SLALOMSKI SPEKTAKEL

Mazetova hoče zmago za Janico Kostelić

Objavljeno 04. januar 2013 13.42 | Posodobljeno 04. januar 2013 14.00 | Piše: Drago Perko

V Zagrebu se obeta slalomski spektakel, kjer bo zmagovalki pripadlo 60.000 evrov.

Mazetova lepo napreduje v dirki za skupno zmago v svetovnem pokalu.

ZAGREB – Danes bodo vse oči uprte v Zagreb, kjer bo na sporedu prvi del smučarskega spektakla Snežne kraljice. Na njem se bodo najboljše smučarke pomerile na 6. slalomu sezone za zmago v edini tekmi, ki je organizirana v državni prestolnici. Hrvati za smučarsko evforijo skrbijo že od leta 2005, glavne zasluge gredo Janici in Ivici Kostelić, ki sta naše južne sosede zastrupila z dilami in snegom. Prva zmaga je leta 2005 pripadla Finki Tanji Poutiainen, štirikratne zmagovalke, danes 31-letne Avstrijke Marlies Schlied, zaradi poškodbe letos ne bo na startu preizkušnje, na kateri zmagovalki pripade kar 60.000 evrov. Fantje se bodo za evre in slavo udarili v nedeljo.
»Misli so usmerjene v naslednje tekme, naslednje borbe. Koliko energije še imam, ne vem niti sama. Vem pa, da spraševati se ravno to ne pelje nikamor,« pojasni prva dama svetovne smučarske karavane Tina Maze.
»Dobro se počutim v vlogi prve zvezdnice, od tega ne bežim. Naporno sem delala ure, dneve, mesece in leta. Zdaj žanjem to, kar sem sejala. Vsako leto sem boljša, le počakati sem morala, da pridejo moji trenutki,« je Mazejeva ponosna, da je v položaju, ko ji vse tekmice gledajo v hrbet, o svoji usodi pa odloča sama: »Ne razmišljam o sponzorjih, smučeh ali konkurenci. Samo smučam, sproščena sem.« Tudi v pogovoru za hrvaške medije ne skriva, da je ključna oseba njenega preporoda in popolne afirmacije njen trener in fant Andrea Massi. »Skupaj sva, lepo nama je.« Prizna, da je bilo tudi nekaj težav na tej poti. »Imela sva krizo, a to je za vsako zvezo nekaj normalnega.«

V pomoč tudi nove smuči

V Zagrebu se danes ne misli zadovoljiti le s stopničkami (prvi tek je na sporedu ob 15.45, drugi pa 18.30), hoče na vrh. »Želim zmagati. V Zagrebu se počutim odlično, kot doma, prišlo bo veliko mojih Slovencev.« Tina zna popihati na dušo gostiteljem. To je storila tako, da se je kar javno zahvalila vsem Hrvatom, ki zanjo stiskajo pesti.

Ne skriva, da ji je bila Janica Kostelić velika vzornica, večkrat pa se je vprašala, ali bo kdaj smučala tako kot Hrvatica. Janici ni uspelo, da bi slavila zmago v domačem Zagrebu. »Želim si, da bi to napravila zanjo,« pove Tina, ki je pogosto v stiku z Ivico in Janico. »Bilo bi lepo, da postanem kraljica, Ivica pa kralj letošnje tekme na Sljemenu.«

Pri tem ji bodo v pomoč tudi nove smuči, ki so dokončno potrditev in zeleno luč dobile v Münchnu: »Dobre so, mislim, da so to tiste smuči, na katerih lahko zmagam v slalomu. Dobro se odrivam, trše so, naša ekipa pa je spet sprejela dobro odločitev pri menjavi,« Tina ob velikih uspehih ne pozabi, kdo ji stoji ob strani. Bo to dovolj za 17. zmago in 51 stopničke v karieri na tekmi, kjer bo nastopila tudi Ilka Štuhec?

Deli s prijatelji