NOVA SEZONA

Ne morejo kar trošiti

Objavljeno 03. december 2014 09.40 | Posodobljeno 03. december 2014 09.42 | Piše: Marko Uršič

Skakalna dekleta gredo v novo sezono z mislijo, da naposled stopijo na sam vrh.

Lasati glavni trener Stane Baloh je od Katje Požun dobil še balonček. Foto: Mavric Pivk

Skakalci so že dejavni v svetovnem pokalu, v petek pa bodo na skakalnici letošnjo ledino zaorale tudi orlice. Norveški Lillehammer bo sprejel elito, slovenske skakalke pa so pred odhodom tudi strnile pričakovanja. Glavni trener Stane Baloh je vzdušje opisal telegrafsko: »V štirih mesecih dela sem se ujel s pomočnikom Primožem Peterko, z dekleti tudi. Težave rešujemo sproti. Dobil sem prvo besedo, zadnjo imajo dekleta. Ta zadnja beseda naj bo na skakalnici, ne v garderobi,« je navrgel Sten, ki so mu skakalke za debitantsko sezono podarile jopič s hrbtnim napisom rookie (novinec) 14/15, poleg tega pa tudi lasuljo s svetlimi umetnimi lasmi, da bi gologlav naposled imel lasni (samo)ponos. Poleg tega je Baloh dobil še balonček. Torej je vzdušje v ženskem skakalnem taboru pravšnje za naskok na vidne uvrstitve.

Katja Požun in Maja Vtič že imata stopničke iz svetovnega pokala, a manjka tista najvišja. Požunova je bila v zadnji zimi druga v Oslu, rojena Novomeščanka pa je v Hinzenbachu končala na tretji stopnički. »Menim, da je zmaga želja vsake punce, ki gre na tekmo. A to ni vedno realno, moraš se zavedati, kje si. Upam, da bo kateri od Slovenk uspelo, kot ekipa imamo potencial. Vse smo že pokazale, da lahko skačemo blizu vrha, nikoli pa se še ni dogodila tista najvišja stopnička. Za zmago se ti mora res vse poklopiti. Tako skoki kot razmere z vetrom,« je menila 21-letna Požunova, članica SK Zagorje.

Znajti se s tistim, kar je

Tudi letos je glavna favoritinja v svetovnem pokalu Japonka Sara Takanaši, zmagovalka skupnega seštevka v zadnjih dveh zimah. »Da, tudi sama tako menim. A v ta krog bi uvrstila tudi Majo, letos poleti je pokazala, da ji zna biti zelo blizu. Pa tudi Američanka Sarah Hendrickson se bo po poškodbi vrnila; je kar nekaj favoritinj. A prva tekma bo pokazala vse, videli bomo, kje smo,« je nadaljevala. Pri skakalnih fantih je bil zaradi pogodb in denarja direndaj. Pa dekleta? Je Smučarska zveza Slovenije denimo priprave zadostno financirala? »Že lani nismo imele prav veliko priprav; letos smo šle v Planico, a moramo se znajti s tistim, kar imamo. Vsi namreč vemo, v kakšnem položaju je zveza, ne moremo kar trošiti in se ne ozirati na to. Za nami so tudi mlade skakalke, ki sredstva potrebujejo za nadaljnji razvoj. Če bi zdaj vse porabile, ne bi za njih ostalo ničesar. A da se vse; lahko smo zelo srečne, da imamo v Sloveniji takšne centre kot Planico, Kranj, tudi Ljubno, če bo pozimi urejen. Menim, da imamo dosti skakakalnic in izbire za treninge; denimo ni treba z letalom oditi v Ameriko ali podobne kraje.«

Kako pa je s pogodbami? »Ne, pogodb še nismo podpisale, a nas čakajo po novinarski konferenci. Ni bilo priložnosti za podpis. Vse že imamo usklajeno; čakale smo, da se pogodbe napišejo, zdaj gremo na zvezo in načeloma jih bomo podpisale. Če bodo pogodbe takšne, kot smo se zmenile, ne bo težav,« je sklenila Katja Požun. Maja Vtič je ob istem vprašanju pritegnila kolegici. »Da, kar se tiče pogodb, je vse urejeno. Z mirno glavo lahko gremo na tekme in se osredotočimo na svoje skoke,« je pojasnila. Napoveduje tudi drzen let orlic. »V svetovnem pokalu smo sposobne stopiti na najvišjo stopničko. Je pa res, da se morajo za to poklopiti vsi dejavniki,« je 26-letna članica SD Zabrdje ocenila možnosti orlic za pristanek v najvišjem gnezdu.

Deli s prijatelji