NEVERJETNO

Nemcov: Poniknilo od 25 do 30 milijard dolarjev za Soči

Objavljeno 31. maj 2013 19.42 | Posodobljeno 31. maj 2013 19.42 | Piše: STA, A. L.

»Olimpijske igre so osebni projekt Vladimirja Putina. In povsem jasno je, kdo je ukradel ves ta denar. Tisti, ki so blizu Putinu.«

Ob Putinovem obisku v Srbiji se je zaradi (namerne) napake novinarja na televiziji izpisalo potrditev sovražnih odnosov.

MOSKVA – Medtem ko so v nekdanji prestolnici ruskega cesarstva Sankt Peterburgu zasedali najvišji predstavniki izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja, je ruska opozicija predstavila šokantne podatke o domnevni državni kraji več milijard sredstev, namenjenih za zimske olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v črnomorskem letovišču Soči.

»Zimske olimpijske igre so se spremenile v pošastno prevaro. Od skupno 50 milijard ameriških dolarjev, namenjenih igram, je izginilo od 25 do 30 milijard dolarjev,« sta v četrtek v poročilu zapisala velika kritika politike uradnega Kremlja Boris Nemcov in Leonid Martinjuk, člana opozicijskega gibanja Solidarnost. Poročilo sta pripravila na podlagi polletnega proučevanja različnih javno dostopnih podatkov o stroških velikopoteznega projekta. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so igre na dobri poti, da postanejo najpotratnejše v vsej zgodovini olimpijskega gibanja.

Nemcov in Martinjuk v poročilu opozarjata, da so praktično vse posle pri gradnji športne infrastrukture in obnovi cestnega ter železniškega sistema v Sočiju prevzela velika podjetja, ki so v državni lasti ali v lasti milijarderjev z dobrimi zvezami v Kremlju.

Putinov osebni projekt

»Olimpijske igre so osebni projekt Vladimirja Putina. In povsem jasno je, kdo je ukradel ves ta denar. Tisti, ki so mu blizu,« sta opozorila velika kritika politike ruskega predsednika. Ruska uradna politika se na hude obtožbe opozicije še ni odzvala. Nemcov in Martinjuk sta poročila namenoma objavila sočasno z obiskom odhajajočega predsednika olimpijske družine Belgijca Jacquesa Roggeja, ki se na ugotovitve prav tako še ni odzval.

Ruski predsednik se je sicer v četrtek udeležil dogodka ob predstavitvi olimpijskih kolajn in olimpijske plamenice v Sankt Peterburgu, na katerem je bil navzoč tudi prvi mož olimpijske družine Rogge. Putin je ob tej priložnosti, po poročanju tiskovnih agencij, olimpijsko baklo primerjal s slovito rusko jurišno puško AK-47, ki jo je za potrebe Rdeče armade leta 1947 razvil Mihail Timofejevič Kalašnikov. »Ne glede na to, kaj naredimo v Rusiji, na koncu je podobno kalašnikovki,« se je pošalil Putin. Bakla bo sicer na svojo pot iz Grčije krenila 7. oktobra in do prihoda na cilj premagala več kot 65.000 kilometrov po Rusiji, za kratek čas pa se bo ustavila tudi v orbiti na mednarodni vesoljski postaji.

Predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian-Franco Kasper je prepričan, da igre v Sočiju ne bodo imele duše. »Niti najmanj ne dvomim, Soči bo organiziral odlične igre, vendar pa se bojim, da ne bodo imele nobenih čustev in da bo manjkalo srca,« je dejal 69-letni Švicar ob robu športnega kongresa Sport Accord v Sankt Peterburgu. Z velikim razočaranjem so namreč v mednarodni zvezi pospremili odločitev organizatorjev, da drastično zmanjšajo in prepolovijo občinstvo na olimpijskih tekmovanjih v gorah zaradi poostrenih varnostnih razlogov.

Deli s prijatelji