ZLATA LISICA

Mazetova pod Pohorje v slogu Jamesa Bonda

Objavljeno 25. januar 2013 09.55 | Posodobljeno 25. januar 2013 09.55 | Piše: Marko Pigac

Vodilna smučarka svetovnega pokala pripravljena za zmagoslavje na Zlati lisici.

Na Mariborskem Pohorju je vse nared za jutrišnji začetek 49. Zlate lisice, kjer se bodo pomerile najboljše alpske smučarke v veleslalomu in slalomu. V središču pozornosti je glavna zvezdnica bele karavane Tina Maze, ki je zadnje dni brusila veleslalomsko formo. »Res je, po mesecu dni odsotnosti iz veleslalomskega ritma je bil trening v Formi di Fasa prava stvar, da sem ujela stik z mojo paradno disciplino in se rešila slalomskega občutka,« je včeraj sedmi sili in približno 150 navijačem, ki so jo kljub polurni zamudi bučno sprejeli, pojasnila 29-letna Črnjanka. »Maribor je bil, je in bo moj dom, saj so tekme tu nekaj posebnega. Navijanje je bučno od starta do cilja in me polni z dodatno energijo.« S tem so se strinjale tudi druge slovenske tekmovalke, predvsem domačinka Ilka Štuhec, ki se počasi vrača, tudi v hitre discipline, in še posebno Ana Drev, ki v šali pove, da na mariborski strmini ni velikokrat trenirala in tekmovala, ji pa vseeno zelo ustreza.

Mazetovi – v Maribor je prispela kot James Bond, saj je na poti zamenjala tri avtomobile in helikopter – se obeta celo dvojna zmaga, saj je odlično pripravljena tako v slalomu kot v veleslalomu, kjer lahko ob ugodnem razpletu že v štajerski prestolnici dvigne mali kristalni globus. Pohorska strmina ji je pisana na kožo, tukaj je namreč prestala debi v svetovnem pokalu in okusila slast zmage. Dvakrat je zmagala v veleslalomu (v letih 2005 in 2009), enkrat je bila druga (2002). Še eno drugo mesto je dodala v slalomu (2010). Statistično gledano ji na Zlati lisici uspe osvojiti prvo mesto vsake štiri leta. Bi jo moralo biti kaj strah, je naša šampionka kaj vraževerna? »Nikakor. Tokrat se počutim v redu. Priznam pa, da v Cortini nisem bila prava.« Leto 2013 ji je torej (rezultatsko) pisano na kožo, saj pred prvo zasledovalko v boju za veliki kristalni globus Mario Hofl-Riesch vodi z velikimi 718 točkami naskoka.

Minuta sreče za 20.000 navijačev?

»Priprava proge bo končana v soboto, zato je bil petkov trening zaradi preparacije odpovedan. Bodo pa tekmovalke imele možnost, da bodo progo vsaj enkrat preizkusile,« poudarja vodja tekmovanja Gorazd Bedrač, ki pravi, da so vremenske razmere tako prirediteljem kot Tini zelo naklonjene. Podobno je bilo leta 2009. »Na progi ni večjih sprememb. Cilj bo prestavljen nekoliko više, višinska razlika med startom in ciljem pa ostaja 380 metrov. Zavajajoč je podatek, da je proga ožja. Ker nam ni treba več obeh tekov pripraviti vnaprej, ni več potrebe, da bi zavzemali večji prostor,« je še pojasnil Bedrač. Organizatorji prav zaradi izjemne sezone naše šampionke po dolgem času pod Pohorjem pričakujejo več kot 20.000 ljudi. Zato je tudi Smučarska zveza Slovenije pripravila svoj VIP-šotor. »Če lahko v eni minuti osrečim svoje navijače, zakaj jih pa ne bi?« je Mazetova poskrbela za dodatno povabilo na Zlato lisico.

Deli s prijatelji