NOVOLETNA SKAKALNA TURNEJA

Ni bilo lahko, da je Peter obdržal tretjo stopničko

Objavljeno 08. januar 2015 10.20 | Posodobljeno 08. januar 2015 10.20 | Piše: Marko Uršič

Goran Janus je lahko upravičeno zadovoljen s Prevčevim dosežkom na novoletni turneji.

Prevc blesti na skakalnicah, Goran Janus pa trenersko. Foto: Marko Feist

Navadni smrtniki so po novoletni turneji odložili kozarce, skakalci smuči. Peter Prevc je v letošnji zimi kot tretji orel pristal v gnezdu skupne razvrstitve; je tudi tretji Slovenec na stopničkah v zgodovini nemško-avstrijske turneje. Glavni trener slovenske vrste Goran Janus je lahko upravičeno zadovoljen. »Seveda, vsi smo veseli tega mesta. Da je Peter obdržal to tretjo stopničko, pa ni bilo lahko, predvsem po Innsbrucku. Žal mi je tudi kakšnih razmer, toda na vreme se ne da vplivati. Tudi ekipno smo v Bischofshofnu lepo skakali, tako da... Seveda, sem zadovoljen,« je Janus širil dobro rezultatsko voljo. »Pri Petru so bile res tudi manjše napake, vendar vemo, kakšne razmere so imeli na koncu najboljši. Tega Peter preprosto ni bil deležen. Se je pa v finalnem nastopu, ko je imel dobre razmere, videlo, da ko je skok boljši, gre to zraven tudi z metražo,« je ocenil Prevčev premik v Inomostu z 18. po prvi seriji na končno 11. mesto.

Drugi del reprezentančnih skakalcev pa je na novoletni turneji nihal. »Skozi turnejo nismo bili stalni, to drži. Vendar, če pogledamo pozitivno, so posamični skoki, ki so bili dobri ali tudi odlični, in iz tega moramo izhajati za naprej,« je slovenski glavni trener pozitivno pragmatično ocenil novoletni učinek Jerneja Damjana, Matjaža Pungertarja, Roberta Kranjca, Nejca Dežmana, Anžeta Laniška in Roka Justina. A gremo v nove zmage in stopničke. Konec tedna sta v avstrijskem Kulmu dve preizkušnji v poletih. Orlom se že cedijo sline. »V četrtek imamo v Planici trening na 120-metrski skakalnici, fantje bodo opravili šest, sedem skokov. Nato se odpravimo v Kulm. Tam rezultatsko... Seveda, nam je pomembno, da uživamo in da bodo fantje tudi,« je sklenil Goran Janus, ki našim orlom tako strokovno in prefinjeno brusi kremplje, da ujamejo velik plen oziroma zmagovalne stopničke.

 

Ammann ostaja v bolnišnici

Štirikratni olimpijski prvak v smučarskih skokih, Švicar Simon Ammann, ki je grdo padel na torkovi sklepni tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu, do nadaljnjega ostaja v bolnišnici. »Njegovo stanje je stabilno, z zdravniki in osebjem se normalno pogovarja in lahko premika vse okončine. Zaradi težkega padca ostaja v bolnišnici na opazovanju,« je povedal predstavnik švicarske smučarske zveze Christian Stahl. Ammann je na tekmi v Bischofshofnu po pristanku grdo padel na obraz in kratkotrajno izgubil zavest.

 

Deli s prijatelji