ŠAMPIONKA

Mazejeva dobra kot leta 2012, 
resnih tekmic 
ni na obzorju

Objavljeno 15. december 2014 08.22 | Posodobljeno 15. december 2014 08.20 | Piše: Drago Perko

V lanski sezoni jo je jezilo, ker so se tekmice veselile zmag, ona pa ni bila v stanju, da jim vrne z enako mero. Po naporni turneji v Severni Ameriki in tekmahv Skandinaviji Andrea Massi priznava, da potrebujejo počitek.

Navadni smrtniki imamo težave, če letimo s celine na celino in zamenjamo časovni pas, tako da zmanjka kakovostnega spanca in počitka. Kaj bi šele bilo, če bi bilo treba še ekspresno trenirati, smučati in dosegati vrhunske rezultate. Tina Maze to zmore, zna in v tem uživa. V devetih dneh je celotni konkurenci odčitala lekcijo, ki je dekleta v karavani svetovnega pokala že lep čas niso dobile.

Zaslužkarica št. 1

Tina Maze prednjači tudi pri zaslužku od denarnih nagrad za visoke uvrstitve. V prvih devetih tekmah je prejela 227.980 švicarskih frankov, Anna Fenninger na 2. mestu je zaslužila več kot pol manj (99.624), na tretjem mestu je Švedinja Maria Pietilä-Holmner (72.132). 

Zadnja
 konkurentka Maria

Prejšnji teden je opozorila nase v hitrih disciplinah; onstran Atlantika je dobila smuk in se razveselila 3. mesta v superveleslalomu. Ko je spakirala kovčke, so bili z ekipo že na poti na sever Evrope. Tu ji je uspelo najti čas za trening, ob tem je menjala smuči, vadila je s švedsko reprezentanco ter se nato v petek in soboto vnovič zavihtela na vrh oz. tik pod njega. V veleslalomu je zmagala, v slalomu jo je od tega ločilo borih šest stotink sekunde. Da, na zmagovalne stopničke se je zavihtela v štirih različnih panogah. »To je ogledalo mojega smučanja. Nočem pa pretirano potencirati teh rezultatov. Da sem lahko v vseh disciplinah spredaj, smo vedeli. Zdaj to le potrjujem,« samozavestno pove Tina. Tako superiorne smučarke niti smučarja v današnjem belem cirkusu ni. Zadnja te vrste je bila Nemka Maria Höfl-Riesch. »Ko je odšla, sem ostala sama. A ima tudi tak boj s konkurenco poseben čar. Poskušala bom zdržati v tem ritmu do konca sezone,« napoveduje Mazejeva. »Želim dobro smučati. A sovražim, ko druge uživajo, ko me premagujejo. In to zato, ker vem, da niso boljše. Želim le dokazati, česa sem sposobna,« Tina razkriva, od kod črpa željo po dokazovanju.

Tokrat je mirnejša

Spomni se tudi lanske sezone, ko ji preprosto ni šlo nič od rok. »To me je ubijalo,« pravi in prizna, da morda letos še bolj uživa v svetovnem pokalu, kot je bilo to v šampionski sezoni 2012/2013. »Pa saj sem tudi pred dvema letoma uživala. Mogoče sem kdaj pretirano forsirala prek svojih občutkov. Letos se bolj poslušam, precej bolj mirna sem. Resnično uživam,« zatrjuje Črnjanka. »Prehod med disciplinami je bil zelo dober tudi po zaslugi treninga pred tekmama, za kar se še enkrat zahvaljujem švedski ekipi. Obe slalomski vožnji sta bili izjemni, drugo mesto je zelo dober rezultat. Ima še rezerve, ki jih bo potrebovala za naprej. Zdaj nas čaka nekaj dni počitka, ki smo ga krvavo potrebni vsi v ekipi,« je stanje duha v Tinini ekipi opisal šef Andrea Massi.

Zgodovina
se ponavlja

Ob takšnem smučanju tudi Tinina prednost vzhaja kot sveži kvas. Po devetih tekmah si je prismučala 257 točk naskoka v skupnem seštevku svetovnega pokala pred najbližjo zasledovalko Anno Fenninger. Uvoda v letošnjo in predlansko sezono sta si precej podobna, tudi točkovno. Korošica ima danes 17 točk manj kot pred dvema letoma po devetih preizkušnjah. V prvih devetih tekmah se je osemkrat zavihtela med prvo deseterico, vsakič je bila po petkrat na stopničkah, po trikrat pa je zmagala. Pred dvema letoma je bila najslabša 20. v smuku (30. novembra 2012), letos je po slabem uvodu (22. na prvem veleslalomu) formo in uvrstitve le stopnjevala. Pomemben posel je obakrat napravila ob prihodu iz Severne Amerike v Evropo. Pred dvema letoma je zmagala v St. Moritzu v superkombinaciji, druga je bila v super G. Letos je po vrnitvi naredila podobno v Skandinaviji z identičnim izkupičkom.

Težko delo
za tekmice

Ob pogledu na skupno razvrstitev je jasno, da bodo Tini do konca sezone za petami Fenningerjeva (dvakrat na stopničkah, v slalomu pa ne tekmuje) in njena rojakinja, specialistka za slalom in veleslalom Kathrin Zettel. Pozabiti ne gre ameriške najstnice Mikaele Shiffrin, ki s 4., 5. in 11. mestom na uvodnih treh slalomih ni pokazala vsega, kar zna. Ljubitelji smučanja ne odpisujejo niti Lindsey Vonn. Povratnica po dveh zahtevnih poškodbah kolena je na treh tekmah v Kanadi pokazala nekaj šampionskega sijaja, a je videti, da ima premalo arzenala, da bi se podala v odprt lov na Korošico. Naslednja priložnost za dokazovanje bo ta vikend v francoskem Val d'Iseru, kjer bodo pripravili smuk in superveleslalom.

 

Deli s prijatelji