PRED ZIMO

Nič nas ni strah, če so smučarji z nami

Objavljeno 11. oktober 2013 17.15 | Posodobljeno 11. oktober 2013 17.15 | Piše: Drago Perko

Pred olimpijsko sezono se je v prešernem ozračju predstavil slovenski beli cirkus.

Trio za zmage: Andrej Šporn, Tina Maze in vselej hudomušni Filip Flisar. Foto: Drago Perko

Zima trka na vrata. Če ne drugače, je to jasno takrat, ko se na enem kupu zbere vse, kar na smučeh premore Smučarska zveza Slovenije, ki vstopa v sila pomembno sezono, zaznamovano z olimpijskimi igrami v ruskem Sočiju. »Uspehov vam želim in medalj,« je bil jasen malodane vedno neposredni predsednik Primož Ulaga, ki je imel ob sebi tudi novega direktorja Jurija Žureja. »Finančna situacija je primerna času in prostoru, a se nimamo kaj pritoževati,« se pohvali predsednik, ki upa, da cekine za smučanje privabi iz tujine. Ni daleč dan, ko naj bi si v roke segli s podjetjem Rauch, kjer pa želijo, da se v reklamnih spotih pojavi tudi Tina Maze. Krog je sklenjen, Tina in zveza pa vsaj zavoljo lastne (pre)načelnosti, tako se zdi, v slepi ulici.

»Novi direktor je prišel prepozno,« je bil jasen Andrea Massi, alfa in omega zasedbe najboljše smučarke na svetu. Italijan v prisrčni slovenščini hitro opozori, da zveza ne ravna prav modro, ko poziva k varčevanju. »Sam nimam take miselnosti. Vsak evro, ki ga imamo, namenimo razvoju. Moj tim dela odlično, zato ga moram dobro plačati. Nimam nič večje plače, kot sem jo imel pred tremi leti,« je dodal, vmes pa si je prisrčno segel v roke s Filipom Flisarjem (kljub poškodovani rami se je ognil operaciji!). Poslovna žilica mu ne da miru, takoj ga je pobaral, kako bi navezal stik z enim od Filipovih sponzorjev. »Kaj žago rabiš, al´ kaj?« je v smehu dejal brkati in do ušes nasmejani Flisar, moža pa sta si potem izmenjala podatke. Tino je prišel pozdravit tudi minister za obrambo Roman Jakič, ki je bil v družbi sina Gala, smučarja invalida, ki bo v novi sezoni tekmoval za Slovenijo, treniral pa s hrvaško ekipo.

Vsi zbrani so Tini namenili aplavz, zdelo se je, da je Korošici kar malce nerodno: »Tega si nisem zaslužila. Smo na ničli, komaj čakam, da se sezona začne. Poletje je bilo naporno, a živimo za zimo.« Razkrila je tudi, da je pred 20 dnevi doživela manjšo prometno nesrečo, a jo je odnesla le z udarcem v levo ramo. Med vožnjo z motorjem jo je spregledala neprevidna voznica, najboljša smučarka na svetu pa je pristala na tleh. A je tudi to ne ovira, da ne bi nadaljevala dela, zdaj z ekipo odhaja v Hintertux.

Moški alpski adut bo Andrej Šporn, ki se spogleduje z zmago v Kitzbühelu, pohvalil pa je opravljene treninge. Biatlonski upi so položeni na ramena Jakova Faka in Teje Gregorin. »Treniram dobro, hočem pa popraviti skupno 4. mesto v svetovnem pokalu,« je dejal Jakov, Teja pa je zadovoljna z dobrim treningom v Ramsauu. Od sezone veliko pričakujeta tudi deskarja Žan Košir in komaj 16-letni Tim Kevin Ravnjak, za katerim je že prva tekma. Po operaciji obeh zapestij je zasedel 8. mesto, s čimer je že izpolnil olimpijsko normo. Skakalci s Petrom Prevcem na čelu komaj čakajo finale v domači Planici, skakalke pa čakajo prvi sneg, da bi lahko v dolini pod Poncami nadaljeval treninge. Z Norveškega se je vrnila tudi smučarska tekačica Katja Višnar, ki je bila z reprezentanco v Dachsteinu, na sezono pa je pripravljen tudi tabor kombinatorcev z Marjanom Jelenkom, telemark smučarjev z Luko Pintarjem in carving smučarjev z Boštjanom Grošljem. Naj zdaj zapade sneg.

Deli s prijatelji