ORLI

Na olimpijskem prizorišču Slovenci pobrali prav vse!

Objavljeno 27. januar 2014 14.33 | Posodobljeno 27. januar 2014 14.33 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci so 14 dni pred olimpijskimi igrami pometli z okrnjeno konkurenco na tekmah svetovnega pokala v Saporu.

V deželi vzhajajočega sonca se je (slovensko) sonce na severnem otoku Hokaido dvignilo nad vse! Slovenski skakalci so namreč v Saporu, mestu, ki je leta 1972 gostilo zimske olimpijske igre, na dveh tekmah za svetovni pokal na olimpijski skakalnici Okurajama pobrali skoraj vse, kar se je dalo. Na sobotni tekmi pod žarometi v japonski zimi si je Peter Prevc priskakal drugo zmago v svetovnem pokalu, prvo iz Kulma ima z letalnice, Jernej Damjan je bil drugi, v nedeljo, v saporskem dopoldnevu, pa je Slovenija triumfirala kar do zgodovinske trojne zmage! Prvič na takšni ravni globalne konkurence je zmagal Damjan, družbo na stopničkah pa sta mu delala še Prevc in Robert Kranjec na drugem in tretjem mestu. Prevčeva dosežka sta še toliko pomembnejša, ker je prevzel tudi skupno vodstvo v svetovnem pokalu.

Iz okurajamskega skakanja se da potegniti kar precej zanimivih ugotovitev

Prvič, na Hokaidu je nastopila okrnjena svetovna konkurenca, vse velesile razen Slovenije in Japonske so nastopile z drugo garnituro, saj najboljši brusijo formo za olimpijske igre v Sočiju, poleg tega sta (letalsko) potovanje na Japonsko in vrnitev dolgotrajna, zato so se elitni Avstrijci, Poljaki, Norvežani, Nemci in Švicar Simon Ammann posvetili treningu, in ne izgubi časa s potjo na Daljni vzhod. Po drugi strani so PP in soskakalci iz ekipe glavnega trenerja Gorana Janusa v poletu in naletu, z uspehi v Aziji se jim je, 14 dni pred Sočijem, še dvignila samozavest, in tudi to je karta, na katero je Janus očitno igral; da ni tudi on, razen Jake Hvale, ki vadi v Planici, vseh svojih varovancev oprostil poti in tekmovanja na Hokaidu ter raje njihovo formo pilil na treningu. Poleg tega se je v Saporu izkazalo, da smučarji skakalci doslej neposredno po skokih niso imeli pravih tehničnih in vizualnih podatkov. Prav zanimivo je bilo videti, kako je v tehnološko razviti Japonski Prevc po svojih skokih na ekranu v izteku videl svoj nastop, nato pa na računalniku še sam poiskal želene podatke. V smučarskih skokih je namreč danes pomemben vsak najmanjši podatek.

Statistično je sobotna tekma Krajncu prinesla četrto mesto, po 16. v prvi seriji, za japonsko veteransko legendo Noriakijem Kasaijem, tudi ta na Okurajamo ni mogel privabiti večje število gledalskih rojakov, Nejc Dežman je bil sedmi, Tomaž Naglič 12., 18. Robert Hrgota, Jurij Tepeš pa 29. Da je Janus igral na karto samozavesti pred olimpijskimi igrami, potrjuje tudi sam 21-letnik iz Dolenje vasi. »Trenutno se zima odvija po načrtih, sicer menim, da bi vsi rajši videli, da bi imel takšno formo že vso sezono, a tega, kar je bilo, se ne da več popraviti. Smo, kjer smo. Res je, da je bila konkurenca na tekmi okrnjena, ampak vedno je treba za takšen rezultat prikazati zelo dobre skoke. Gotovo je zelo dobro, da vsa ekipa stopnjuje nastope. Menim, da so to dosežki, ki vlijejo samozaupanje vsem, tako tekmovalcem kot tudi trenerjem in vsej podporni ekipi. Tako da lahko spimo bolj mirno.«

Prevcu
 prepustil zmago

Po nedeljskem vzhajanju sonca so se drugi Slovenci za trojcem na vrhu razvrstili takole: Dežman 9., Naglič 18., Jurij Tepeš 31. in Robert Hrgota 34. Tekma je potekala v vetru in rahlem sneženju pred res pičlo množico na skakalnem stadionu. Zaradi močnega vetra so odpadle kvalifikacije, tekmovanje pa so, po odločitvi žirije, fantje odskočili uro pred predvidenim urnikom, seveda prav zaradi vetra. Damjan je do zmage, 37. posamične za Slovenijo v svetovnem pokalu, doskočil s tretjega mesta po prvi seriji, Prevc je napredoval z 9., Kranjec pa s 6. mesta. »Resnično sem vesel, saj sem na prvo zmago čakal res zelo dolgo. Imel sem tudi nekaj sreče z vetrom,« je bil presrečen Damjan in dodal, da so bili zelo močni kot ekipa. V bistvu je tako še bolj prijetno skakati, ker vidi, da so vsi fantje zadovoljni in je potem vse skupaj še lažje. Tridesetletni Ljubljančan je pred Saporom zadnjič stal na stopničkah (na drugi) v Willingenu leta 2008. Po uvodni saporski tekmi, ko je zmagal Prevc, se je Damjan pošalil, da je moštvenemu kolegu prepustil zmago, zdaj mu je ni. »Če mi je v soboto pustil zmagati, potem v nedeljo ni bil več uvideven in mi ni pustil na vrh,« je odgovoril PP in dodal: »Prednost v svetovnem pokalu je lepa, a do konca je še deset tekem. Treba je biti osredotočen na skoke, o skupnemu seštevku ne bom veliko razmišljal, če bo skupna zmaga, bo, če ne, pač ne bo, moj fokus bo vedno na skokih.« Kranjec, prvič v tej zimi je stopil na stopničke, pa je menil: »Tik pred olimpijskimi igrami je to lep rezultat. Ne glede na okrnjeno konkurenco v Saporu bo to trojno zmagoslavje zapisano z velikimi črkami. Je nekaj posebnega in sem super vesel, da sem bil udeležen pri tem.«

Tudi trener Janus je kar sijal od sreče: »Res je bilo lepo, moram reči, da sem v Saporu prav užival. Fantje so skakali super, ne odlično, ampak super. Vemo, da konkurenca ni bila kompletna in da so nekateri manjkali, kljub temu smo tisto, po kar smo prišli, tudi odnesli in si zagotovili veliko zalogo točk. Stvari gredo naprej, treba je ostati realen, gremo optimistično naprej.« Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v nemškem Willingenu.
 

Prevc vodi v svetovnem pokalu

Peter Prevc je po saporskih tekmah prevzel skupno vodstvo v svetovnem pokalu. Ima 812 točk, Poljak Kamil Stoch in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, na Japonskem nista skakala, jih imata 721 oziroma 670. Robert Kranjec je s 379 točkami 11., 22. je Jernej Damjan (225).

Deli s prijatelji