SVETOVNI POKAL

Mazetova ostaja vodilna kljub trojčku Vonnove

Objavljeno 03. december 2012 20.11 | Posodobljeno 03. december 2012 20.05 | Piše: Drago Perko

Američanka Lindsey Vonn je v Lake Louisu potrdila popolno prevlado v hitrih disciplinah.

Vonnova ima že 56 zmag v svetovnem pokalu (foto: Reuters).

LAKE LOUISE – Alpske smučarke so končale severnoameriško turnejo s superveleslalomom za svetovni pokal v Lake Louisu. Po dveh prepričljivih smukaških zmagah v petek in soboto je šla Američanka Lindsey Vonn tudi v nedeljsko tekmo z najvišjimi ambicijami in jih tudi udejanjila s trojčkom zmag v Skalnatem gorovju. Svoje načrte pa je imela tudi vodilna v skupnem seštevku elitnega tekmovanja Tina Maze. Prva dama slovenskega športa je bila v petek nekoliko razočarana nad 18. mestom, že naslednji dan pa si je razpoloženje in točkovno bero popravila z 10. Na včerajšnjem superveleslalomu se je Korošica zavihtela tik pod zmagovalne stopničke, na 4. mesto z zaostankom 0,62 sekunde za Vonnovo (druga je bila Američanka Julia Mancuso, tretja pa Avstrijka Anna Fenninger). Tako je Tina osvojila novih 50 točk, vrstni red treh najboljših v boju za veliki kristalni globus pa je trenutno naslednji: Mazetova 397 točk, Maria Höfl Riesch 319 in Vonnova 310.

Nesramnost in pol

Minuli vikend se je izkazalo, da Tini še kako manjkajo štirje ali pet dni treninga hitrih disciplin. Tu so Američani naredili uspešen umazan posel v prid rojakinji Lindsey Vonn, ki je po težavah s črevesjem povsem zagospodarila na domačih smučarskih terenih. »Manjka nam pet dni vadbe, v tem času bi naredili vsaj 15 treningov, lahko bi preizkusili materiale, ki jih nismo mogli,« je povedal glavni Tinin trener Andrea Massi. To se je najbolj izrazilo na prvi, petkovi tekmi, ki je bila prej počasni posnetek Tinine vožnje kot pa realni kazalnik njenih sposobnosti. »Šlo je za miks slabe vožnje v spodnjem delu in izbire materiala. Po tekmi smo takoj naredili temeljito analizo,« pojasni Massi, kako so se v slovenskem taboru odzvali ob prvi napaki. V soboto je bilo boljše, tako Tinino smučanje kot izbor materiala, pri slednjem se je serviser Andrea Vianello izkazal: »Tina je sposobna, da se uvrsti med prvih šest oziroma deset. To je v soboto tudi dokazala,« je bil Massi precej boljše volje dan po črnem petku. Svoje je k slabi volji dodala tudi neregularna tekma. »Organizator je imel velike težave. O tem bodo morali razmisliti tudi vodilni na svetovni smučarski zvezi. Pa saj ne gre za Tino, ki je imela dokaj normalne razmere, gre za preostale. Tekma je bila prekinjena, na progi megla. Skratka, malce nepošteno za tekme na takšni ravni.«

Ugoden razpored

Uvodnih sedem tekem od skupno 37 v letošnji sezoni svetovnega pokala je za Tino. Potrdila je superiornost v veleslalomu (dve tekmi – dve zmagi), stik z vrhom je ohranila v slalomu (3. v točkovanju), točke je sposobna (za lov na veliki kristalni globus tudi primorana) osvajati v obeh hitrih disciplinah, navsezadnje pa je vodilna smučarka v karavani svetovnega pokala. Če bo zadržala formo v tehničnih disciplinah, ji je razpored svetovnega pokala pisan na kožo. Pred njo sta dva paketa (decembrski in januarski) po deset tekem, ko si lahko pribori odlično izhodišče za konec sezone. Od 20 tekem je kar 12 tehničnih (7 slalomov, 5 veleslalomov), 7 hitrih (štirje super g-ji, trije smuki) in ena superkombinacija.

Odločali bodo
 trije hitri vikendi

Evropsko turnejo bo slovenska smučarska kraljica v petek začela v St. Moritzu s superkombinacijo, kjer ima svoje načrte tudi Vonnova. Švicarski vikend se bo zaokrožil s superveleslalomom in nedeljskim veleslalomom. Teden za tem sledita SG in smuk v Val d´Iseru, ko bi morala Tina pridelati čim manjši minus za Američanko. Če Tina to »preživi« in Američanka ostane za njo ali pa si ne pridela konkretne prednosti, se bo v taboru Korošice lažje dihalo, hkrati pa bodo dobili elan in moč za zadnjih pet tekem (trije veleslalomi in dva slaloma) v tem koledarskem letu.

Za Mazejevo bosta sila pomembna tudi vikenda v St. Antonu (12. in 13. januar) in Cortini d'Ampezzo (19. in 20. januar), ko je na programu paket hitrih disciplin (smuk/super g). Februarja bo vse v znamenju svetovnega prvenstva v Schladmingu, v svetovnem pokalu bosta na sporedu le smuk in superkombinacija. Marec prinaša osem tekem, po dve v vsaki disciplini s finalom v švicarskem Lenzerheideju. Ob tem je treba računati na to, da bi se Vonnova izkazala tudi v veleslalomu. Težava več za Tino? Ne, izziv pa prav gotovo, saj rdeče majice vodilne ne bo kar tako izpustila iz rok.

Deli s prijatelji