ODSTOPI TINE MAZE

Mikaela Shiffrin je nova 
zlata lisička na Mariborskem Pohorju

Objavljeno 23. februar 2015 08.15 | Posodobljeno 23. februar 2015 08.48 | Piše: Drago Perko

Sobotni veleslalom za 51. Zlato lisico je dobila Avstrijka Anna Fenninger, po slalomski preizkušnji pa je na najvišji stopnički stala Američanka Mikaela Shiffrin. Tina Maze minulega vikenda ne jemlje tragično, a se po dveh odstopih zaveda opozorila.

Tina Maze se bo morala hitro pobrati po neuspehu na domačih tleh. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Okrog 25.000 Slovencev je minuli vikend romalo na Mariborsko Pohorje, da pozdravijo smučarsko kraljico Tino Maze po uspešnih nastopih na svetovnem prvenstvu in proslavijo njen novi uspeh na domačih tleh. Pred tekmama za 51. Zlato lisico se je odkrito spogledovala z dvojno zmago, izkupiček pa je bil povsem drugačen: Mazejeva je odstopila tako v veleslalomu kot slalomu, organizatorji pa so zaradi slabega, deževnega vremena v nedeljo ostali še brez rekordnega obiska, pričakovali so namreč okoli 40.000 obiskovalcev. Nova junakinja Pohorja je postala 19-letna Američanka Mikaela Shiffrin, ki si je s slalomsko zmago in 5. mestom v veleslalomu (druga je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, tretja pa Čehinja Šarka Strachova) tlakovala pot k skupni zmagi za pokal Zlate lisice. Drugo mesto v posebnem seštevku lisičk je zasedla Avstrijka Kathrin Zettel, tretja pa je bila Italijanka Irene Curtoni.

Tini je žal navijačev

Mazejeva je že na sobotni tekmi ostala brez točk (po dobri prvi vožnji je odstopila nekaj vrat pred ciljem), zato je bila še toliko bolj odločena, da v nedeljo popravi sobotni spodrsljaj. Obeti so bili dobri, na prvi slalomski progi je zasedla 6. mesto. Pričakovati je bilo, da se po njej dobri znani strmini spusti malodane na glavo in poskuša priti do stopničk. Pred drugim merjenjem vmesnega časa pa je bilo upov konec. Korošica je s smučko zapela količek in pristala v snegu. Navijači so za nekaj trenutkov utihnili. Zdelo se je, da kar ne morejo verjeti, da lahko prvo ime alpskega smučanja ter dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja dvakrat zapored predčasno konča tekmo na domačem smučišču. »Nastopila sem nekoliko previdneje po sobotnem veleslalomskem odstopu. Nisem vas želela ponovno razočarati in hvala, da ste se znova zbrali v tako velikem številu,« je začela svoj nagovor zbrani publiki, ki jo je kljub odstopu bučno pozdravila. Nikomur, še najmanj pa njej, ni bilo jasno, zakaj se je drži taka smola. »Ne vem, kdaj sem nazadnje imela toliko smole. Nisem bila pri stvari, ta teden mi ni šlo nič, kot bi moralo iti. Žal pridejo taki dnevi, trudila sem se, žal mi je tudi zaradi navijačev pa tudi zame, saj se zavedam, da so bile to pomembne točke,« je Tini jasno, da postaja bitka za veliki globus vse bolj izenačena. Pred zadnjimi 11 tekmami (sezona se nadaljuje z dvema superveleslaloma in superkombinacijo v bolgarskem Banskem) ima Mazejeva le še 84 točk prednosti pred Anno Fenninger, ki je dobila mariborski veleslalom. V Mariboru je zmaga vredna 30.800 evrov, drugo mesto 17.600, tretje pa 11.100 evrov.

