TRENINGI

Motijo jo zapleti na zvezi

Objavljeno 17. oktober 2014 16.17 | Posodobljeno 17. oktober 2014 16.17 | Piše: Drago Perko

Alpska smučarka Ilka Štuhec pili formo pred začetkom nove sezone svetovnega pokala.

Zmagovita naveza – mati Darja in hči Ilka Foto: Facebook

»Ni heca, delamo trdo,« nas pozdravi Darja Črnko, mati slovenske smučarske reprezentantke Ilke Štuhec. V zimskem središču Hintertux, ki je v tem času precej oblegano, smo ujeli ženski dvojec, ki vadi pred začetkom nove sezone. Od prejšnje srede sta na avstrijskem snegu. »Ravno smo pojedli kosilo. Nekaj minut bo počitka, potem pa je na sporedu kondicija,« prevzame besedo Ilka, ki nima več težav z levim gležnjem. Poškodovala si ga je med tekom v Mariboru, ena luknja ji je prekrižala pot. Dovolj za oteklino, ki pa je danes ne moti več, še manj pa ovira. Bistveni del kondicije je tako in tako pridobila že poleti, zdaj so na vrsti finese, da bi v dobri formi pričakala prve tekme. »Vstajamo zgodaj, po zajtrku gremo na sneg. Okoli 14. ure smo nazaj. Pripravimo si kosilo, po počitku pa spet na delo. Poleg dela za kondicijo je tu še ogled videa. Zvečer morda ostane še kaj časa za učenje ali ogled kakega filma,« Ilka razkrije urnik dela in zadolžitev na ledeniku.

Vreme ne prizanaša

Nove sezone se veseli. »Sezona kot sezona, naj se že začne. Pogrešam stari ritem potovanj in tekem,« prizna nasmejana Mariborčanka, ki primerjav s konkurenco ni delala. Triindvajsetletna smučarka ve, kdaj ji gre in kdaj ne. »Danes ni bil moj dan. Včeraj je bilo bolje. Bolj ali manj pri sebi vem, kdaj sem prava.« Misli, da bi postala vsestranska smučarka, ne opušča. Prizna pa, da ji zmanjkuje časa za trening slaloma. »Trenerji odločajo, kdaj in koliko treniramo. V Hintertuxu v zadnjih dneh ni ravno dobro vreme, zato razen slaloma in veleslaloma drug trening niti ni mogoč,« je Ilka pojasnila vremenske razmere 3000 metrov nad morjem na avstrijskem Tirolskem. V tej sezoni bi rada izboljšala mesta v super G-ju in smuku ter napravila korak naprej pri veleslalomu. Ali bo imela za slednje priložnost že 25. oktobra v Söldnu na prvi tekmi sezone, še ni jasno. »Trenerji še niso razkrili ekipe. Odločal bo trening,« pravi Ilka, ki si ne beli glave s tem, ali bo v ekipi ali ne. »Prav je, da dobi mesto tista, ki je v najboljši formi. Če me ne bo poleg, bom čas namenila treningu. Saj veste, tekma ti vzame precej časa,« pravi Ilka o uvodu v sezono upajoč, da bodo pred selitvijo v Severno Ameriko (tam bodo tekme od 29. novembra do 7. decembra) opravili trening na Pitztallu.

Neizprosna do sebe

Niso redki, ki menijo, da bo prav Ilka tista, ki bo v prihodnjih sezonah vlekla slovenski alpski voz. Seveda če se Tina Maze poslovi. »O tem pa nisem razmišljala. Največja pričakovanja imam tako in tako sama od sebe, večkrat sem zelo neizprosna,« pove Ilka, ki ima visoka pričakovanja tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo februarja prihodnje leto. Gostil ga bo Vail, kjer je Ilka lani zasedla 4. in 16. mesto. »Dobro sem spoznala progo, ki mi ustreza. Zdaj natančno vem, kaj me čaka na svetovnem prvenstvu,« pravi o tekmah in vrhuncu sezone.

Z opremo nima težav, za smučke še vedno skrbi mati Darja. »Nekdo mora delati hitre smuči,« v smehu reče Ilka, a se zresni, ko jo povprašamo, kako situacija na Smučarski zvezi Slovenije vpliva nanjo in sotekmovalke. »Poskušamo se ogniti temu, a povsem ne gre. Ozadja ne poznamo. Je pa situacija moteča, saj ne moreš načrtovati treningov,« sklene športnica, ki nekaj časa nameni tudi družabnim omrežjem. Ko je na facebooku zbrala 10.000 všečkov, se je slekla in fotografijo objavila na spletu. Kaj bo tokrat, se še ni odločila. Še en razlog več, da spremljate, kaj Mariborčanka počne. Letos bo vnovič največ povedala na snegu. Čeprav, to ji gre priznati, se izvrstno odreže tudi pred mikrofonom.

Deli s prijatelji