KRALJICA

Mazejeva Američanom pokazala, kje je Slovenija

Objavljeno 08. februar 2015 16.13 | Posodobljeno 08. februar 2015 16.13 | Piše: D. P.
Ključne besede: Tina Maze

Vodilna smučarka svetovnega pokala in športnica leta 2014 v ZDA potrjuje svoje mojstrstvo in vrhunskost. Pred njo so še tri tekme, na katerih meri na prav toliko medalj.

Američanom je pokazala, kakšna je slovenska zastava. Foto: Matej Družnik

Če so Američani pred svetovnim prvenstvom še imeli nekaj težav s tem, kje leži Slovenija in kakšna je slovenska trobojnica, v prihodnje to ne bo več tako. Za to je poskrbela Tina Maze, ki je na prvih dveh tekmah svetovnega prvenstva v ameriškem Vailu dvakrat stopila na zmagovalne stopničke, v petek pa je postala svetovna smukaška prvakinja.

Sreča na Tinini strani

»Občutki po zmagi so izjemni, tekma pa je bila zelo zanimiva in zelo tesna. Pomembno je, da si sposoben sprejemati dobro in slabo ter živeti naprej. Tedaj si na vrhuncu svojega bitja. Včasih zmagaš za nekaj stotink, včasih izgubiš. Tokrat je bila sreča na moji strani in se je vse povrnilo,« je Tina v cilju strnila prve vtise po novem mejniku v svoji karieri, v kateri pa od leta 2009 in svetovnega prvenstva dviguje letvico uspešnosti više in više. Na zadnjih dveh prvenstvih je vsakič osvojila medaljo več, danes je pri osmih, treh zlatih in petih srebrnih.

Čustev ob novem uspehu svoje varovanke ni skrival niti Andrea Massi, ki mu gre levji del zaslug, saj je v Korošici zbudil šampionsko Trnuljčico, ki je s smučmi pokorila svet. Massi je po osvojitvi naslova svetovne prvakinje in po koncu smuka v Beaver Creeku po strmini v cilj prismučal z visoko dvignjeno slovensko zastavo.

Najboljša na svetu

»Tina Maze je zapored zmagala v smuku na olimpijskih igrah in na SP, čeprav ni smukačica. Še vedno trdim, da je bolj tekmovalka za tehnične kot za hitre discipline. Mislim, da je ta trenutek najboljša na svetu. Anna Fenninger je visoko dvignila letvico, Mazejeva pa je kljub napakama zmagala v dvoboju z Avstrijko, ki je tehnično in športno prihodnost tega športa. Poleg tega je osebnostno izjemna. To je lep dvoboj na tem prvenstvu,« je uvodoma povedal Massi, ki je že med smukom po številki 30 s trenerjem Valeriem Ghirardijem usklajeval nadaljnje Tinine aktivnosti.

»Imamo podporo šefa smučišč v Vailu, drugje ne, in smo imeli težave v superveleslalomu, ker nismo mogli trenirati z Američani. Ostali smo hladni. Vedeli smo, da se tekem ne dobi tako, ampak na terenu,« je Massi razkril, kako so jim v ameriškem taboru metali polena pod noge. Obrestovalo se jim ni, domača favoritinja Lindsey Vonn pa se je morala zadovoljiti z bronom v super G-ju in skromnim petim mestom v smuku. »Proga je bila preveč tehnična in podlaga preveč trda za Vonnovo, verjetno je pričakovala bolj mehko, na kateri je res superiorna,« je še ocenil Massi.

Ponoviti Kjusa

Mazejeva že dlje velja za edino, ki lahko na enem prvenstvu osvoji pet medalj v vseh petih individualnih panogah. Doslej je to uspelo le Norvežanu Lasseju Kjusu, ki mu je leta 1999 to uspelo na svetovnem prvenstvu v Vailu pod vodstvom slovenskega trenerja Filipa Gartnerja. Danes je pred tem mejnikom Tina, pred katero so še tri panoge, na dveh med njimi pa je že osvajala kolajne. »Poskušam ostajati skromna in realna. Vem, kakšne možnosti imam, da lahko osvojim vseh pet medalj. To ni samoumevno, treba je delati vrhunsko iz dneva v dan,« Mazejeva ostaja na realnih tleh.

Tina Maze kot vino

Mazejeva, najstarejša svetovna prvakinja v alpskem smučanju, je postala šele druga smučarka v zgodovini, ki je postala svetovna prvakinja kot olimpijska zmagovalka v smuku. Pred njo je to v letih 1984 in 1985 uspelo le Švicarki Michaeli Figini.

Še tri tekme

V ponedeljek bo v Vailu na sporedu kombinacija, v četrtek bo Tina nastopila v veleslalomu, prvenstvo pa bo sklenila v soboto s slalomom. Korošica bo izpustila ekipno tekmo, ki je na sporedu v torek.

Deli s prijatelji