Otežila si je bitko

»Zdaj se bo treba pobrati, en tak vikend ni tragedija, je pa gotovo dobro opozorilo in upam, da se zberem za naslednje tekme,« je dejala vidno razočarana Tina, ki pa že kuje plane, da konkurenci vrne udarec po flopu na Štajerskem. »Zgodi se, ampak v športu to ni dovoljeno, sploh na tej ravni. Tina na treningu nikoli ne poskusi ekstremnih položajev, nikoli ne 'hakla', zato se ji je to zgodilo na tekmi,« je bil Andrea Massi kritičen do Tininih nastopov v Mariboru. Tudi Italijanu, ki od leta 2007 sodeluje s Tino, skupaj pa sta osvojila 13 medalj na velikih tekmovanjih, je jasno, da je Črnjanka v težavah. »Do določene mere je vse za nekaj dobro. A če se sam spraviš v kot, ni vse dobro. Ta položaj si je povzročila sama, iz njega se bo morala tudi sama izvleči. Že res, da ima zdaj vse v svojih rokah. Drži pa tudi to, da si bitke lahko olajša ali oteži. Zdaj si jo je otežila sama,« je Massi nakazal, kako se bo morala odzvati Tina.

Shiffrinova po pameti

Če so bile pri Tini na obrazu solze žalosti, so se usta ameriške najstnice Mikaele Shiffrin razlezle v širok nasmeh. V četrtem nastopu na Zlati lisici (pred dvema letoma v Kranjski Gori je bila 13. in 8.) je prišla do zmage, ki je njena že 13. v karieri. »Rada smučam v dežju, včasih tudi v soncu. V soboto je sijalo sonce, tako da smo imeli na voljo vso vremensko paleto. Poskušala sem obe vožnji odpeljati čim bolje. Toda v finalu sem šla po strmini bolj po pameti, torej nisem napadala na silo,« je zbranim povedala Shiffrinova. Američanka je tudi priznala, da se spogleduje s skupno zmago v svetovnem pokalu. »Mislim, da za skupno zmago letos še nimam možnosti, bi jo pa imela veliko več, če bi bila boljša v superveleslalomu, in to je moj naslednji cilj,« je napovedala, da bo svojemu repertoarju tekem dodala še eno panogo in postala konkurenčna v lovu na veliki kristalni globus.

Preskromne Slovenke

Nad predstavo svojih smučark je bil razočaran šef slovenske ekipe Raste Ažnoh, saj nobena ni prišla do točk. V drugo vožnjo se je na sobotnem veleslalomu prebila le Ana Drev, a je odstopila, preostale se sploh niso uvrstile v finale: Tina Robnik je veleslalom končala na 33. mestu, Katarina Lavtar je bila 36., Ilka Štuhec 47., Eli Plut pa ni prišla do cilja. Nedeljski slalom je ponudil identičen izkupiček: Ana Bucik je končala na 41. mestu, Eli Plut na 45., Saša Brezovšek na 49., Katarina Lavtar in Tina Robnik sta odstopili.

Prihaja nov šef tekmovanja

Od Zlate lisice se je poslovil Gorazd Bedrač, ki je bil skoraj dve desetletji vodja tekmovanja. »Lepo je bilo, čustev ni manjkalo. Za Zlato lisico se je bilo vredno truditi,« je dejal 65-letni Bedrač, ki mu bodo v prihodnjih mesecih našli naslednika. Ali bo to Marko Rataj, ki je bil njegov pomočnik, je še prehitro trditi. Je pa že jasno, da bodo organizatorji tekmo končali v zelenih številkah. Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je zatrdil, da so imeli 1,1 milijona evrov proračuna. Nekaj evrov bo ostalo za delovanje domačega kluba Branik.

VIP na Pohorju

Redni gostje na Zlati lisici so tudi politiki. Sobota je minila v znamenju predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika vlade Srbije Aleksandra Vučića, v nedeljo je v Maribor s svojo zastavo prišel predsednik republike Borut Pahor, ki je po slalomu odšel v ciljno areno pozdravit Tino Maze in Andreo Massija. Dvodnevno prireditev so si ogledali tudi Špela Pretnar, Katja Koren, Janez Kocijančič, Stane Valant, Jaro Kalan ter Tone Vogrinec.

Deli s prijatelji