bi rad užival na tekmah,« pravi 5. z zadnje tekme v Engelbergu. »Na tekmah svetovnega pokala sem prikazal dobre skoke, a za zdaj mi še ni uspelo, da bi naredil dva res super skoka na eni tekmi.«

Deli s prijatelji