BOLEČINE

Muršak se v platinastem mestu otepa poškodb

Objavljeno 30. oktober 2013 08.30 | Posodobljeno 30. oktober 2013 08.28 | Piše: Rok Tamše

Slovenski reprezentant Jan Muršak hokejsko srečo izziva v elitni ligi KHL.

Trinajstica na dresu Amurja Janu Muršaku do zdaj še ni prinesla športne sreče. Foto: Tomislav Kristo/CROPiX

Slovenski hokejski as Jan Muršak se je po dolgem času mudil v bližini domačih privržencev najhitrejše moštvene igre. Z ruskim moštvom Amur iz Habarovska, ki se mu je pridružil poleti, je v ligi KHL gostoval v Zagrebu in proti Medveščaku doživel minimalni poraz z 1 : 2. Moštvo iz azijskega dela Rusije niti po proračunu niti po igralski zasedbi ni med favoriti druge najmočnejše hokejske lige na svetu, Mariborčan pa je eden glavnih zvezdnikov kluba iz mesta z dobrega pol milijona prebivalcev, ki je od meje s Kitajsko oddaljeno le 30 kilometrov, znano pa je po rudnikih platine. »Zaradi tega in zato, ker daleč naokrog ni večjega mesta, vlada precejšnja draginja. V normalni restavraciji kosila ne dobiš pod 20 dolarjev, tudi najemnine stanovanj so astronomske. Pri nas bi za najemnino stanovanja, v katerem živim, odšteli 700 dolarjev, tam pa stane kar 2500 dolarjev. Toda mesto mi je všeč, edina slabost je, da smo zelo oddaljeni, kar devet ur časovne razlike je v primerjavi z Evropo. Največ časa sem tako in tako v dvorani, ki je na vsaki tekmi razprodana, sprejme pa 7000 gledalcev. Ljudje imajo radi hokej, brez težav pozdravijo tudi lepe poteze tekmecev. Amur pa stežka v svoje vrste privabi najkakovostnejše ruske hokejiste, saj raje igrajo v klubih, ki so bližje Moskvi,« je razložil Muršak, ki ga na novi lokaciji redno obiskuje ameriška zaročenka hrvaških korenin Victoria.

Govorice

V zadnjih tednih so se pojavile govorice, da se je njegov klub znašel v denarnih težavah in da bo menda prodal nekaj najdražjih igralcev. »Govorice so se razširile, toda za zdaj še ni nič uradnega. Igralcem še nihče iz vodstva kluba ni ničesar namignil. S tem se ne obremenjujem, ker imam precej ponudb drugih klubov iz lige KHL. Če bom moral oditi, bom z veseljem oblekel dres kakšnega drugega kluba, ki bo bližje Moskvi,« ostaja miren slovenski reprezentant, ki je v enem letu zamenjal kar štiri lige, od EBEL v dresu Telemach Olimpije na začetku prejšnje sezone do NHL kot član Detroit Red Wings in AHL pri ekipi Grand Rapids Griffins, s katero je osvojil naslov prvaka, do poletne selitve v ligo KHL. »Dolgčas mi res ni. Škoda, da sem se v Detroitu poškodoval in mi ni bilo usojeno še naprej igrati v NHL. Na novem tekmovanju se počutim kar dobro, pogrešam le boljše rezultate. Ampak tudi za to še pride čas,« nam je v sončnem dopoldnevu pred Domom športov v Zagrebu povedal Muršak.

Boleča peta

V Rusiji ima izdatno pogodbo, njegova letna plača naj bi po nekaterih virih znašala krepko čez pol milijona evrov. Na igralski vrhunec v tej sezoni pa še čaka: »Nisem še v pravi formi. Imam težave s poškodbami. Pred kratkim sem jo skupil v nešportnem naletu tekmeca, zaradi poškodbe glave sem še vedno bolj pazljiv v dvobojih. A s tem gre na bolje. Bolj me muči boleča peta. Zlomljena ni, toda brez tablet ne morem igrati. Že na treningih je precej hudo. Ko imam drsalke na nogah deset minut, začne boleti. Zaradi številnih dolgih potovanj pa mi je še nekoliko upadla odpornost, zato se me lotevajo viroze. Toda verjamem, da bo kmalu bolje,« ostaja optimist 25-letni napadalec, ki se veseli skorajšnjega reprezentančnega zbora. Ta bo že prihodnji teden, ko izbrano vrsto čaka pripravljalni turnir v Innsbrucku, še prej pa nekaj treningov na Bledu. Seveda bo njegova boleča peta pod drobnogledom zdravniške službe v reprezentanci.

Deli s prijatelji