POVPREČNO

Mazejeva brez stopničk, Ilka Štuhec poškodovana

Objavljeno 13. januar 2014 08.22 | Posodobljeno 13. januar 2014 08.22 | Piše: Drago Perko

Korošica je prepričana, da je s prihodom Švicarja Maura Pinija v ekipi zavel optimistični veter. S povprečnim slalomom se je Črnjanka zavihtela na 6. mesto, brez točk je ostal moški del slovenske ekipe.

Tina Maze upa, da bo na jutrišnjem nočnem slalomu v Flachauu konkurenčnejša. Foto: Reuters

Za Tino Maze je prvi vikend paket tekem, odkar ima novega trenerja. V Altenmarktu je zasedla 12. mesto na sobotnem smuku in 6. mesto na včerajšnji tekmi v superkombinaciji, na vsakem koraku pa je z izbranimi besedami hvalila novega strokovnega šefa ekipe Maura Pinija, čeprav izidi niso bili ravno v čast in ponos smučarski kraljici minule zime. A po drugi strani je jasno, da Švicar nima čarobne paličice. Kljub temu so v taboru Korošice včeraj upravičeno pričakovali, da se Tina v superkombinaciji (v sezoni 20112/13 je slavila zmago na obeh tekmah) zavihti na stopničke. Pa bi tudi se, če … Čejev je bilo v tej sezoni že precej, tudi to pot je napravila vsaj dve napaki, zaradi katerih ni zasedla odra za zmagovalke. Prvega mesta se je veselila 24-letna Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, Maruša Ferk je bila 16.

Že videna
Tinina previdnost

Na super G-ju, ki je bil prvi del superkombinacije, je Črnjanka v spodnjem delu s preveliko hitrostjo (morda zaradi napačne ocene) šla sicer pravilno skozi vrata, a izgubila skoraj pol sekunde. Slalomski del pa je bil povprečen oziroma takšen, kot smo jih bili vajeni od Tine v tej sezoni. Preveč ziheraški. »Prvi del z napako je bil soliden. Želim pa si voženj brez napake in brez zaviranja, to v superveleslalomu še čakam,« je začela analizo vikenda Mazejeva, ki poskuša tudi v 6. in 12. mestu iskati pozitivne stvari. »Vesela sem, kako smo si ogledali zjutraj progo,« je dejala Tina in s tem pohvalila novega trenerja Pinija, ki je precej bolj zgovoren, kot je bil Walter Ronconi. Tino je očitno hitro osvojil, saj z njim ni imela težav pri prilagajanju, kar je bil večkrat slišan očitek na račun Ronconija.

Premalo samozaupanja

Kljub temu je jasno, trener ne more smučati namesto tekmovalke. Tega se Tina zaveda, a še vedno ponavlja stare napake. Tista o vožnji z ročno zavoro na slalomu je že kar stalnica. Tina poskuša pojasniti, zakaj se ji to dogaja: »Več bi lahko tvegala že na začetku, a nisem. V nogah imam premalo voženj, sicer bi odšla na pot z več rizika … Premalo si še zaupam. A kljub temu trdim, da se stvari v naši hipi postavljajo na svoje mesto.« Tini je še kako jasno, da bo sila težko v slabem mesecu dni s Pinijem nadoknaditi to, kar je bilo, očitno, zavoženo in napak storjeno z Ronconijem v šestih mesecih dela. Slalomsko progo je postavil prav Tinin trener Pini, Korošica pa ni imela pripomb na Švicarjevo delo. Sicer pa se je v teh dneh tudi razvedelo, da Pini ostaja tudi strokovni komentator švicarske televizije, kjer je služil franke že pred klicem Andree Massija in sodelovanjem s Tinino ekipo.

Štuhčeva vnovič na bolniški

Nič razlogov za dobro voljo nima 23-letna Ilka Štuhec. Po nerodnem in bolečem pristanku na desno koleno na sobotnem smuku ji ta del noge ne da miru. Še več, nedeljsko superkombinacijo je izpustila in odpotovala v Basel na podrobnejši pregled, rezultati magnetne resonance bodo znani jutri. Štuhčeva je izvrstno začela sezono v Severni Ameriki, do danes pa je zbrala 129 točk. Smuk je sicer dobila Avstrijka Elisabeth Görgl, Maruša Ferk je osvojila točke za 20. mesto.

Nič od Slovencev

Avstrijec Marcel Hirscher je bil najboljši v slalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Adelbodnu. Drugi je bil Šved Andre Myhrer, tretji pa Norvežan Henrik Kristoffersen. Slovenca Mitja Valenčič (31.) in Matic Skube (37.) se nista uvrstila v finalno vožnjo. Na sobotnem veleslalomu je bil najhitrejši Nemec Felix Neureuther pred Francozom Thomasom Fanarajem in Hirscherjem. Brez finala sta ostala Žan Kranjec (39. mesto) in Mišel Žerak (53.).

Deli s prijatelji