TEŽAVE

Ne bo grozil Tini, ki bo brez trenerja?

Objavljeno 29. marec 2013 09.00 | Posodobljeno 29. marec 2013 09.00 | Piše: Drago Perko

Policisti so našli blazneža, ki je pred slabim mesecem grozil najboljši smučarki na svetu.

Tina Maze in Andrea Massi vesta, kako se stvari streže – zato tudi takšni uspehi (foto: Tomi Lombar, Delo).

LENZERHEIDE – Tina Maze danes zapušča švicarski Lenzerheide, kraj srečnega imena, kjer je pred slabima dvema tednoma v trajno last prejela veliki kristalni globus. Hkrati je bil prav to prvi kraj, v katerega je Tina v tej sezoni po grožnjah v Nemčiji odšla brez varnostnikov. Še več, le dva dni pred tokratnim slovesom od Švice se je Mazejevi in celotni njeni ekipi odvalil kamen od srca – nemška policija je stopila na prste svojemu 35-letnemu državljanu, ki je osumljen teh groženj. Na bavarski policiji niso skrivali, da je bila preiskava zelo zahtevna, saj je storilec na računalniku dobro zakril svoje sledi, a so bili kriminalisti pri svojem delu vseeno uspešni in so storilcu zaplenili računalnik. Dodali so, da glede na potek preiskave ni podatkov o tem, ali bi pošiljatelj elektronske pošte svoje grožnje uresničil, kljub temu pa so proti njemu sprožili postopek zaradi ogrožanja varnosti.


Tožba proti Nemcu še vprašljiva

Ali bosta Tina Maze in Andrea Massi tožila nemškega blazneža, ni znano. »Posvetovati se moramo, nemške zakonodaje ne poznam,« pravi odvetnik Damijan Terpin, ki mu bo v pomoč nemški kolega. Po sestanku pa bo jasno, ali bo v okviru kazenskega postopka dodan tudi odškodninski zahtevek.

Olajšanje v ekipi

»Bili smo veseli, uradno potrditev pa še čakamo. Če pa vse skupaj drži, pa še toliko bolje,« pristavi Andrea Massi, ki se zaveda, da živijo v okolju, kjer človek nikoli ne ve, kaj ga čaka. »Nemškim policistom sem vedno zaupal, tudi slovenskim, to pot so se izkazali,« pohvali delo nemških in slovenskih varuhov reda in miru. Potrdi pa, da Tini ni bilo prijetno, ko je vest o grožnjah prišla na plan. »Varnostniki, policija … Vsega se mora človek navaditi,« se Massi spomni dni v Garmischu, kjer je 3. marca duh ušel iz stekleničke, Tina pa se je tudi zavoljo groženj našla v središču pozornosti. Nemci niso ničesar prepustili naključju. Navsezadnje se je prav v Nemčiji 30. aprila 1993 zgodil napad na teniško zvezdnico Moniko Seleš. Goreči navijač Steffi Graf se je je med četrtfinalnim obračunom proti Magdaleni Malejevi lotil z nožem.

Testirali opremo

Sicer pa je Korošica zadnji teden dni testirala smuči. Sezona, ki se je dejansko že začela, bo naporna, Črnjanka pa je že v Švici začela zlagati košček v mozaik zlate olimpijske kolajne, ki bo pika na i že tako izjemni karieri. »To so bila prva testiranja, naslednja bomo opravili na južni polobli in potem še avgusta,« prav Andrea Massi. Tina je opravila številne vožnje, ob tem pa bila pozorna, kako se vede material. »Pri teh testih je bistveno, da se smuča konstantno, tako je lažje dobiti pravo informacijo,« še pristavi Massi. Po vrnitvi v Slovenijo bo jasno, ali ima Tina še moči za en teden treninga, sicer pa bo sledil zaslužen premor. Največ 20 dni počitka si bo privoščila, potem pa delala naprej.

Livio odhaja?

Takrat bo tudi jasno, ali bodo v Team to aMaze spremembe. »Z moje strani so vsi potrjeni in si za delo v tej sezoni zaslužijo vse pohvale,« Massi niti to pot ni pozabil pohvaliti dela Livia Magonija, Andree Vianella in Nežke Poljanšek. Kljub temu obstaja možnost, da bo zasedba ostala brez trenerja Magonija, razlog pa je družina. Livio in njegova žena Miriam sta januarja letos postala ponosna oče in mati sina Eliasa. »Povsem ga razumem, družina je le družina,« Massi ne skriva razumevanja, če se bo Livio poslovil.

Deli s prijatelji