BIATLONSKI TABOR

Ne toliko srebro, bolj ga skrbi ugled

Objavljeno 21. november 2017 10.00 | Posodobljeno 21. november 2017 10.00 | Piše: Marko Uršič

V nedeljo se bo začela nova biatlonska sezona svetovnega pokala. Slovenski tabor je še vedno pod vidnim vplivom dopinške afere Teje Gregorin.

Klemen Bauer gre optimistično v sezono, o dopinški aferi Teje Gregorin pa ima marsikaj povedati. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – V nedeljo se bo v Östersundu na Švedskem s tekmama mešanih dvojic in mešanih štafet začela nova sezona biatlonskega svetovnega pokala. Ta bo minila brez tekem na Pokljuki, zato pa z olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Slovenski biatlonski tabor gre v sezono brez dopinga osumljene Teje Gregorin, Jakov Fak pa se s trenerjem Urošem Velepcem trenutno brusi na Norveškem. »Jakov je malce nahoden, zato je izpustil eno od pripravljalnih tekem. Tako smo se odločili glede na izkušnje,« je iz Skandinavije raportiral Velepec.

Ob Faku bo v novo sezono z velikimi pričakovanji vstopil tudi Klemen Bauer. »Vstopil sem na polno, ničesar namreč nisem želel prepustiti naključju. To je verjetno moja zadnja olimpijska sezona. Obseg treninga se je povečal za 20 odstotkov, tudi bolj kakovosten je. Na strelskem področju je bilo vse bolj sistematsko. Sploh glede na druge okoliščine, ki so letos doletele slovenski biatlon, pa menim, da je edina rešitev za prihodnost odmeven rezultat ali pa celo več njih, da bi biatlon v Sloveniji obdržali na približno takšni ravni, kot je bil doslej. Želja je res nastopati v skladu s pričakovanji, na polno, brezkompromisno in vzdržati vso sezono. Predsezonski trening je bil verjetno najboljši do zdaj v vsej moji karieri, s to miselnostjo lahko poleg spadata tudi visoka samozavest in optimizem,« meni Bauer. Član SK Ihan je bil po razkritju dopinške afere Gregorinove na eni od mednarodnih spletnih strani zelo kritičen. »Glede tega me je vodstvo kar malce okregalo, ker na to temo naj ne bi dajali izjav, dokler postopek ni zaključen. Edino, kar lahko povem, je to, da je to velik udarec za slovenski biatlon,« je navrgel 31-letnik. Zaradi rastnih hormonov Teje Gregorin denimo visi srebrno odličje slovenske mešane štafete (Andreja Mali, Gregorinova, Bauer, Fak) s svetovnega prvenstva leta 2012 v Ruhpoldingu. »To me niti ne skrbi toliko, bolj ugled nas tekmovalcev, ki smo še aktivni, in tudi tistih, ki bodo še prišli za nami. Iz drugih primerov vemo, kaj to prinese za seboj. Mi pač gledamo na stvar tako: če pri jemanju prepovedanih sredstev dobijo Litovca, je za nas kar vsa litovska ekipa dopingirana, četudi v resnici ni. To je to, kar me najbolj moti, a s tem se bo treba soočiti. Upam, da bodo posledice manjše, kot si morebiti predstavljamo,« je Bauer očitno meril na to, da bodo slovenski dvobojci zdaj še pod ostrejšo lupo dopinških kontrolorjev. 


Fak izpolnil program

»Že slab mesec sem na Norveškem. Še nekaj dni bomo tukaj, nato bomo šli v Östersund. Izpolnil sem ves program treningov in upam, da bom šel v sezono pripravljen na solidni ravni,« je v Slovenijo z videoposnetkom sporočil Jakov Fak.

 

Deli s prijatelji