KAPETAN RISOV

Muršak lovi Gagarinov pokal

Objavljeno 12. februar 2016 10.22 | Posodobljeno 12. februar 2016 10.24 | Piše: Rok Tamše

Prvi zvezdnik in kapetan slovenske reprezentance navdušuje v ligi KHL.

Jan Muršak je
 novi kapetan risov.
 Foto: Igor Zaplatil/Delo

LJUBLJANA – Za slovensko hokejsko reprezentanco je prva tekma na pripravljalnem turnirju evropskega izziva v Innsbrucku, kjer je proti Avstriji prvič v vlogi kapetana izbrane vrste nastopil zvezdnik moskovskega CSKA Jan Muršak. S svojim moštvom je v rednem delu Kontinentalne hokejske lige (KHL; na programu ima še dve tekmi, nato sledi play-off) dal tekmecem jasno vedeti, da hoče letos v osmi izvedbi drugega najmočnejšega hokejskega tekmovanja na svetu za severnoameriško ligo NHL naposled osvojiti Gagarinov pokal. Muršakovo moštvo je z naskokom vodilno, saj je od 58 tekem izgubilo le 15 dvobojev, od tega 12 po rednem delu. In 28-letni slovenski napadalec je eden izmed nosilcev igre zasedbe, ki jo vodi trener Dmitrij Kvartalnov. »V klubu imam eno od ključnih vlog, imam veliko minutažo, zato so si najprej želeli, da bi preskočil to reprezentančno akcijo. Toda pozneje smo se s selektorjem dogovorili, da bom odigral dve tekmi od treh. Še najraje bi odigral prvi dve proti Avstriji in Franciji, saj bi potem imel nekaj več počitka pred naslednjimi klubskimi tekmami. Že v torek imam tekmo s CSKA, v rednem delu nas čakata še dve, potem je na vrsti končnica, torej najpomembnejši del sezone. Vse, kar bo manj od naslova prvaka in osvojitve Gagarinovega pokala, bo neuspeh. Že lani smo bili blizu uspehu, letos pa moramo iti do konca. Zato moramo biti vsi igralci zdravi, da bomo nastopali v najmočnejši zasedbi,« je pojasnil Muršak, ki je v tej sezoni odigral 49 tekem, na svojem računu pa ima 36 točk za 14 golov in 22 asistenc. Kakšen bi bil šele izkupiček, če si oktobra ne bi poškodoval mišice nad kolkom, zaradi česar je bil nekaj časa odsoten. »Morda sem imel v krajšem obdobju te sezone majhno krizo v igri, a sem jo dokaj hitro premagal in spet ulovil staro raven. Ja, gledano v celoti, menim, da igram zdaj najboljši hokej v življenju,« nam je potrdil namig, da verjetno igra hokej kariere, ki, ne pozabite, vključuje tudi 46 tekem za Detroit Red Wings v ligi NHL.

Želi ostati v Moskvi

Po hokeju onstran luže se Pesničanu ne kolca več. »Že prej sem imel dober status v Moskvi in sem se dobro počutil v ekipi, zdaj pa sploh, ko sem občasno tudi kapetan. Seveda se čuti pritisk, ki ga nosimo ključni igralci. Če se pojavijo slabosti v igri in slabši rezultati, potem vedno iščejo krivca med nami. S tem pač moramo živeti. Seveda smo mi tisti, ki moramo potem potegniti moštvo za seboj. Zelo lepo mi je v CSKA, še dolgo si želim ostati v tem klubu. Tudi Moskve sem se dobro navadil, tako da se nimam kaj pritoževati.« Muršak se je iz ZDA v Rusijo odpravil leta 2013, potem ko je z moštvom Grand Rapids Griffins osvojil naslov prvaka v ligi AHL. Pol sezone je preživel pri Amurju iz Habarovska, nato je, glede na njegovo kakovost, sledila pričakovana selitev v znatno močnejše moštvo v ruski prestolnici.

V silovitem lovu na naslov prvaka v pregrešno bogati ligi KHL, kjer njegova letna plača znaša dobrih pol milijona evrov, pogodba s CSKA pa velja do poletja 2017, je udeležba na reprezentančni akciji tudi neke vrste sprostitev pred odločilnim delom klubske sezone. Ob odsotnosti NHL-zvezdnika Anžeta Kopitarja je prav Muršak prvi zvezdnik in kapetan risov. Kako se počuti v tej vlogi? »Nase ne gledam kot na nekakšnega zvezdnika. Ni tako preprosto biti dober kapetan po Tomažu Razingarju, ki je bil dolgo odličen v tej vlogi. Toda v ekipi so tudi starejši igralci, ki imajo več nastopov za reprezentanco kot jaz, tako da mi bodo v veliko pomoč. Vesel sem in v čast mi je, da lahko po svojih močeh pomagam reprezentanci,« mirno in skromno razlaga simpatični Štajerec, ki mu je uspelo na brezkompromisni ruski hokejski sceni, kjer zaradi svoje bogate tradicije in specifične mentalitete težko izkažejo časti tujim igralcem. Če bo aprila Jan Muršak s soigralci dvignil še Gagarinov pokal, bo tudi na svetovnem prvenstvu skupine B v Katovicah nekaj dni pozneje v slovenski slačilnici zavel šampionski veter naravnost iz Rusije. Verjemite, ne glede na utrujenost bo Muršak med risi.

Na startu končnice Muršak vs. Tičar, Jeglič

Dva kroga pred koncem rednega dela sezone v ligi KHL je v zahodni konferenci na vrhu CSKA Moskva z Janom Muršakom (127 točk), mesto v končnici pa si je priigralo še sedem ekip z zahoda. Osmo mesto je zasedel Slovan iz Bratislave, za katerega igrata slovenska reprezentanta Rok Tičar in Žiga Jeglič. Ti dve moštvi se bosta udarili v konferenčnem četrtfinalu, tako da bomo spremljali slovenski obračun na štiri zmage. V vzhodni konferenci je na prvem mestu Avangard iz Omska (104 točke).


 

 

Deli s prijatelji