SVETOVNI POKAL

Massi Tine 
ne razume, v smeh jo 
spravi Franc

Objavljeno 15. marec 2014 21.15 | Posodobljeno 15. marec 2014 21.15 | Piše: Drago Perko

Najboljša slovenska smučarka je na zadnjem slalomu sezone odpovedala drugo vožnjo zaradi želodčnih težav, zelo vprašljiv je tudi njen nastop na veleslalomu.

Veseli navijači Tine Maze. Foto: Drago Perko

Po 66 tekmah ter bojih za olimpijska odličja se bo danes v švicarskem Lenzerheideju končala 48. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ob že tako zdesetkani in podhranjeni slovenski zasedbi na finalu, fantov tu sploh ni bilo, Ilka Štuhec je nastopila v superveleslalomu, Tina pa na treh tekmah. Zadnje 30-letna Korošica ni končala, zelo vprašljiv pa je njen nastop na veleslalomu.

Težave z želodcem?

Mazejeva je današnjem na slalomu presenetila. Žal negativno, tekme pa sploh ni končala (po 1. teku je bila 20.). S prvo vožnjo je opravila v maniri dobre rekreativke, v cilj pa prišla z več kot petimi sekundami zaostanka, točneje 5,65 za ameriško najstnico in tudi poznejšo zmagovalko tekme Mikaelo Shiffrin. Po nekaj minutah je bilo jasno, zakaj je Tina odpeljala tako neenergično. Že zjutraj se je vse začelo – Mazejeva je odšla na start, tako se je odločila sama, –z velikimi bolečinami v želodcu. Ob pestrem in turbulentnem dogajanju v njeni ekipi te težave niso presenečenje. Tik pred ciljem je skorajda padla, a se je srečno in spretno ujela. V ciljni areni je spremljala vse smučarke, družbo pa ji je delala fizioterapevtka Nežka Poljanšek. Pred drugo vožnjo je bila na ogrevanju, a se je potem odpeljala v dolino. Zakaj tako, Massi in trener Mauro Pini nista vedela (povedati).

Massija ne posluša (več)

»Do ogrevanja nisem vedel, da je tako hudo. Svetoval sem ji, naj ne gre na start, a je šla, temu primeren pa je bil slab tudi rezultat,« je Tinino (samo)svojo odločitev komentiral Andrea Massi, ki razloge za take rezultate (morda celo samosvoje poteze) vidi v manku motivacije in kljubovanju. »Tina je zelo utrujena in čustvena. V Lenzerheide je prišla zelo nemotivirana. Tekme je odpeljala bolj ali manj alternativno – v smuku slabo, super G spet dobro, slalom pa ste sami videli …« Prav to podcenjevanje tretjih mest pa gre v nos Massiju, ki ne priznava nemotiviranosti in pomanjkanja želje v vsakodnevnem dokazovanju. »Tak Tinin odnos me ne veseli. Pred šestimi leti smo skakali ob tretjih mestih. Takrat smo imeli en kombi in 40.000 evrov proračuna. Danes imamo 10 medalj in vse rekorde, a bi morali biti še naprej spoštljivi do vsega,« na glas pove Massi, kaj ga žuli pri Tini. Dodaja še: »Očitno Tina razmišlja drugače.« To pa je še en vzrok, zakaj sta se s Črnjanko razšla.

Franc poskrbel za smeh

»Stopil sem do Tine in jo pozdravil. Povedal sem, da cel vikend za njo navijamo navijači iz Koroške. Pogledala me je in se nasmehnila, potem pa me vprašala, kje so,« nam je pripovedoval Franc Prošt, eden od 28-erice iz navijaškega avtobusa, ki je vse zbrane pripeljal v Lenzerheide. Ko je Franc pokazal, kjer so njeni podporniki, jih je poiskala s pogledom in jim pomahala. To jim je pomenilo največ. Še posebno, ker so lani ostali brez pozdrava, a tega šampionki, četudi v veliki krizi, niso zamerili.

Predsednik in 
direktor v areni

Tekmo je pozorno spremljal tudi vrh smučarske zveze s predsednikom Enzom Smrekarjem in direktorjem Jurijem Žurejem na čelu. Zgovorna nista bila. Izvedeli pa smo, da so pred časom že začeli pogajanja z ekipo Tine Maze. O govoricah o koncu sodelovanja med Tino Maze in Andreo Massijem se je direktor Žurej komentarja modro vzdržal, je pa priznal, »da bi bila velika tragedija za slovensko smučanje, če Tina konča kariero«. V zvezi se zavedajo, da se jim ravno zdaj v najbolj občutljivih mesecih za sponzorske pogače precej oži manevrsko in pogajalsko izhodišče s sponzorji, če Tina pahne smuči v kot. Po nekaterih indicih naj bi bili pripravljeni še dodatno razvezati mošnjiček in dati kakšen evro več. Vsak cekin, vložen v Tino, se jim bo popeteril.

 

Massi (ne) ostaja s Tino

Andrea Massi je pred dnevi šokiral športno javnost, ko je napovedal, da zapušča Tino Maze. »Nisem rekel, da grem, ampak, da o tem razmišljam. Vsi me zdaj kritizirajo, da bi moral počakati na konec sezone. Tako je bilo, tako mislim še danes. Prišel je čas, da se umaknem. Ali pa ostanem, a le če delujemo tako, kot smo včasih,« je pustil priprta vrata za morebitno sodelovanje s Tino. Očitno pa se bo morala Korošica korenito spremeniti.

 

Avstrijcu veliki kristalni globus

Ted Ligety je zmagovalec zadnjega veleslaloma v sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev. Američan je peto veleslalomsko zmago v tej sezoni v Lenzerheideju osvojil z drugim časom prve vožnje. Drugi je bil Francoz Alexis Pinturault, vodilni po prvi vožnji Nemec Felix Neureuther je pristal na tretjem mestu. Na zadnjem veleslalomu na finalu svetovnega pokala se je razpletel tudi boj za skupno zmago v seštevku pokala. Avstrijec Marcel Hirscher si je predčasno, eno tekmo pred koncem sezone, zagotovil tretji veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Norvežan Aksel Lund Svindal, njegov prvi izzivalec, je namreč odstopil v prvi vožnji.

 

Deli s prijatelji