PRIPRAVE

Minula zima Klinetu dala motiv in krila

Objavljeno 19. avgust 2016 12.11 | Posodobljeno 19. avgust 2016 12.12 | Piše: D. P.

Moška alpska reprezentanca v treh kosih odhaja na vadbo na južno poloblo.

Boštjan Kline bi rad v novi sezoni ozaljšal zbirko priznanj. Foto Reuters

Smučarke so že teden dni na južni polobli, zdaj pa so na drug konec v zimo v Čile odpotovali še njihovi moški kolegi, ki so v minulih tednih nabirali kondicijo z Andreo Massijem in preizkušali sneg ter izboljševali tehniko s Sandijem Murovcem. Zdaj je na vrsti selitev. V El Colorado sta odšla člana ekipe za tehnične discipline za svetovni pokal Žan Kranjec in Štefan Hadalin, trojica iz ekipe za hitre discipline – Klemen Kosi, Miha Hrobat in Martin Čater – ter Aljaž Dvornik iz ekipe za tehnične discipline za evropski pokal. Petindvajsetega avgusta, se bodo na južno poloblo odpravili še Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline, ki se bodo kolegom pridružili v La Parvi. »V El Coloradu ostanemo do naslednjega petka, potem se selimo v La Parvo, ko pridejo preostali trije iz ekipe za hitre discipline. Na začetku imamo štiridnevni trening, od naslednje srede do nedelje pa imamo na sporedu slalom in veleslalom brazilskega državnega prvenstva ter superveleslalom južnoameriškega pokala, vse v Valle Nevadu. Zatem bomo nastopili na veleslalomu v El Coloradu in na slalomu v La Parvi,« je pred potjo dejal Klemen Bergant, odgovorni trener za tehnične discipline. »Kranjčeva prva disciplina ostaja veleslalom, mora pa še veliko narediti oziroma se postaviti tja, kamor spada, za mene je to med sedem na svetu. Šele nato bomo resno dodajali druge discipline, jih bo pa nekaj treniral tudi v Čilu,« napoveduje Bergant. Kranjec bo v Čilu ostal tri, Hadalin pa štiri tedne. Slednji bo vadil še hitre discipline. »Želim si predvsem bolj konstantnega vremena, kot je bilo tu na evropskih ledenikih. Tam še nisem bil, vendar predvidevam, da so tereni bolj raznoliki,« se Kranjec veseli treninga v Čilu.

Pen hvali realizacijo

Veliko se v novi sezoni pričakuje tudi od hitre ekipe, nad katero bdi trener Peter Pen, ki je uvodoma pohvalil realizacijo snežnega treninga na Stelviu. »Primarni cilj je narediti čim več kilometrov na dolgih smučeh. Prilagajali se bomo vremenu in razmeram, trenirali bomo vse discipline, v ospredju pa bodo smukaški kilometri in čim več skokov,« razkrije delovni načrt za čilska prostranstva. »To je ključen trening. Oktobra je v Evropi veliko odvisno od vremena, ki je redko dobro. V Čilu lahko normalno treniramo smuk, pa še sneg je tisti pravi zimski. Snega naj bi bilo še več kot prejšnja leta, tako da če bodo razmere dobre, lahko naredimo tisto bazo, ki jo potrebujemo za zimo. Moj cilj je predvsem, da v tehniki naredim napredek. Lani zaradi poškodbe tega nisem mogel narediti,« ima velika pričakovanja od Južne Amerike in nove sezone tudi Andrej Šporn.

»V to sezono sem startal z malo več motivacije, malo prej sem se lotil vsega skupaj. Napisal sem si cilje, kaj želim izboljšati, pri katerih stvareh lahko naredim še korak naprej, ali je to pri tehniki, psihološki ali fizični pripravi,« se je nove sezone odločno lotil Boštjan Kline, ki je lanii opozoril nase, pika na i pa so bile stopničke v Garsmichu (smuk) in Hinterstoderju (superveleslalom). Kline je pohvalil treninge tehnike, ki mu bo prav prišla. Odštevanje do prve tekme v svetovnem pokalu pa se začenja. Kranjec in Hadalin bosta na startu veleslaloma 23. oktobra v avstrijskem Söldnu, Kline in druščina bodo ognjeni krst doživeli zadnji vikend novembra. Lake Louis gosti smuk in super G. 

Deli s prijatelji