SVETOVNI POKAL

Mazejeva se je izgovorila na slab dan, Avstrijci peklensko začeli sezono

Objavljeno 27. oktober 2014 09.55 | Posodobljeno 26. oktober 2014 22.21 | Piše: Drago Perko

Tina Maze v avstrijskem Söldnu sezone svetovnega pokala ni začela v skladu s pričakovanji.

Tina Maze je tokrat v Söldnu lahko le odmahnila z roko. Foto: Matej Družnik/Delo

Precej več so slovenski ljubitelji smučanja pričakovali od Tine Maze na premieri 49. sezone svetovnega pokala. A so ostali prikrajšani in dolgih nosov. Dvaindvajseto mesto je precej mizernejša bera, na kar je računala nekdaj prva dama svetovnega pokala in dvakratna olimpijska prvakinja. Pred Söldnom je na glas opozarjala, da je v dobri formi, zato so bili visokoleteči tudi apetiti. Snežna realnost je bila drugačna, svetovna elita pa v tem trenutku vsaj štiri sekunde boljša in hitrejša od Korošice, tolikšna razlika pa je kar pošteno dvignila obrvi njenih privržencev.

Brez moči
za preobrat

»Slab dan pač,« je dejala Tina, ki je možnost za vidno uvrstitev zapravila že na prvi progi. Ni se znašla, z vsakim zavojem pa je nabirala zaostanek. Prvi tek je končala na skromnem 16. mestu, v drugo pa je vtis še pokvarila. »Pogoji so bili na meji regularnosti,« je tarnala Tina, ki pa je vzroke za slab start v sezono poskušala najti pri sebi. »Nisem bila stoodstotna. Če na takih progah nisi povsem pri stvari, potem karkoli postane neizvedljivo,« je nadaljevala Tina. Mnogi pa so pri njej pogrešali tisto željo in jezo, ki jo je večkrat rešila iz zagate. »Včasih sem bila sposobna v finalu po slabši prvi vožnji potegniti vso jezo iz sebe ali kar koli je bilo treba, da sem naredila spremembo, zdaj ne morem več. Ko me ni, me ni. Tako je,« je priznala 31-letna Korošica, ki si neuspeha ni pretirano gnala k srcu. »Vsak dan ne morem biti na vrhuncu,« je opozorila vse dežurne, poklicane in nepoklicane kritike. V slogu šampionke, kar Tina zagotovo je, je iskreno čestitala zmagovalkama. Še drugič v zgodovini Söldna se je več tekmovalk gnetlo na vrhu. Prvič je to bilo leta 2002 (poleg Mazejeve še Nicole Hosp in Andrine Flemmen). Do stotinke identičen čas sta zmogli ameriška najstnica Mikaela Shiffrin in aktualna zmagovalka svetovnega pokala Anna Fenninger. »Dobro opravljeno, Mikaela in Anna,« je zapisala Mazejeva na twitterju, sebe pa potolažila, da bo naslednjič boljše.

Massi je vedel

Da sobota ni Tinin dan, je hitro uvidel tudi Andrea Massi. »Že zjutraj na prostem treningu se je zataknilo, ko je imela prosto smučanje. Videl sem že po prvem zavoju, da si ne upa. To je zame najtežji veleslalom na svetu skupaj z Val d'Iserom, kjer je bila druga na svetovnem prvenstvu. Ker si ni upala, se je proces ustavil. Takšni so perfekcionisti in potem je tekma končana. Žal je tako pri Tini. To se nam je zgodilo že večkrat, tako je,« je komentiral Tinin nastop, ki ga pričakovano ni navdušil. Podobno je bilo lani, le da so bile besede odločnejše, reakcija pa burnejša. »Že po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi',« je bil slikovit Massi.

»Šlo je na tesno. Zdaj se bom lahko v miru pripravila na nadaljevanje sezone. Ni lahko pokazati na tekmi, kar znaš, to pot je uspelo,« se je Anni Feninnger očitno odvalil kamen od srca. V soboto je Katarina Lavtar po obetavnem vmesnem času pristala v snegu (takisto se je včeraj zgodilo Mišelu Žeraku), Tina Robnik je končala na 43. mestu, Ana Drev pa je zbolela, zato je ni bilo na start.

Kranjec drugič do točk

Nekaj več zadovoljstva kot v ženskem delu slovenske reprezentance je bilo pri fantih. »Prva vožnja je bila dobra, z njo sem lahko zadovoljen, z drugo pač ne. Morda se je komu zdelo, da sem zaviral, a to ne drži. Prišel sem do prvih letošnjih točk, a želel in računal sem na kaj več, drobtinice me ne bodo zadovoljile,« je povedal 21-letni Žan Kranjec, ki je prišel do drugih točk (prvih se je veselil lani v Alta Badiji) v svetovnem pokalu, včerajšnji veleslalom je končal na 24. mestu. S tem je vsaj deloma izpolnil smele napovedi in morda tudi za moško smučanje napovedal svetlejše čase. Zmagovalec evropskega pokala minule sezone računa, da te točke ne bodo le preblisk, ampak stalnica. »Na drugi progi preprosto nisem imel pravega občutka. Razloga ne poznam, potrebna bo analiza,« je še pristavil Kranjec.

Precej bolj veselo je bilo v avstrijskem taboru, kjer so nazdravljali ob uspehu Marcela Hirscherja, ki je na ledeniku Rettenbach jasno in glasno napovedal odkrito kandidaturo za četrti zaporedni veliki kristalni globus. Tekmece je milo rečeno deklasiral za več kot sekundo in pol. To je bila njegova 24. zmaga, 10. v veleslalomu. Sploh prvih stopničk v moški konkurenci so se Söldnu veselili Nemci, Fritz Dopfer je bil drugi, tretje mesto je osvojil Francoz Alexis Pinturault. V igri stotink je vnovič kratko potegnil avstrijski veteran Benjamin Raich. Še četrtič v svoji karieri (14. je bil na startu v Söldnu), v kateri je bil dvakrat olimpijski in trikrat svetovni prvak, je ledeniško uverturo v sezono končal na 4. mestu. Tokrat mu je do stopničk (v tem avstrijskem smučarskem centru še ni bil na stopničkah!) zmanjkala pičla stotinka.

 

K Božičku po dober izid

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala 15. in 16. novembra v finskem Leviju. V revirju Božička na skrajnem severu Evrope bosta na sporedu moški in ženski slalom. Mazejevi ta teren ustreza; na zadnjih treh tekmah je bila vsakič med deseterico, lani celo tretja.

 

Več kot 30.000 evrov za Hirscherja

Prvih deset smučark in smučark je v Söldnu prejelo denarne nagrade. Po 28.855 evrov sta dobili zmagovalki veleslaloma Mikaela Shiffrin in Anna Fenninger, Marcelu Hirscherju pa je pripadlo 34.825 evrov.

 

Deli s prijatelji