SVETOVNO PRVENSTVO

Marš proti zlatu

Objavljeno 08. maj 2015 12.03 | Posodobljeno 08. maj 2015 12.03 | Piše: Rok Tamše

Po štirih tekmah v predtekmovanju na SP najprepričljivejši hokejisti Kanade.

Sidney Crosby

Kanadčani za zdaj blestijo na 79. svetovnem prvenstvu elitne divizije v hokeju. Veliko strahu so že nagnali v kosti minulih in bodočih tekmecev. Njihov marš na prvih štirih tekmah je fantastičen, po vrsti so padle Latvija (6:1), Nemčija (10:0), Češka (6:3) in Švedska (6:4). Ko so z desetico povozili Nemce, ki so nas tesno premagali na generalki pred SP, je hokejski svet onemel. Ko pa so stresli še gostitelje turnirja, Čehe, in še ene od favoritov za kolajne, Švede, so se začeli vsi spraševati, kje so sploh njihove meje na tem turnirju.

Proti Švedom so, denimo, po prvi tretjini zaostajali z 0:3, drugo dobili s 3:1, v tretji pa so Skandinavce povozili s 3:0. Svoj peti zadetek so dosegli z igralcem več na ledu, zadnjega pa v prazna švedska vrata. Mnogi menijo, da smo spremljali srhljivi finale pred finalom. »V prvi tretjini smo doživeli velik alarm. Odšli smo v slačilnico in se temeljito pogovorili. Fantje so bili odločeni, da lahko igramo bolje in dosegamo zadetke, da se lahko tudi bolje branimo. Spravili smo se skupaj in na koncu osvojili tri točke,« je preprosta razlaga člana udarnega napada Kanadčanov Tylerja Seguina.

Kapetan in prvi zvezdnik severnoameriškega moštva Sidney Crosby (3 goli, 2 podaji) kar ni mogel verjeti, kaj so z njimi v prvih 20 minutah tekme počeli Švedi: »Dobro so si podajali plošček. Mi smo malce preveč stali naokrog in jih opazovali, kako igrajo. Sploh nismo bili tekmovalni, kot bi morali biti. Tega si ne smemo več privoščiti. Ne moremo se izgubiti v eni tretjini in izgubljati s 3:0. No, dobili pa smo zelo poučno izkušnjo.«

Nobene milosti

Trenutno vodilna ekipa predtekmovalne skupine A bi rada lanskemu olimpijskemu naslovu iz Sočija dodala še naslov svetovnega prvaka, nazadnje je med elito zmagala leta 2007 v Moskvi. Leto zatem so Kanadčani na domačih tleh osvojili srebro po finalnem porazu z Rusijo, enak finalni razplet pa je bil tudi leta 2009 v Švici. Od takrat vlada suša, kar se tiče njihovega osvajanja kolajn na SP. V naslednjih tekmah predtekmovanja z lažjimi nasprotnicami (Francija, Švica, Avstrija) bo lahko selektor Todd McLellan še kaj malega eksperimentiral, nato pa ne bo več prav nobene milosti za nikogar. Pa saj so že doslej vsi tekmeci v Pragi hudo nastradali, trenutno prvi strelec turnirja Taylor Hall je zabil že pet golov in dodal še tri podaje.

Deli s prijatelji