ZBOGOM SLATNAR

Nič več skrivnosti, Peter Prevc odhaja...

Objavljeno 14. september 2017 20.05 | Posodobljeno 15. september 2017 09.23 | Piše: STA, Mo. S.

Vzrok za zamenjavo opremljevalca je bil material, pojasnjuje šampion.

KRANJ – Za slovenskim šampionom Petrom Prevcem je naporno poletno pripravljalno obdobje, ki ga je izkoristil za testiranje opreme. Ugibanj o novih skakalnih smučeh ni več. V olimpijsko sezono bo skakalni as vstopil z novim opremljevalcem, s katerim bo poskušal znova dobiti nazaj stare občutke, ki so ga krasili, ko je osvojil veliki kristalni globus.

Še pred 20. septembrom, ko bo skakalni as iz Dolenje vasi v Poljanski dolini dopolnil 25 let, si je že zagotovil rojstnodnevno darilo. »Za smuči sem se zdaj nekako odločil, da jih bom letos zamenjal in šel na fischerja. Bilo je veliko testiranj, na koncu je ta material zmagal,« je danes v Kranju neznanke o novem opremljevalcu, ki so se pojavile pred začetkom poletne velike nagrade, razblinil Prevc, skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2015/16.

Težka odločitev

Prevc se je odločal med domačim izdelovalcem smuči znamke Slatnarimage, ki je prevzel Elanovo proizvodno linijo, ter prevladujočim in marketinško zelo agresivnim avstrijskim proizvajalcem skakalnih smuči znamke Fischer. Na koncu se je tehtnica nagnila na stran Fischerja. »Odločitev za zamenjavo smuči je bila zelo težka. Težko je bilo vse skupaj zamenjati in testirati, ko sem ugotovil, da mi tuji proizvajalec bolj ustreza. Treba je bilo čustva pustiti ob strani. Testirati sem začel na začetku julija, vmes mi tudi skoki niso šli, tako kot bi si želel, tako da na tekmah nisem mogel testirati in nisem dobil pravih informacij, zato se je vse skupaj zamaknilo za kakšen teden. Preizkušal sem različne modele, kako se odzivajo. Potem ko vse daš na papir, potegneš črto in pretehtaš, kaj je tisto, kar ti bo prineslo več,« je odločitev pojasnil Prevc.

Vzrok za zamenjavo opremljevalca je bil izključno material, odločitev pa je po poletnem tehtanju pri slovenskemu asu dozorela pretekli teden. »Hitrost smuči je pri obeh nihala, enkrat so bile hitrejše Slatnarjeve, kakšen skok sem bil hitrejši na Fischerjevih, tukaj prav velike umetnosti ni. Na Fischerjevih je bilo več neke sproščenosti in zanesljivosti, kar je bilo tudi tisto, kar je pretehtalo na Fischerjevo stran,« je še dodal Prevc, ki se bo o tem, ali bo nastopil na preostalih dveh tekmah poletne velike nagrade, odločal sproti.

Zamer ni

V olimpijski sezoni Prevc ostaja pri klasičnem proizvajalcu vezi in čevljev Rass. Pri Slatnarju razvijajo nove revolucionarne čevlje. Vezi in inovativne čevlje iz karbona bodo ponudili v novi sezoni, katere vrhunec bodo olimpijske igre na Korejskem polotoku, tistim tekmovalcem, ki tekmujejo na Slatnarjevih smučeh. Petra, Slatnar in Prevc, sta se razšla brez zamer in sta si pustila vrata za prihodnje sodelovanje na stežaj odprta. »Ko bo Slatnarjev čevelj pripravljen in funkcionalen, da se testira, ga bom preizkusil,« je sklenil Prevc.

»To je bila potihoma njegova želja dlje časa. Peter je precenil, da mu Fischerjeva smučka bolj ustreza, njegovo odločitev spoštujemo, za nas to ni zaušnica, bolj motivacija, spodbuda, naloga, da poskusimo še bolj dodelati in nadgraditi smučko, da bo zanimiva tudi zanj. Tukaj ni prostora za zamere, gre za povsem športno potezo,« je dejal Peter Slatnar, ki je zadovoljen, da na Slatnarjevih smučeh ostaja večina slovenskih reprezentantov in prihajajo mladi, na slovenskih smučeh še naprej skače japonska šampionka Sara Takanaši.

Poletna velika nagrada se bo nadaljevala v začetku oktobra v avstrijskem Hinzenbachu, tej preizkušnji pa bo sledil še finale v Klingenthalu, kot zadnja preizkušnja sezone na skakalnicah z umetno oziroma plastično podlago.

Deli s prijatelji