STROKOVNI SODELAVEC

Massi: To ni socialna služba, to je vrhunska zadeva

Objavljeno 12. maj 2015 19.34 | Posodobljeno 12. maj 2015 19.34 | Piše: Mo. S.

»Sreča ne obstaja,« pravi Andrea Massi, po novem zunanji strokovni sodelavec programov alpskega smučanja.

Andrea Massi.

Potem ko se je šampionka Tina Maze odločila, da si vzame eno leto tekmovalnega premora, je njen partner in vodja njene ekipe Andrea Massi sprejel ponudbo Smučarske zveze Slovenije (SZS)image in postal zunanji strokovni sodelavec in supervizor za programe alpskega smučanja.

»Pod nobenim dežnikom ne bom, ker imam, kot veste, svojo pelerino in jo bom tudi obdržal,« je povedal v pogovoru z Alešem Smrekarjem na Valu 202. Med pogovori z vodilnimi pri SZS je zahteval, da svojo ekipo ohrani v celoti, kot zunanji sodelavec pa bo tudi nekakšen nadzornik, ki bo opazoval, kako vse skupaj teče, in o tem poročal pristojnim.

Karakter ga tepe, treba se bo zadrževati

Priznal je, da tudi sam potrebuje leto dni, da odmakne »nogo od plina, ki je bil v osmih letih do konca«, se pa zaveda, da bo moral paziti, da bo ohranil mirno kri, saj ga njegov karakter, tako pravi sam, večkrat tepe. Držati se bo moral svoje funkcije, sicer pa bi rad, da uredi veliko stvari. Za zdaj bo veliko pozornosti namenil spremembi mentalitete trenerjev in tudi športnikov. To pa bo tudi ena najtežjih nalog, priznava. Pravi, da je v zvezi premalo motivacije in sodelovanja: »Vsakdo opravlja svoje, obdeluje svoj vrtiček.«

Bodo sprejeli njegove zamisli?

Na vprašanje, kdo iz reprezentance bi lahko prišel do najvišjih mest, je odvrnil, da odgovora še ne more dati, ker so njegovi kriteriji le najvišja tri mesta, to pa za zdaj najbrž ne bo mogoče. Ampak tako kot je (bil) strog do sebe in svoje tekmovalke, kot pravi Tini, bo strog tudi zdaj – do trenerjev in smučarjev. Pogovarjali so se že o tem, kako spremeniti ekipo, »potem pa je od njihove inteligence odvisno, ali bodo to sprejeli ali ne«. Ekipo bo treba organizirati na čim boljši način, pogačo denarja razdeliti čim pošteneje in narediti kriterije, kdo je za reprezentanco in kdo ne. In ti kriteriji bodo zelo strogi, je izpostavil Massi: »To ni socialna služba, to je šport, vrhunska zadeva, kjer so pravila takšna, da najboljši preživijo, slabši pa ne.«

»Sreča ne obstaja«

Še vedno pa bo na športnem področju sodeloval tudi s Tino Maze. Zelo škodljivo (fizično in mentalno) bi bilo, če bi kar naenkrat končala športno dejavnost. Pomagal ji bo na področju kondicije in zdravja, poleg tega ima tudi veliko obveznosti (prireditve, različni drugi dogodki), pri čemer si jo lahko predstavlja tudi v sinergiji z nekaterimi ekipami, če jo bodo pripravljene sprejeti. »Slišal sem veliko mnenj nekaterih strokovnjakov v Sloveniji, ki pravijo, da vrnitev ni možna,« je še povedal, meni pa, da je Tina z ustreznim programom povsem sposobna, da se vrne. 

Za konec je še enkrat poudaril, da si želi zdravje, in pristavil: »Sreča ne obstaja.«

Deli s prijatelji