KOMAJ ČAKA TEKMO

Ni mu bilo vseeno,ko so ga dali v ekipo B

Objavljeno 24. november 2017 08.30 | Posodobljeno 24. november 2017 08.30 | Piše: Miha Šimnovec

Jernej Damjan dobil priložnost za nastop v Kuusamu. Poleti že razmišljal o koncu kariere, zdaj o nastopu na OI.

Jernej Damjan ni skrival veselja, ko je izvedel, da bo poletel proti Kuusamu. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Rukatunturi, kakor so po vzpetini (490 m nad morjem) pri Kuusamu poimenovali največjo skakalnico na Finskem (uradni rekord si s 147 metri iz leta 2007 ima Avstrijec Gregor Schlierenzauer), bo ta konec tedna gostil drugo prireditev svetovnega pokala v sezoni 2017/18. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je kljub uvodnemu polomu v Visli opravil le eno rošado, pri čemer je doma pustil Timija Zajca, ki je bil poleg Tilna Bartola (21.) pravzaprav edina svetla točka naše eskadrilje na Poljskem. A je to, da nadarjenega 17-letnika iz Hramš pri Dobrni ne bo vzel s seboj v Kuusamo, selektor napovedal že pred začetkom sezone, ko še ni vedel, s kom ga bo zamenjal. Tedaj je še računal, da bo Domen Prevc, lanski zmagovalec Kuusama, medtem vendarle toliko dvignil raven skakanja, da bi bil nared za skoke med svetovno elito. A to se ni zgodilo, zato je vpoklical Jerneja Damjana – tudi zavoljo njegovih bogatih izkušenj, ki pridejo v pogosto vetrovni Ruki še kako prav. Ljubljančan, ki je med najboljšimi skakalci prvič nastopil že leta 2004, se je po koncu prejšnje sezone spogledoval že s tem, da bi svoje smuči postavil v kot. Še zdaleč mu ni bilo vseeno, ko ga je strokovno vodstvo reprezentance premaknilo v ekipo B, čeprav je bil v prejšnji zimi državni prvak in s skupnim 28. mestom v končnem seštevku svetovnega pokala četrti najvišje uvrščeni Slovenec za Domnom (6.) in Petrom Prevcem (9.) ter Jurijem Tepešem (20.).

Napovedal slovenske uvrstitve v Visli

Na četrtem mestu je – po lastnih besedah z le enim svojim dobrim skokom – pred poldrugim mesecem pristal tudi na poletnem državnem prvenstvu v Kranju, na katerem je zaostal zgolj za Zajcem, Nejcem Dežmanom in Bartolom ter preskočil vse člane reprezentance A. Ker je 34-letni skakalec ihanskega Sama poznal (slovenska) razmerja moči, ga uvodna preizkušnja v Visli niti ni presenetila; ravno nasprotno. »Natanko takšne uvrstitve sem – z izjemo Timijeve diskvalifikacije – napovedal,« je povedal Damjan in glede Zajca dodal, da si je od njega tudi največ obetal, saj je pač videl, kako dobro skače. Kar zadeva njegovo diskvalifikacijo, pa je pripomnil, da so takšni mladci, ki že ob ognjenem krstu poletijo daleč, še posebno pod drobnogledom kontrolorjev. Čeprav je potihem pričakoval, da ga bo Janus prej ali slej poklical, ni skrival veselja, ko mu je glavni trener v ponedeljek popoldne dejansko javil, naj se pripravi za Kuusamo. »Že vse od poletja skačem na zadovoljivi ravni. No, vedno bi lahko bilo tudi bolje, pa vendarle. Če sem odkrit, že komaj čakam tekmo, ki se jo moram lotiti čim bolj mirno,« je omenil Ljubljančan, ki je na Rukatunturiju najvišje posegel pred tremi leti, ko je bil deveti. Čim bolje se bo poskušal odrezati tudi ta konec tedna, njegov glavni cilj za to sezono pa je nastop v Pjongčangu. »To bi bile že moje četrte olimpijske igre, petih pa verjetno ne bom več dočakal.« 

Spet ekipna in posamična tekma

V Kuusamu bodo danes (18) kvalifikacije, v katerih bodo ob Jerneju Damjanu pod slovensko zastavo skakali še Tilen Bartol, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš. Jutri (16.15) bo tam ekipna preizkušnja, v nedeljo (15) pa še posamična tekma.

 

Deli s prijatelji