POLETNA TURNEJA

Merili bodo razpon kril orlov

Objavljeno 30. julij 2015 09.15 | Posodobljeno 29. julij 2015 23.27 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci bodo na poletni turneji s tekmeci primerjali svojo formo.

Trenerju Goranu Janusu športni birokrati ne bodo preverjali pravilnosti opreme in čepice. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Peter Prevc ali Severin Freund? Ali pa kdo tretji? To bo v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev vprašanje pozimi, ko nas bo vse zeblo, zdaj pa so temperature še takšne, da bi se topil sneg in je treba skakati na plastiki. Jutri se z ekipno tekmo v Visli začenja poletna velika nagrada, v soboto pa bo na 134-metrski napravi Malinka še posamično preizkušanje konkurence. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je na Poljsko odpeljal sedem fantov, ker pa je lani skupno najboljši v VN Jernej Damjan predviden, da bo skakal le v azijskem delu tekem, Peter Prevc pa na prelepi vzhod ne želi zaradi prevelikih časovnih razlik, slovenski tabor ne pričakuje velikonagradnih rezultatskih čudežev. Bo pa Janus tako ali tako videl, kaj se bo izcimilo s tekem v Visli, Hinterzartnu, Courchevelu, Einsiedelnu, Hakubi, Čajkovskemu, Almatiju in Hinzenbachu.

»Konkretni cilj za poletni GP je pet uvrstitev do desetega mesta, deset do 15. Želimo pa tudi kvoto sedmih skakalcev za zimsko sezono. Nismo obremenjeni, upamo, da se nam glede konkurence vse poklopi. Matjaž Pungertar je imel težave s hrbtom in zvinom gležnja, zato se bo priključil šele v Aziji,« je Goran Janus v glavi že vse izračunal.

Modna revija

Smučarski skoki so res zapletena zadeva, seveda posebej z vsem preračunavanjem točk za vetrni učinek. Tudi sam Jurij Tepeš pravi, da je vsaj v atletiki že vse jasno takoj, ko prvi tekač pride v cilj. Potem so pri skakanju še peripetije s kombinezoni, ali so po pravilih, in po novem bodo zimsko garderobo skakalcev preverjali tudi tik pred skokom na vrhu skakalnice. Vse vedno bolj spominja na modno revijo, ki jo diktira starokopitna in okostenela Mednarodna smučarska zveza. Samo da zapletejo stvari in da poudarijo, da so športni birokrati včasih pomembnejši od orlov, ki nastopajo v akrobatskem letečem cirkusu. In kaj je v garderobni omari Petra Prevca? »Smuči so nove, čevlje pa sem zamenjal, ker so se iztrošili. Dresi so bolj kot ne zimski, dva ponosiš s treningi, tri, štiri pa jih za tekme imaš bolj v vitrini. Pozimi jih imam do osem. Celotno poletno in zimsko sezono pa približno deset. A tako ali tako moraš narediti dober skok, da ti oprema sploh lahko kaj pomaga. Meni je povsem všeč, da bo z novimi pravili čim manj možnosti za kakšno sivo področje. Poleti bo morda nerodno, ko se bo dres zaradi vročine prilepil nate, pozimi, ko je mrzlo, pa lahko dres drsi po telesu. Čevlje imam za zimo dva para, vsakega za polovico sezone, poleti pa se vse še enkrat obrne. Parov smuči sem zdaj poleti porabil že troje, pozimi jih imam tri, štiri,« je Peter Prevc pojasnil, da v smučarskih skokih sledi modnim trendom.

Za poletje pa se ne obremenjuje s kakšnimi visokoletečimi cilji pri izidih. »Kakšnih visokih ambicij v poletni nagradi ni, ne vem, ali je to dobro ali ni. Zagotovo pa v Visli ne bi bil zadovoljen, če ne bi prišel v finale. Skušal bom priti čim bolj do vrha in tam mešati štrene,« je sklenil v zadnji zimi nesrečno drugi skupnega seštevka svetovnega pokala.

Deli s prijatelji