SVETOVNI POKAL

Novi deli srhljivke med Tino in Anno

Objavljeno 02. marec 2015 09.30 | Posodobljeno 01. marec 2015 21.29 | Piše: D. P.

Tina Maze je upala, da bo povečala prednost v lovu na veliki kristalni globus, a se je morala zadovoljiti z 2. mestom.

Tina Maze se je 76. v karieri zavihtela na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu.

Tina Maze se je po mesecu in pol vrnila na oder za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala, kjer je pred včerajšnjo kombinacijo zadnjič stala 13. 1. v Flachauu. Tokrat je v bolgarskem Banskem pristala na drugem mestu v alpski kombinaciji. A pravega veselja ji to drugo mesto ni prineslo, saj jo je z izvrstno vožnjo v slalomu presenetljivo prehitela Anna Fenninger, tretja je bila druga Avstrijka Kathrin Zettel. Z novimi 100 točkami je Fenningerjeva še dodatno stopila prednost Korošice, ki ima pred zadnjimi desetimi preizkušnjami sezone 64 točk naskoka v boju za veliki kristalni globus. Poleg Mazejeve sta točke dobili še dve rojakinji: Vanja Brodnik je bila 16., Ana Bucik pa 23. Ilka Štuhec je odstopila.

Nebo se jih je usmililo

Bolgari v zadnjih treh dneh niso imeli srečne roke z vremenom. Petkova in sobotna tekma sta se izgubili v megli, včeraj dopoldne pa se je po dveh prekinitvah nebo le usmililo marljivih organizatorjev. Superveleslalom, prvi del alpske kombinacije, se je začel ob 10.30. Po šestih tekmovalkah je bila tekma prekinjena, zbrani gledalci pa so se ustrašili, da se bo ponovilo že videno. A se ni. Nekoliko slabše razmere sta imeli le Zettlova in Lindsey Vonn, potem pa se je nebo razjasnilo. Vonnove kljub jasnemu vremenu na start slaloma ni bilo. »Nisem hotela tvegati, prevečkrat sem bila poškodovana,« je pojasnila plavolasa Američanka, ki bo danes zagotovo ambicioznejša.

Po treh ničlah spet oder

Tina Maze je bila druga že po superveleslalomu, za Fenningerjevo je zaostala zmernih 45 stotink sekunde. Tretji sta bili Švicarka Dominique Gisin in Avstrijka Nicole Hosp (+ 0,59). Zettlova je vodila na slalomu tudi še pred nastopom zadnjih dveh tekmovalk v boju za vrh, saj je Gisinova nazadovala (6.), Hospova pa ni prišla do cilja. Korošica se je odločno lotila slaloma, prednost pred do tedaj vodilno Zettlovo pa stopnjevala od starta do cilja. Mazejeva je bila po prihodu v cilj vesela, po treh zaporednih odstopih na tekmah svetovnega pokala je prišla v cilj, nasmihale so se ji 27. zmaga v svetovnem pokalu ter 100 točk, ki bi vsaj za hip ustavile nalet Fenningerjeve. Toda Avstrijka, ki v svetovnem pokalu ne tekmuje v slalomu, se je hrabro podala na progo. V zgornjem delu je bila celo hitrejša kot Tina, do cilja pa je ohranila 39 stotink ter se veselila 11. zmage v karieri. »Nisem vedela, da sem lahko tako hitra v slalomu, srečna sem!« je dejala 25-letna Avstrijka.

Medtem je Mazejeva takole ocenila dogajanje minuli konec tedna: »Solidno sem opravila s progo. Lahko bi smučala bolje, a nisem želela česar koli tvegati, zato tako zadržano. A tudi to drugo mesto je super rezultat po vsem tistem, kar se je dogajalo v moji glavi. Zgoraj se nisem znašla, proga je res grozna, hvala bogu, da se je vsaj videlo, ker v slabi vidljivosti smučati po taki progi ni prijetno. Zdi se mi, da je bila tekma precej na meji, spuščati se dol v megli, poleg tega spet vse te prestavitve, dva dni čakanja... Vse skupaj je bilo še težje. Za mano je težek dan, a uspešen.«

Danes nova bitka v Banskem

Na zadnjih desetih tekmah (na sporedu so štirje superveleslalomi ter po dva slaloma, veleslaloma in smuka) se obeta ogorčen obračun med Tino in Anno. »Situacija je taka, kot je bila dan pred tem. Še vedno zaostajam za Tino. A obeta se velik boj. Dala bom vse od sebe,« obljublja Fenningerjeva, Tina pa sporoča, »da se veseli merjenja moči z Anno in da se ne bo predala«. Danes bodo v Banskem poskušali izpeljati petkov odpadli superveleslalom. Tisti, ki je odpadel v soboto, pa bodo prestavili v nemški Garmisch-Partenkirchen, tekma bo na sporedu že v petek, 6. marca.

Deli s prijatelji