SUPER TINA

Maze Express suvereno, samoplačnik Perko drugi

Objavljeno 17. december 2012 08.18 | Posodobljeno 16. december 2012 21.11 | Piše: Drago Perko

Korošica je po tretjini sezone v krepkem vodstvu, misli na veliki kristalni globus zavestno odganja.

ST. MORITZ – Edina stalnica v življenju Slovencev so spremembe in kriza. Na srečo pa je bog odločil – hote ali nehote, niti ni važno –, da nam pošlje v to našo apatično mlakužo nadpovprečno in vnebovpijočo Tino Maze. Dekle zna. Ne le smučati, ampak nam zmore ob krožniku krepčilne nedeljske goveje juhe, kosu govedine, sedmih žlicah praženega krompirja in solati polepšati megleno decembrsko nedeljo. Tina je včeraj spet zmagala, 16. v karieri (toliko zmag v svetovnem pokalu ima tudi Petra Majdič), 5. v tej sezoni, 4. (zapored) v veleslalomu. S petimi zmagami v eni sezoni se je izenačila z izkupičkom Roka Petroviča iz sezone 1985/86, s štirimi zaporednimi prvimi mesti pa se je postavila ob bok Denise Carbon ter Deborah Compagnoni. Italijanski dvojec je štirikrat zapored slavil v veleslalomu v sezonah 2007/08 oz. 1997/98, le devetim smučarkam v zgodovini svetovnega pokala pa je uspelo začeti sezono s štirimi zaporednimi zmagami v kateri izmed disciplin.

»Ko sem prišla v cilj, sem pozabila, da sem naredila kakšno napako. Videla sem izpisano številko ena in to je bilo dovolj za veselje,« je bila Tina po preizkušnji v Courchevelu vesela novih 100 točk, s katerimi ima pred najbližjo zasledovalko 331 točk naskoka.

Vonnova si po incidentu ne opomore

Najbližje ji je Nemka Maria Höfl-Riesch (včeraj skromna 26., skupaj pa je zbrala 468 točk), na 3. mesto v skupnem seštevku se je zavihtela v nedeljo drugouvrščena (22 stotink za Tino) Avstrijka Kathrin Zettel (440 točk), brez uvrstitve (in točk) je tekmo končala Lindsey Vonn. Američanka si po incidentu z Mazetovo v Val d'Iseru še ni opomogla. Po burnem popoldnevu, ko je Andrea Massi v kozarcu vode naredil vihar svetovnih dimenzij, Vonnova ne zbira točk, ampak ničle. Na zadnjih treh tekmah je dvakrat odstopila, enkrat je bila 27. »Tempo je noro naporen. Poskušam se čim bolj spočiti, zato mi je sobotna odpoved prav prišla. Ko se pogovarjam z drugimi smučarkami, ugotavljamo, da je težko. Vonnova odhaja domov, ne zdrži, pa tudi v formi ni,« se je Korošica dotaknila plavolase konkurentke, s katero se sicer noče ukvarjati.

Vso energijo usmerja v počitek in odpravljanje lastnih napak, ena od teh v drugi vožnji je bila skoraj usodna: »Res je, naredila sem veliko napako v zgornjem delu, toda zmaga potrjuje mojo odlično formo.« Vmes je v slogu prave šampionke, tudi tega se je naučila v teh letih, pohvalila požrtvovalne organizatorje, ki so kljubovali vremenu in pod streho spravili 12. preizkušnjo v sezoni. Proga ni bila idealna, a tudi zavoljo treninga pred sezono Tine to ni zmedlo: »Obrestuje se nam, da smo veliko vadili tudi na izjemno težkih progah. Za mano stoji izjemna ekipa in vsakdo je dal velik delež k mojim uspehom. Tega se zavedam vsak dan in sem jim hvaležna.«

Tina na trdnih tleh

Tretjina sezone je pod streho, Korošica pa prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Črnjanka je raven forme ohranila tudi po vrnitvi iz Severne Amerike. V zadnjih petih tekmah je bila štirikrat na odru za zmagovalke, niso redki, ki so prepričani, da Tina maršira proti velikemu kristalnemu globusu. »Nočem razmišljati o točkah. Potem nimam pravega občutka. Osredotočati se moram na svoje tekme. Za to, da je stvar zanimiva, ste vi, novinarji. Jaz pa moram ostati mirna in se osredotočati na tekme,« Tine ne prevzame evforija, ampak z obema nogama ostaja na trdnih tleh. V tem hipu je že na poti na sever, kjer jo v sredo, 19. decembra, v Åreju čaka veleslalom, dan pozneje pa bo tam še slalom.

Perko z rezultatom kariere pokril pol sezone

»To je moj najboljši rezultat v življenju in zdaj živim svoje sanje. Za mano je bil svetovni prvak, v ponos si štejem, da sta bila za mano tudi Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal, ki v tej zimi kroji svetovni vrh,« je bil v soboto židane volje Rok Perko, ki je na smuku v Val Gardeni s številko 35 prišel do 2. mesta in uspeha kariere. Ni bil daleč od zmage, ki jo je preroško celo napovedal na novinarski konferenci 13. novembra. »Prehitel me je Steven Nyman, ki je izjemen tekmovalec in osebnost. Tu je že zmagal, pozna progo in je vrhunski smučar. To, da sem z njim stal na zmagovalnih stopničkah, je bilo izjemno. Nikoli nisem dvomil o sebi,« je poudaril Perko, ki je upal, da tekma v Val Gardeni bo, četudi je vreme hotelo malce drugače: »Kar precej nervozen sem bil po številnih prestavitvah, ko se ni vedelo, ali tekma sploh bo. Na srečo so jo lahko izvedli in se je razpletla senzacionalno.« Perko, sicer eden od 17 slovenskih smučarskih samoplačnikov, ni rekel zadnje: »Delal bom naprej in šel tudi na svetovno prvenstvo z istim pozitivnim prepričanjem in upam, da bom lahko tudi na SP uspešen.« 27-letni Tržičan je z drugim mestom v Italiji zaslužil 17.500 evrov, pol bo vzela davkarija, z 8.750 evri pa bo šaljivi Gorenjec lahko pokril več kot polovico samoplačniškega programa. Vlado Makuc, strokovni vodja alpskih disciplin, je potrdil, da je Perko s tem uspehom tudi v igri za sredstva iz posebnega fonda zveze za samoplačnike.

Američan izjemen, Slovenca brez točk

Vodilni v veleslalomskem seštevku Američan Ted Ligety je s sijajno predstavo deklasiral vso konkurenco v prvi vožnji veleslaloma ter v drugi le še potrdil zmago na progi Gran Risa v Val Gardeni. Ligety je osvojil tretjo veleslalomsko zmago v tej sezoni in 14. v svetovnem pokalu. Slovenca Janez Jazbec in Klemen Kosi se nista uvrstila v finale. Ligety je drugouvrščenega Avstrijca Marcela Hirscherja ugnal za 2,04 sekunde. Tretji je bil Francoz Thomas Fanara (+3,27). Vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala: Aksel Lund Svindal (Norveška) 614 točk, Ted Ligety (ZDA) 508, Marcel Hirscher (Avstrija) 460.

Vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala (12 tekem od 36)

1. Tina Maze (Slovenija) 799; 
2. Maria Höfl-Riesch (Nemčija) 468
; 3. Kathrin Zettel (Avstrija) 440
; 4. Lindsey Vonn (ZDA) 414; 
5. Julia Mancuso (ZDA) 327.

Deli s prijatelji