ZMAGOVALEC

Naš novinarski kolega Gregor Schlierenzauer

Objavljeno 26. marec 2013 09.03 | Posodobljeno 26. marec 2013 09.03 | Piše: Marko Uršič

Avstrijski skakalni zvezdnik je še drugič postal skupni zmagovalec svetovnega pokala.

Gregor Schlierenzauer je številka ena smučarskih skokov (foto: Igor Mali).

PLANICA – Planiški letalski spektakel je minil. Tako za skakalce, prireditelje, poljskega nagca, ki je zadnjega dne vdrl v iztek, in za navijače. Prišla je množica Norvežanov, zaradi visokih cen alkoholnega ugodja v Skandinaviji pa so na slovenskih tleh resnično uživali zaradi evrskih vsot, ki so jih odšteli za pivo. Bilo je nekaj Nemcev in peščica Avstrijcev, ki so prišli spodbujat svojega junaka Gregorja Schlierenzauerja. Triindvajsetletni dvakratni zmagovalec svetovnega pokala (sezona 2008/09 in letos) s petdesetimi posamičnimi zmagami v tem tekmovanju ima zlato in dva brona z olimpijskih iger v Vancouvru. V zbirki odličij ima še šest zlatih in tri srebrne kolajne s svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju, na svetovnih prvenstvih v poletih pa ima štiri zlata odličja in eno srebrno. Je tudi zmagovalec novoletne turneje v zadnjih dveh letih, osebni rekord pa ima 243,5 metra iz norveškega Vikersunda, dosegel ga je pred dvema letoma. Tirolec je bil v Planici oblegan z vseh strani, po finalu letošnje sezone pa smo ga pobarali še za nekaj besed za Slovenske novice.

Fotograf Schlieri

Ste zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala in razvrstitve v poletih, morate biti zelo zadovoljni s sezono? »Definitivno, bila je skoraj popolna sezona.« Imate kakšna obžalovanja zaradi svetovnega prvenstva v Predazzu? Tam ste namreč osvojil ekipno zlato ter z dekletoma srebro in posamično srebro na mali skakalnici. »Ne, ne zares,« je bil odrezav. Kaj pa pričakuje od olimpijskih iger naslednjo zimo v ruskem Sočiju? »Ničesar. Ne moreš pričakovati ničesar. Le treniral bom trdo, kar se da najbolje bom opravil skoke in bomo videli.« Schlierija smo po dolgi sezoni povprašali tudi, kaj je njegov hobi, kaj počne v prostem času. »Ukvarjam se s fotografiranjem,« je še enkrat v nekaj besedah opisal prostočasno dejavnost. Se v prostem času ukvarja s katerimi drugimi šport? »Ne, ne prav zares.« Pozimi skačete, s čim pa se ubadate poleti? »Sem novinar, delam za avstrijski časopis Stubai iz domače doline blizu Innsbrucka.«

Zanimivo, Schlierijev stric je Markus Prock, trikratni dobitnik odličja na olimpijskih igrah v sankanju in tudi njegov menedžer. Gregor, od rojstva je gluh na levo uho, je bil leta 2006 svetovni mladinski prvak v Kranju. Po koncu letošnje sezone se je odpravil v Mondsee, kjer je imel zabavo z nekdanjim avstrijskim skakalnim asom Andreasom Goldbergerjem. Tam so gotovo pojedli tudi kakšno pašto ali lazanjo, ki sta Schlierijeva priljubljena hrana. Glede fotografij pa še to: Tirolec je svoja dela že razstavljal.

Tudi denarno prvi

Gregor Schlierenzauer je samo z nagradami v letošnji sezoni zaslužil 176.500 švicarskih frankov (144.441 evrov). Robert Kranjec, ki je v žep spravil 111.500 švicarjev (malce več kot 91.000 evrov), je na tretjem mestu. Šesti Peter Prevc ima 105.250 frankov (86.145), deveti po zaslužku Jurij Tepeš je bogatejši za 88.200 švicarjev (72.203), Jaka Hvala pa je trinajsti (71.850 oziroma 58.800 evrov in drobiž). 

Deli s prijatelji