SVETOVNO PRVENSTVO

Massi obžaluje pretep, Tina zaslužila 77.720 evrov

Objavljeno 17. februar 2013 13.14 | Posodobljeno 16. februar 2013 22.00 | Piše: D. P.

S petim mestom v slalomu in tremi osvojenimi kolajnami je slovenska šampionka Tina Maze končala nastope na svetovnem prvenstvu v Schladmingu.

Zlato je odšlo v ZDA, srebro v Avstrijo, bron pa na Švedsko. Foto: Reuters

Korošica Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu v slalomu zasedla peto mesto, zmaga je odšla k 17-letni Američanki Mikaeli Shiffrin (1:39,85), srebro je osvojila Avstrijka Michaela Kirchgasser, bron pa vodilna po prvi vožnji Švedinja Frida Hansdotter.

Tina je od sobotnega slaloma pričakovala več.

S progo se ni spoprijateljila

»Borila sem se do konca, a mi ni steklo ne v prvo ne v drugo. Zadnja ravnina mi dela preglavice že ves čas. Poskušala sem spustiti smučko na drugi vožnji, a sem potem prehitela sama sebe,« je Mazetova slikovito opisala dogajanje na še zadnji ženski preizkušnji 42. svetovnega prvenstva. Po prvi vožnji slaloma je bila na petem mestu. Za vodilno Frido Hansdotter je zaostajala 47 stotink, druga je bila Finka Tanja Poutiainen (+0,17), tretja Shiffrinova (+0,18), četrta pa Nemka Maria Höfl Riesch (+0,20). Enaintridesetletna Avstrijka Marlies Schild, ki se je po poškodbi kolenskih vezi in po 58 dneh odsotnosti prvič vrnila na tekmovališča prav v Schladmingu, je bila po prvi vožnji 10. (+1,43). V drugem teku je navdušila Američanka Shiffrinova, ki se je zavihtela na 1. mesto, domačo čast je rešila Michaela Kirchgasser.

Tini medalje in evri

Črnjanka je na svetovnem prvenstvu zasedla eno prvo, dve drugi, 5. in 7. mesto. Za vse te uvrstitve na prvenstvu je dobila 77.720 evrov.

Tina višje od 5. mesta ni mogla, s progo se enostavno ni spoprijateljila. »Saj ne vem zakaj, a tu še nisem naredila ene cele vožnje brez težav,« je potarnala Korošica, ki je bila zadovoljna le z nekaj odseki, potem pa opozorila, da je svoje naredila tudi dolga sezona. »Nimam več tako polnih baterij, kot je bilo to na začetku.«

Najprej počitek

Zato ne preseneča podatek, da si bo zdaj privoščila dva, tri dni oddiha, odpotovala pa naj bi kar v Francijo, kjer jo v Meribelu že prihodnji konec tedna čakata smuk in superkombinacija. Zavoljo te odločitve bo odpadel sprejem, ki bi ga Tina zaslužila sredi Ljubljane. »Sprejem bo za vse medalje (biatlon, deskanje, nordijsko, alpsko smučanje) po koncu nordijske sezone,« so nam pojasnili na smučarski zvezi. Kljub trem osvojenim medaljam je Tina, znana kot izjemna perfekcionistka, pričakovala več. »Hotela sem dve zlati kolajni, če sem povsem poštena. Zdaj imam zlato in dva srebra, tudi to je zelo dober rezultat, na vsa tri odličja sem zelo ponosna.«

Najbolj pa se je smejalo Američanki Shiffrinovi, ki je pri 17 letih postala najboljša smučarka na svetu, trem zmagam v letošnjem svetovnem pokalu je dodala še zlato iz Schladminga: »Tako sem srečna. Neverjetno, nisem si mislila, da bom zmagala. Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo. Na drugi vožnji nisem smučala najbolje, naredila sem nekaj napak, noge so bile nekako utrujene. Toda dve minuti pred startom sem že vedela, da danes lahko slavim,« je povedala nova ameriška junakinja Shiffrinova.

Massiju je žal, da je nasedel

»Ne bi se smel pustiti sprovocirati, saj imam odlično podporo predsednika zveze Primoža Ulage in direktorice Barbare Kürner Čad. Žal mi je, a razumite, provokacija je bila hujša od moje reakcije,« je Andrea Massi prvič po sporu in pretepu z Mitjo Kuncem komentiral petelinjenje v hotelski restavraciji. Priznal je, da njegova reakcija ni bila primerna, a v isti sapi poudaril, »da se je Kunc igral z njegovimi živci«. Prepričan je, da je šlo pri motenju frekvence za namerno nagajanje.

 

Deli s prijatelji