NOVI IZZIVI

Norvežani v boj proti (pre) nizkim nagradam

Objavljeno 10. marec 2017 08.30 | Posodobljeno 10. marec 2017 08.30 | Piše: Miha Šimnovec

Avstrijski šampion Stefan Kraft pričakuje do konca tesno bitko za veliki kristalni globus.

Tilen Bartol, desno, in Anže Lanišek sta takole lani v Innsbrucku dvignila na rame Petra Prevca. Se lahko kaj podobnega zgodi na norveškem? Foto: Reuters

OSLO – Komaj dobro so se najboljši slovenski smučarski skakalci vrnili s Finskega, že so odpotovali nazaj na visoki sever – tokrat na sosednjo Norveško. Na znamenitem Holmenkollnu, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od središča Osla, se bo namreč danes začela premierna turneja Raw Air (surov zrak) z mamljivim nagradnim skladom 100.000 evrov. Od tega bo skupni zmagovalec tekmovanja, ki se bo izteklo 19. marca z velikim finalom na največji napravi na svetu v Vikersundu, prejel kar 60.000 evrov.

Za končno razvrstitev deset dni trajajoče turneje bodo ob štirih posamičnih tekmah v Oslu (12. 3.), Lillehammerju (14. 3.), Trondheimu (16. 3.) in Vikersundu (19. 3.) šteli tudi vsi skoki v kvalifikacijah in na obeh ekipnih preizkušnjah – jutrišnji na Holmenkollnu in nato čez teden dni še v Vikersundu (18. 3.). Če upoštevamo še nagradne sklade, ki so jih pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) že pred leti predpisali za prireditelje preizkušenj za svetovni pokal (minimalni za tekmo znaša 70.000 švicarskih frankov oziroma nekaj več kot 65.000 evrov), bodo norveški organizatorji skakalcem skupaj razdelili okrog pol milijona evrov. Skandinavci so torej naredili prvi korak v bitki proti (pre)nizkim nagradam v smučarskih skokih, jim bo sledil še kdo drug?

Kraft se odlično počuti kot lovec

Če sodimo po 51. nordijskem SP, ki se je v nedeljo končalo v Lahtiju, bo glavni kandidat za to, da si odreže največji kos pogače, prej ali slej Stefan Kraft. Avstrijski zvezdnik bo kot novopečeni dvakratni svetovni prvak začel turnejo z zvrhano mero samozavesti. »Rad imam Norveško in tamkajšnje skakalnice. Prihodnji dnevi bodo zelo izčrpljujoči, toda vem, kaj lahko pričakujem. Ker sem dobro telesno pripravljen, se še vedno počutim močnega,« je poudaril 23-letni šampion iz Goldegga na Solnograškem in pribil, da njegov glavni cilj ostaja (dvo)boj za veliki kristalni globus.

»Kamil Stoch je v zelo dobri formi, sam pa prav tako v odličnem izhodišču. Pričakujem tesno bitko do konca. Zdaj sem lovec, ta vloga pa mi zelo ustreza,« je še zagrozil Kraft, ki za omenjenim vodilnim poljskim asom v skupnem seštevku za svetovni pokal zaostaja za natanko 60 točk, medtem ko ima pred tretjeuvrščenim Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem 101 točko naskoka.

Najvišje uvrščenega slovenskega skakalca Domna Prevca na četrtem mestu od Stocha loči že 381 točk. Čeprav je bil sprva predviden v ekipi za Oslo, se je zgodila sprememba; namesto njega bo priložnost na Holmenkollnu dobil Tilen Bartol, ki je bil minuli konec tedna tretji in peti na prireditvi za celinski pokal v Reni. V strokovnem vodstvu naše reprezentance so se za zamenjavo odločili, da bi pridobili še enega tekmovalca za preizkušnje v poletih.

»Za to pa bo moral Tilen osvojiti vsaj eno točko med elito, ki je pogoj za nastop na letalnici,« je pojasnil glavni trener Goran Janus in dodal, da se bo 19-letni up ihanskega Sama, ki je – mimogrede – na lanskem preizkusu v Planici poletel kar do 252 metrov, a je po pristanku z velike višine grdo padel, po Oslu vrnil domov. Ob Bartolu bodo v današnjih kvalifikacijah oziroma prologu na Holmenkollnu pod slovensko zastavo skočili še Jernej Damjan, Nejc Dežman, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš.

Domen Prevc, ki pod vodstvom Janusovega pomočnika Janija Grilca vadi v Planici, se bo moštvu znova pridružil v ponedeljek v Lillehammerju. Na žalost pa se je sezona že končala za Bora Pavlovčiča, ki je bil z drugim in tretjim mestom najboljši Slovenec na tekmah za celinski pokal v Reni. Obetavni 18-letni skakalec ND Rateče Planica je moral namreč po vrnitvi iz Norveške na operacijo vnetega slepiča.

Deli s prijatelji