NABIRANJE MOČI

Massijev boj za alpince

Objavljeno 09. junij 2016 12.38 | Posodobljeno 09. junij 2016 12.39 | Piše: Drago Perko

Moška smučarska reprezentanca na Goriškem nabira moči za novo sezono.

Slovenski alpinci s trenerjema Niko Rađenović in Andreo Massijem so obdarili Boruta Fakina, vodjo prodaje in trženja v podjetju HiT. Foto Drago Perko

Počitnic je konec tudi za smučarje, čeprav se ozračje ogreva in poletje trka na vrata. Kdor zamudi s pripravami, se mu slabo piše. Tega se zavedajo tudi v moški alpski smučarski reprezentanci, ki je prejšnji teden prišla na Goriško, kjer bo ostala mesec dni. »Z enim telefonskim klicem se lahko reši vse,« je Andrea Massi, idejni vodja priprav in šef kampa v Novi Gorici, pojasnil, kako je okolje s podjetjem HiT na čelu, fantje bivajo v hotelu Sabotin, sprejelo smučarsko falango. Štefan Hadalin, Boštjan Kline, Žan Kranjec, Rok Perko, Martin Čater, Miha Hrobat, Žan Grošelj, Jakob Špik, Aljaž Dvornik in Dušan Senčar vsak dan dvakrat vadijo pod taktirko Massija in kondicijske trenerke, tudi bivše smučarke iz generacije Tine Maze, Nike Rađenović. Klemen Kosi trenira sam, potem pa naj bi se pridružil ekipi na Primorskem. Tako kot lani se je za drugačen program fizične priprave odločil Andrej Šporn.

Treningi potekajo v Novi Gorici, na mivki v Gradežu in v utežarni. Popuščanja ni, večino treningov pa vodi ravno Nika, ki je pohvalila prizadevnost smučarjev. »Zelo dobro se razumejo. Upam, da dobro fizično pripravljenost prenesejo tudi na sneg,« se nadeja Nika, ki s fanti začenja med 9. in 10. uro zjutraj. Ko pa gredo na trening na morsko obalo v Gradež, hotel zapustijo ob pol sedmih. Vadba traja tudi po tri ure, tako dopoldne kot popoldne oziroma zvečer, od ponedeljka do petka. V soboto in nedeljo so tekmovalci prosti. »Andrea nas ne špara. Prišel sem do takšne točke, da se niti obrniti v postelji nisem mogel. Vse skupaj pa je precej produktivno,« pravi Boštjan Kline. Štefan Hadalin pa je priznal, da ni bilo niti časa, da bi slavil rojstni dan, ki ga je imel 6. junija.

»O formi se v tej fazi priprav ne govori, omenja se le rezerve. Vsa ekipa dela brezkompromisno, nekatere je treba celo zavirati, med fanti vlada zdrava konkurenca,« pravi Massi in hkrati opozarja, da se je bilo letos treba na novo navaditi na trenerko Niko, ker je trener iz prejšnje sezone zaradi neurejene finančne situacije našel delo drugje. »Tudi pri bazičnih pripravah je pomembna kontinuiteta. Rad bi, da Smučarska zveza Slovenije to upošteva,« se nadeja Massi. Spomnil je, da bodo pri delu potrebovali fizioterapevta, ki ga bo treba korektno plačati. Poudaril je, da ima Slovenija svetovno in olimpijsko zlato, rekorderko v svetovnem pokalu, alpinci pa vseeno prejmejo precej manj sredstev kot nordijci. Njihove uspehe Massi spoštuje, a se hkrati bori za svoje varovance. »Potrebujemo poligon in center za alpsko smučanje,« je še dodal in spomnil, da v Kranju gradijo novo skakalnico, alpinke in alpinci pa nimajo niti svoje žičnice. »Počaščen sem, ker imam s tekmovalci tako dober odnos. Se je pa začelo tako, da so nekateri trenerji minirali mojo podobo in delo. To pa pri meni pušča sledi,« je Massi razkril, kaj ga moti pri delu v vlogi zunanjega sodelavca SZS. Nazadnje sta ga napadla vodja ženske ekipe ter eden od trenerjev na alpskem zboru. »Ne bom dovolil, da trenerji ali pa trenerčki črnijo moje delo in podobo!« je še dodal in spomnil, da si je letos želel postati šef moške in ženske ekipe, kjer bi bilo po njegovo, temu primerno bi bila razdeljena tudi odgovornost. A očitno vsi niso bili navdušeni nad tem, zato ostaja zunanji sodelavec. Tako bo letos z alpinci delal še avgusta, spremljal jih bo tudi na nekaterih tekmah. Takšne načrte ima tudi s smučarkami, a bo moral najprej vodja panoge Miha Verdnik spraviti na isto valovno dolžino Massija in vodjo ženske ekipe Denisa Šteharnika.

 

Deli s prijatelji