SKOKI

Mrtve se bo preštevalo šele po finalu v Planici

Objavljeno 08. marec 2017 08.20 | Posodobljeno 08. marec 2017 08.21 | Piše: Miha Šimnovec

Jurij Tepeš močno upa, da zadnje tekme pri njem niso pustile prevelikih posledic. Želi si, da bi odgovorni pri FIS spremenili kakšno pravilo glede sodnikov in ocen.

Jurij Tepeš bi kaznoval sodnike, ki naredijo napako. Foto: Reuters

Z doseženim na nedavnem svetovnem prvenstvu v Lahtiju je bil vidno nezadovoljen tudi Jurij Tepeš, ki so ga povrhu zelo razjezili sodniki na sobotni ekipni preizkušnji, na kateri je za svoj prvi skok (123,5 m) prejel štiri izjemno nizke ocene. Od tega sta mu Poljak Kazimierz Bafia in Japonec Jutaka Minemura prisodila zgolj 10,5 in 11,0, čeprav je 28-letni Stanežičan padel šele po črti, do katere se je treba obdržati na nogah.

»Upam, da bodo do naslednje sezone odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) spremenili kakšno pravilo, saj to ni bilo prvič, da so me sodniki takole oškodovali. Nekaj podobnega se mi je pred leti zgodilo že v kvalifikacijah na uvodni postaji novoletne turneje v Oberstdorfu, kjer sem prav tako padel po črti in prejel ocene za padec, zaradi česar se nisem uvrstil na tekmo,« se je jezil Tepeš. Noče, da bi se komur koli dogajale takšne stvari. »To ni pošteno niti športno! Verjamem, da sodniki niso videli dobro, kaj se mi je zgodilo, vendar pa po drugi strani prav zato sedijo v sodniškem stolpu, da gledajo in vidijo,« je poudaril. Po njegovem bi moralo obstajati pravilo, ki bi ščitilo športnike, ker verjetno – tako vsaj upa – ni v nikogaršnjem interesu, da bi se dogajale takšne napake. »Zaradi tega sem velikokrat nadvse razočaran nad sodniškimi ocenami, toliko bolj, ker proti temu ne morem narediti čisto nič. Po pravilniku so njihove odločitve končne, kar pomeni, da jih ni mogoče spremeniti. Zato sem tudi vedel, da nam v Lahtiju ne more uspeti s pritožbo, se mi pa zdi kljub temu pravilno, da se tiste, ki so za to odgovorni, opozori in da se jim pove, da so nekaj storili narobe. Mogoče je zdaj slišati, kot da sem užaljen, toda sodnike, ki naredijo tako veliko napako, je treba nekako kaznovati. To pač ni v redu!« je zmajeval z glavo.

Tudi sicer ima svoje mnenje o sodnikih, ki pogosto ne znajo razlikovati med pravimi doskoki v telemark in naknadnimi. »Vsi vemo, da polovica skakalcev v svetovnem pokalu šele po pristanku vleče telemark oziroma da doskoči sonožno, nakar potegne eno nogo nazaj. To je postala nekakšna stalnica, ki se je očitno ne da več preprečiti. Tako je seveda lažje pristati, vendar meni osebno to nikakor ni všeč. Jaz bom še naprej delal telemark po svoji vesti, tako sem se navadil in tega ne bom spreminjal. Nobenega dvoma ni, da je tako težje doskočiti, je pa neprimerno lepše,« se Tepeš nadeja, da se bo kaj spremenilo tudi glede vrednotenja (ne)pravilnega telemarka.

V Planici slabo vidijo pristanek

Na vprašanje, ali smučarski skoki po njegovem dandanes sploh še potrebujejo sodnike, je prikimal. »Menim, da jih, saj je prav, da se loči med dobrim in slabim doskokom. Konec koncev gre tudi za dolgo tradicijo. Morda bi kazalo razmisliti o tem, da bi se sodnikom olajšalo delo, se jim dalo zaslone in na voljo malce več časa, da bi si lahko pozorno na hitro še enkrat ogledali nastop. Po mojem bi bilo to veliko bolj pošteno za vse,« je razmišljal član Dolomitov in za primerjavo navedel, da je, recimo, na letalnici v Planici sodniški stolp tako oddaljen od doskočišča, da večina sodnikov težko sploh dobro vidi pristanek.

Kar zadeva norveško turnejo Raw Air, ki se bo s kvalifikacijami v petek začela na znamenitem Holmenkollnu, je odvrnil, da se po eni strani zelo veseli predvsem poletov v Vikersundu, čeprav ima od tam mešane občutke. »V Lahtiju je bila naprava zelo specifična, vetrna izravnava pa tam pogosto ne pokaže dejanskega stanja v zraku. Videli bomo, koliko posledic so pri meni pustile zadnje tekme s svetovnim prvenstvom na čelu. Kljub vsemu verjamem, da sem pripravljen veliko bolje kot v prejšnjih letih, nadejam se, da bodo to pokazali tudi rezultati na Norveškem, mrtve pa bomo tako ali preštevali po finalu v Planici,« je še dejal Tepeš, ki slovi kot eden od največjih stilistov med skakalci; tako kot svojčas njegov oče Miran.
 

Deli s prijatelji