SVETOVNI POKAL

Massi ni vedel za Tinin čevelj

Objavljeno 10. december 2013 08.16 | Posodobljeno 10. december 2013 08.17 | Piše: Drago Perko

Karavana alpskih smučarjev se seli v Evropo, v svetovnem pokalu prednjači Švicarka Lara Gut.

Od lepih spominov se ne da živeti. To na svojih smučeh na začetku olimpijske sezone občuti tudi 30-letna Črnjanka Tina Maze. V prejšnji sezoni je navduševala iz tekme v tekmo, po koncu ameriške turneje je imela na svojem računu že dve zmagi, eno tretje mesto in dve četrti. Danes je to druga pesem, bolj žalostinka kot vesel napev, rezultati slab(š)i, v uteho pa sta smukaška prebliska, ki sta ji na obraz izvabili vsaj nekaj simpatičnega nasmeha. »Trenutno v svetovnem vrhu ni prav nobene smučarke, ki bi bila podobna Tini iz minule sezone. Tina Weirather in Lara Gut smučata dobro, ampak nista nepremagljivi,« meni samozavestno Andrea Massi, ki je tudi sam pričakoval, da bo Tina ostala zmagovito utirjena. A se to ni zgodilo.

Slab uvod, slab zaključek

Po slabem izkupičku v Beaver Creeku sta bila smuka v Lake Louisu korak naprej, a je potem zadnji nastop v superveleslalomu prispeval grenak priokus vsemu dobremu. »Tekmo ocenjujem kot slabo, nisem našla dobrega občutka, nisem zadovoljna s superveleslalomom, pričakovala sem, da bo šlo boljše, ampak ni šlo. Smuk je bil dober, treba je iskati dobre stvari, zdaj, ko ni ravno najboljše,« zrelo pripoveduje v mnogo bitkah prekaljena Tina. V soboto je bil za 6. mesto v super G kriv material, v nedeljo pa se je Tina na lastno pest odločila in menjala obutev. Da to ni bilo v duhu dogovora, potrjujejo tudi besede, s katerimi Massi opisuje potezo svoje varovanke: »Tekmovalka je v superveleslalomu izbrala čevelj, ki ga ne uporabljamo nikoli, malo je eksperimentirala, ne da bi se pred tem dogovorili. Upam, da je bila tudi to posledica slabega smučanja.« Šef ekipe Massi meni, da ima Tina še kar nekaj rezerv. Svoj davek so na snegu v Kanadi in ZDA vzeli mraz, nova proga in specifičen sneg. A to ne bodo več izgovori po vrnitvi v Evropo, kjer se pričakuje, da se Tina vnovič zavihti na sam vrh. Ne nazadnje se smučarska karavana seli v švicarski St. Moritz, kjer Tino in konkurenco čakata superveleslalom in veleslalom. »Rezerve so še v Tininem pristopu, smučati mora tako, kot je smučala na smukih tukaj v Lake Louisu v tehničnem delu,« ne ovinkari Massi, Korošica pa dodaja: »Mislim, da mi ustreza teren bolj kot tukaj, sicer letos ni smuka, ampak vseeno, v St. Moritzu sem vedno smučala dobro in se že zdaj veselim prihodnjih tekem ter upam, da bo boljše kot tu.«

Veselje pri Ilki in Maruši

V primerjavi s Tino pa se z več dobre volje in optimizma iz novega sveta vračata Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Slednja je na smučišču, kjer se je lani poškodovala, dvakrat osvojila točke, Štuhčeva pa je potrdila konstantnost iz ZDA. »Definitivno sem zadovoljen. Ilka Štuhec je bila na vseh tekmah med dobitnicami točk, vedno se je uvrščala na mesta okoli petnajst, kar je lep napredek glede na lansko sezono. Za smuke in superveleslalome je tudi bil tak cilj. Maruša Ferk se je dobro vrnila po enoletni odsotnosti iz smukov, in to celo na terenu, kjer se ji je pripetila poškodba. Vemo, da je lahko za tekmovalce to zelo težko,« je razmere v slovenskem taboru ocenil trener Andrej Možina.

V skupnem seštevku vodi s štirimi zmagami Švicarka Lara Gut (446), ki ima 41 točk več od drugouvrščene Nemke Marie Höfl-Riesch. Gutova (200) vodi tudi v superveleslalomskem seštevku s prednostjo 60 točk pred Avstrijko Anno Fenninger. Najboljša Slovenka skupno je Tina Maze na petem mestu (230), v superveleslalomskem seštevku je Ilka Štuhec šesta (58), Mazejeva pa 14 (38).

Deli s prijatelji