SEZONA

Nastop Ane Drev pod vprašajem, Štef in Žan v dobri formi

Objavljeno 23. oktober 2017 15.33 | Posodobljeno 23. oktober 2017 15.33 | Piše: Drago Perko

S tekmo v Söldnu se bo v soboto in nedeljo začela 52. sezona alpskih smučarjev v svetovnem pokalu. Februarja se delijo olimpijske kolajne.

Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta dobre volje pred startom sezone. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Že pred dnevi je bilo jasno, da ovir za začetek nove smučarske sezone alpincev ni. Svetovna smučarska karavana je bila zbrana na treningu na avstrijskem ledeniku Rettenbach in pilila zadnje detajle pred skorajšnjim uvodom v sezono alpskega smučanja. Po opravljeni snežni kontroli Mednarodne smučarske zveze je bila še formalno prižgana zelena luč za uvodni tekmi nove sezone. Ženski veleslalom bo tako na programu 28. oktobra, moški dan pozneje, vse oči pa vnovič uprte v avstrijski Sölden. Na uvodno tekmo so pripravljeni tudi v slovenskem taboru, tako v ženski kot tudi v moški vrsti, v obeh zasedbah pa ne skrivajo ambicij po visokih uvrstitvah v olimpijski sezoni. Z nekoliko več skrbi v sezono vstopajo v številnejši ženski vrsti. »Ana Drev še vedno čuti bolečino v kolenu, danes jo čaka nov pregled, potem bomo videli, kako dalje,« je povedal glavni trener ženske vrste Denis Šteharnik. Deveta veleslalomistka minule sezone je zavoljo težav s kolenom izpustila priprave na južni polobli, trening pa je nadaljevala v Saas-Feeju. Po 15. septembru se je pridružila ekipi, a se je med treningom na progi pritoževala nad bolečinami, ki niso jenjale pri večjih obremenitvah. Ker je Ana slovenski adut za igre v Južni Koreji, ne bodo prehitevali dogodkov, ampak ji bodo namenili dovolj časa za sanacijo te neprijetne poškodbe.

Usodni padec Ilke

»Sicer pa sem z dekleti zadovoljen, marljivo in intenzivno trenirajo,« zatrjuje Šteharnik, ki je že izbral peterico za uvodno tekmo. Poleg Drevove (če bo pač zmogla, a so možnosti res minimalne) bodo startale Ana Bucik, Meta Hrovat, Tina Robnik in Desiree Ajlec. »Vsa dekleta so se sposobna prebiti v drugo vožnjo in še kaj več. A ne pozabimo, da je to šele uvod v sezono, ki bo dolga,« je jasen Šteharnik, ki hvali napredek Ane Bucik v veleslalomu. Prav Primorka pa je imela nekaj smole, saj je pred dnevi padla na treningu slaloma, a to ne bi smela biti ovira za sobotni nastop. Prvič bo na startu tekme svetovnega pokala članica ASK Branik Maribor, 21-letna Desiree Ajlec, ki je navdušila v kvalifikacijah za 5. prosto mesto. »Naj si nabere izkušenj, ki ji bodo prav prišle,« meni Šteharnik, ki pa v novi sezoni po včerajšnjem padcu na treningu v Pitztalu ne bo imel na voljo najmočnejšega aduta Ilke Štuhec. Eno najboljših smučark na svetu po hudi poškodbi kolena, o kateri pišemo na 8. strani, čaka dolgotrajno okrevanje.

Trening dober, kaj pa tekma?

Vadbo v Söldnu so dobro izkoristili tudi v moškem taboru. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta na treningu pokazala dobre vožnje, vse izmerjene čase pa glavni trener Klemen Bergant jemlje z rezervo. »Fanta smučata dobro. Če bosta to s treninga prenesla na tekmo, se jima dobro piše. Da zmoreta dobre trening vožnje pokazati na tekmi svetovnega pokala, sta že večkrat dokazala. Nam je pa vsem jasno; napredujejo vsi, ne le Žan in Štefan,« je pojasnil Bergant. Uvodne dni je pod Bergantovo taktirko vadil tudi Žan Grošelj, potem bi moral iz zasedbe za hitre panoge v Sölden tudi Miha Hrobat, ki pa mu je ponagajalo zdravje; bolečine v hrbtu so mu preprečile odhod na veleslalomski trening. Bergant pove, da Kranjec in Hadalin nista imela težav pri prilagoditvi na modificirane smuči, ki bodo omogočale lažje smučanje, predvsem pa bodo veleslalomisti hitrejši. Kranjec bo v Söldnu startal med prvo petnajsterico, Hadalin pa bo imel višjo startno številko. »Če bo proga dobro pripravljena, se lahko tudi Štefan pripelje v drugi tek,« optimistično sklene Bergant.

Brez Hirsherja in Gutove

Da bo slovenska falanga že na prvi tekmi mešala štrene tistim pri vrhu, so pobožne želje slovenskih ljubiteljev smučanja. Žan Kranjec je bil lani izvrsten četrti. Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher, tretji Nemec Felix Neureuther. Hirscherja na uvodni tekmi ne bo, saj si je avgusta zlomil gleženj, v minulih dneh je prvič prosto smučal. To bi znal izkoristiti Pinturault, ki ga nekateri ob Norvežanu Henriku Kristoffersenu vidijo kot pretendenta za veliki kristalni globus. V boj za nedeljsko zmago bi se rad vmešal tudi petkratni svetovni prvak Ted Ligety, ki je zadnji dve sezoni več časa preživel v bolnišnici kot na smučiščih. Tudi pri dekletih so vrste razredčene, na ledeniški premieri bosta poleg Ilke manjkali še Lara Gut in Lindsey Vonn, ki naj bi ob super Američanki Mikaeli Shiffrin odločale o velikem kristalnem globusu. V boju za najvišja mesta, tako v soboto kot tudi v nadaljevanju sezone, pa ne smemo pozabiti na italijansko smučarko Sofio Goggia. Z najvišjimi dosežki v veleslalomu se spogleduje tudi najboljša veleslalomistka minule sezone, Francozinja Tesaa Worley

Od leta 1993

Svetovna smučarska zveza stavi na ledeniške premiere od leta 1993, takrat je Sölden prvič gostil ledeniški veleslalom, zmagala sta domačinka Anita Wachter in Francoz Franck Piccard. Do leta 2000 so se prizorišča uvodne tekme menjala – poleg Söldna še Saas-Fee in Tignes, v 21. stoletju pa je svojo prevlado potrdil prav Sölden.



Mesec dni pavze

Med 4. februarjem in 3. marcem bo svetovni pokal prekinjen zaradi olimpijskih igraj v južnokorejskem Pjongčangu.



Čakamo na 81. zmago

Slovenski alpski smučarji in smučarke so doslej zbrali 80 zmag v svetovnem pokalu, zadnjo je 15. marca letos dosegla Ilka Štuhec.

 

Deli s prijatelji