ZLATA LISICA

Mazejeva na Pohorju brani slovensko čast

Objavljeno 21. februar 2015 08.18 | Posodobljeno 21. februar 2015 08.19 | Piše: Drago Perko

Tina Maze bo šla na zmago tako na današnjem slalomu kot jutrišnjem veleslalomu.

Mariborska smučarska arena bo danes nabito polna. Foto: Drago Perko

MARIBOR – Pohorje je nared, da danes in jutri v sklopu 51. Zlate lisice gosti svetovno žensko smučarsko elito s prvo damo svetovnega pokala Tino Maze na čelu. Marljivi delavci, več kot 200 jih je bilo, so sinoči skorajda do trde teme pripravljali osrednji stadion, nekaj dela je bilo še s snežno odejo. Na srečo ji visoke temperature niso prišle do živega, ponoči pa so progo tudi stražili, da se ne bi nad njo znesli vandali.

Nad snegom se bodo najprej znesle veleslalomistke, jutri pa še najboljše slalomistke. Pričakovati je, da jih bo pozdravilo nekaj desettisoč gledalcev. V ospredju bodo domačini, vse oči bodo pričakovano uprte v Tino Maze. »Ne morem se fotografirati z vsakomer, vsem ne morem biti na razpolago,« Tina pojasni, da ji brutalno naporen ritem tekmovanja jemlje moči, ki jih potem poskuša privarčevati na drugem koncu. Kljub temu je v Mariboru drugače, tu se počuti domače in sprejeto. »Tu so najboljši navijači, Maribor pa je tekma sezone takoj za svetovnim prvenstvom in olimpijskimi igrami,« se Andrea Massi ne boji, da bi bili vsi zbrani navijači morda breme za Tino. Skupaj z varovanko ima na Maribor prijetne spomine. Prav Milan Jarc, uspešni podjetnik iz Maribora, je bil prvi, ki je prisluhnil in verjel v Massijev projekt, takrat je dal avto in denar za količke, da sta s Tino lahko potovala naokoli in vadila. Preostalo je zgodovina, Tina je od takrat zbrala 13 medalj na velikih tekmovanjih, danes je na poti do drugega velikega kristalnega globusa.

Kot rock zvezdnica

Črnjanka še ni pozabila, kako je pred dvema letoma ostala brez zmage v veleslalomu. Na slovenskem Pohorju je slavila Američanka Lindsey Vonn. »Tisto sezono sva imeli z Lindsey pravi športni dvoboj. Prišla je in mi zadala udarec v veleslalomu. Ko me je premagala, sem ostala odprtih ust. Nisem ravno jokala, a me je zbodlo,« se je Tina spomnila grenkega poraza. Tudi letos je pričakovati nov slovensko-ameriški obračun, a v nasprotju s predlani v slalomu. Slavja v Mariboru si želita tako Tina kot ameriška čudežna deklica Mikaela Shiffrin. »Dejstvo je, da Mikaela želi zmagati vsakič. To je povsem razumljivo. Pričakujem pa, da bo na Zlati lisici dvoboj bolj pravičen kot v Beaver Creeku. Upam, da bom bolj pri močeh kot na svetovnem prvenstvu.« Tina je na Pohorju zmagala že trikrat. Uspehi tako rekoč na domačem smučišču so ji še posebno pri srcu. »Tisti prihod v cilj, tisto navdušenje … Kot bi bila rock zvezdnica, ki si ustvari poseben odnos s publiko. To bi rada še kdaj doživela!« Mazejeva ne skriva, da se spogleduje z vrhom.

Ambiciozna Bucikova

Motivirane pa so tudi druge Slovenke. V veleslalomu bodo poleg Tine na startu še Katarina Lavtar, Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec in Eli Plut. Robnikova zadnje dni zaradi vročine ni vadila, danes naj bi startala. »Potrudila se bom. Nisem tekmovalka, ki bi znala kalkulirati. Odpeljala bom kar na polno,« se nastopa pred domačo publiko veseli Drevova. Veliko od tekme pričakuje tudi Katarina Lavtar, ki želi s progo opraviti zbrano in natančno. Veliko pa od nedeljskega slaloma pričakuje Ana Bucik. »Dokazala sem, da lahko tudi z visoko številko smučam dobro. To ste lahko videli v Flachauu,« odločno napoveduje Bucikova, ki bo poleg Tine in Katarine Lavtar, Tine Robnik, Eli Plut in Saše Brezovnik na startu nedeljske tekme.

Brezplačen prevoz na Zlato lisico

Policisti Policijske uprave Maribor bodo v sodelovanju z organizatorjem in njegovo rediteljsko službo na prireditvenem prostoru in v neposredni okolici izvajali ukrepe za zagotovitev reda na prireditvi, da bo vse skupaj varno za obiskovalce. Tem priporočajo, naj za prihod na Pohorje uporabijo brezplačen javni avtobusni prevoz na liniji št. 6 (Vzpenjača).

Deli s prijatelji