BIATLON

Nikogar se ne boji

Objavljeno 25. oktober 2014 15.17 | Posodobljeno 25. oktober 2014 15.21 | Piše: Marko Uršič

Biatlonec Jakov Fak po zadnji zdravstveno načeti sezoni vnovič visoko cilja.

Jakov Fak bo na SP v medvedjem zalivu lovil velik plen. Foto: Matej Družnik/Delo

Je najboljši hrvaški in slovenski biatlonec. Mrkopalj in Pokljuka sta njegova bazna tabora, iz katerih bo tudi v novi sezoni poizkušal vzpon v tekaški in strelski Himalaji. Jakovu Faku pa je zadnjo sezono pokvarila zastrupitev s hrano v Franciji; kako ironično, ko pa so galski petelini znani gastronomi. Na olimpijskih igrah v Sočiju je bil najboljši v tekmi s skupinskim startom, končal je na nehvaležnem četrtem mestu, svetovnega prvaka za Slovenijo in olimpijsko bronastega za hrvaški biatlon pa v novi zimi čakajo sveži izzivi.

Drugačen trening

»Letos je do zdaj vse potekalo v redu, in menim, da ne bo nobenih zdravstvenih težav, vsaj upam tako. Čakam začetek sezone; seveda so cilji visoki, želim imeti zelo dobro sezono. Hkrati se to pogojuje s tem, da dobro nastopim na vsaki tekmi svetovnega pokala, in to je moja velika želja. Zdravje pa je seveda prioriteta,« je Gorskokotarčan z besedno puško prvič ustrelil in zadel tarčo. Kako pa ocenjuje pripravljenost v primerjavi z istim obdobjem lani? »Eden od relevantnih podatkov bi bilo lahko državno prvenstvo pred nekaj dnevi, menim, da sem v določenih prvinah rahlo napredoval. Nekatere stvari delam drugače, preventivo, vaje za moč, celoten trening pa je tudi zastavljen po drugem programu. Kaže dobro, ne vidim nobenega razloga za zaskrbljenost. Seveda, ko bodo prišle tekme, bo to povsem drugače kot tekme na državnem prvenstvu. Večja konkurenca in vse, a se nikogar ne bojim, tekem se veselim in si želim, da se čim bolje pripravim za prihajajoče izzive,« je drugič ustrelil in tarča je padla.

Brez zamer do Velepca

Pri vodstvenem delu biatlonske reprezentance je bilo zaradi Uroša Velepca nekaj trenerskega vrtiljaka. Je zdaj vse v redu ali se to kje pozna? »Saj ni bilo nobenih zamer. Preprosto, vsi vemo, kakšni so naši cilji, in menim, da lahko skupaj delamo v to smer. Kakor smo do zdaj, tako tudi naprej,« je Fak tudi iz tretjega strela pokril tarčo. S Smučarsko zvezo Slovenije ima podpisano pogodbo, torej finančno stvari tečejo, baza lahko dela. »Vse deluje normalno. Ali smo zadovoljni? Sprejeli smo pač trenutno stanje, vedno si pri rezultatih želimo biti boljši, tako kot na vseh področjih v življenju. Preprosto pa je treba biti glede na trenutni položaj realen, kaj lahko, česa ne,« je uspešno ustrelil še četrtič.

Peti strel pa bo za Jakova Faka pomemben na vrhuncu sezone, ko bo marca prihodnje leto v finskem medvedjem zalivu, Kontiolahtiju, svetovno prvenstvo. Na zadnjem, leta 2013 v Novem mestu, pa ne na Dolenjskem, je Jakov Fak pritekel in pristreljal edino slovensko odličje, bron v sprintu. Finski medvedi ne bodo ogroženi, saj moramo ceniti skandinavsko naravno in živalsko bogastvo, a Jakovu Faku v medvedjem zalivu želimo velik žlahten ulov.

Deli s prijatelji