SMUČARSKI SKOKI

Najbolj napredoval po psihični plati

Objavljeno 19. oktober 2017 09.20 | Posodobljeno 19. oktober 2017 09.21 | Piše: Miha Šimnovec

Domen Prevc ocenjuje, da je bolj stanoviten. Še naprej se bo držal Slatnarja.

Domen Prevc bi rad vso zimo odskakal na visoki ravni in brez večjih nihanj. Foto: Marko Feist

BLED – Domen Prevc je bil prejšnjo zimo kot skupno šesti najboljši slovenski smučarski skakalec v končnem seštevku svetovnega pokala. Poleti ni prav veliko tekmoval, izpustil je nedavno člansko državno prvenstvo v Kranju, se je pa minulo nedeljo na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro udeležil mladinskega DP, na katerem se je moral sprijazniti s petim mestom. Mimogrede: vse rojake je ob Savi znova močno preskočil sila obetavni Timi Zajc.

Najmlajšega od bratov Prevc moti, da mu po posameznih dobrih poskusih na treningu menjava skakalnic nato malce podre ritem, zaradi česar se nekaj časa spet išče, kljub temu pa ocenjuje, da je bolj stanoviten, kot je bil v enakem obdobju lani. »Zdaj je napočil čas za stopnjevanje forme. Eden od mojih ciljev je ta, da bi vso zimo odskakal na visoki ravni in da bi imel manj nihanj kot v prejšnji sezoni,« si je zaželel 18-letni skakalec kranjskega Triglava, ki je od lani zrasel za približno poltretji centimeter, postal je tudi telesno močnejši, kar je logično. »Najbolj pa sem – tako se mi vsaj zdi – napredoval po psihični plati, tako da bom lahko res vrhunsko pripravljen krenil v novo zimo,« je samozavesten Domen, za katerega trenerji pravijo, da bolj ko se bliža zima, boljši je. Optimizem črpa tudi iz dobrih skokov na finalu poletnega celinskega pokala v Klingenthalu, kjer se je konec septembra na prvi tekmi izkazal s tretjim mestom. V drugo je bil dvanajsti, v končnem točkovanju pa petnajsti.
 

4 zmage za svetovni pokal ima že Domen Prevc

Vikersund mu je najbolj ostal v spominu

»Veseli me dejstvo, da sem se na stopničke v celinskem pokalu, v katerem je konkurenca precej močna, zavihtel z nošenim dresom, rabljenimi smučmi in slabimi skoki. Zato se že veselim zime, ker vem, da imam še dosti rezerv. Me pa čaka še kar nekaj dela; tako bom na pripravah v Planici, Oberstdorfu in Ramsauu v različnih razmerah in na različnih skakalnicah preizkušal različno opremo. Na ta način bom lahko izluščil najboljšo možno,« je pojasnil najboljši slovenski skakalec v prejšnji zimi in priznal, da s smučmi še ni povsem zadovoljen. »Se bom pa še naprej držal Slatnarja, ker mi bo znal verjetno narediti natanko takšne smuči, kakršne si bom želel, kar je zagotovo po eni strani velika prednost.« Potem ko je vso pomlad in poletje vadil z mlado oziroma mladinsko reprezentanco, se je pred kratkim spet pridružil izbrani vrsti A. »Nič nimam proti, da sem ostal v mlajši ekipi – že zaradi družbe vrstnikov, zaradi katere je lažje opraviti trenažni proces. Sicer pa je vadba z mladinsko reprezentanco potekala normalno, uvedli smo določene spremembe in se nekoliko drugače lotili sezone,« je razkril Domen in pripomnil, da ni šlo za velike spremembe, dobro vedoč, da se ti lahko – če namreč spremeniš prevelik odstotek trenažnega procesa – to hitro maščuje. Zanj pretekla sezona, v kateri je slavil prve štiri zmage med elito, ni bila presenečenje (»Sam pri sebi vem, kako skačem in kje stojim v primerjavi z drugimi.«), glede prihajajoče olimpijske zime pa je dejal, da deluje tako, da poskuša na slehernem prizorišču čim bolj uživati. »Od prejšnje sezone mi je najbolj v spominu ostal Vikerund, za njim Planica in šele po njej Pjongčang,« je zaupal mladi as iz Dolenje vasi v Selški dolini in za konec še pristavil, da se bo poskušal, ko bo šlo spet zares, čim bolj sprostiti in na tekmah dati vse od sebe.

Deli s prijatelji