FIEMME 2013

Norvežanke premočne v štafeti, Slovenke brez uvrstitve

Objavljeno 28. februar 2013 16.22 | Posodobljeno 28. februar 2013 16.22 | Piše: S. U., STA

Barbara Jezeršek, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek so bile ujete za krog in ostale brez uvrstitve.

VAL DI FIEMME – Norveška ženska tekaška ekipa Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira in Marit Bjoergen je zmagovalka štafetne preizkušnje na nordijskem SP v dolini Fiemme. Druge so bile Švedinje, tretje pa Rusinje. Slovenke Barbara Jezeršek, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek so razočarale, bile ujete za krog in ostale brez uvrstitve.

Višnarjeva, ki je bila na tem prizorišču v klasičnem sprintu četrta, v ekipnem pa skupaj s Fabjanovo šesta, danes ni dobro tekla. »Meni je bilo danes zelo težko. Prvi krog sem se še nekako dobro počutila, vseskozi pred sabo imela tekmico, nato pa me je povsem zablokiralo in zelo težko sem sploh prišla do cilja. Pozna se mi bolezen, ki me je pestila, tudi tukaj nisem povsem zdrava,« je povedala Višnarjeva.

Marit Bjoergen najuspešnejša posameznica svetovnih prvenstev

Norvežanke so še enkrat več dokazale, da jim na tem prvenstvu skorajda ni enakih. Že v prvi predaji je Wengova pobegnila in Johaugovi predala z lepo prednostjo. A drobna Norvežanka je morala priznati premoč. Spet odlično razpoložena Poljakinja Justyna Kowalczyk, specialistka za tek v klasični tehniki, je Norvežanko ujela in predala kot prva. A nato so svojo kakovost spet pokazale tekačice iz dežele Vikingov, Steirova je v prosti tehniki spet naredila razliko in kot prva predala kraljici smučarskega teka Marit Bjoergen. Ta je kmalu ujela tudi slovensko zadnjo predstavnico Alenko Čebašek, s čimer so Slovenke morale predčasno končati tek. Norvežanke so na koncu osvojile že 113. zlato kolajno na nordijskih SP in skupno že 301.

Bjoergnova je z današnjo zmago štafete postala tudi najuspešnejša posameznica svetovnih prvenstev, saj je osvojila že 18. kolajno. S tem je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe, ki je v karieri osvojila 17 kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega 14 zlatih. Bjoergnova ima v svoji vitrini 11 zlatih kolajn. Tudi njen rojak Bjoern Daehlie je v svoji karieri osvojil 17 odličij na svetovnih prvenstvih, od tega devet zlatih.

Slovenski smučarski tekači in tekačice končali nastope

Slovenski smučarski tekači in tekačice so danes končali svoje nastope na prizorišču SP, saj je v petek na sporedu moška štafeta brez slovenskih predstavnikov, nato pa konec tedna še najdaljši preizkušnji na distanci, kjer Slovenija nima možnosti za vidnejšo uvrstitev.

Deli s prijatelji