SMUČANJE

Maribor in Slovenija nared, da pozdravita Tino Maze

Objavljeno 19. februar 2015 18.26 | Posodobljeno 19. februar 2015 18.26 | Piše: D. P.

Po dveh letih se Zlata lisica vnovič vrača v štajersko prestolnico. Organizatorji so dobili pomoč iz Avstrije, proga pa je v dobrem stanju.

Tina Maze je lani, ker v Mariboru ni bilo snega, za Zlato lisico smučala v Kranjski Gori, letos se vrača na Štajersko. (Foto: Tomi Lombar)

Še trinajst tekem je ostalo do konca svetovnega pokala za alpske smučarke. Tina Maze in konkurenca bosta prvič po svetovnem prvenstvu v ZDA nove točke lovili ta vikend v Mariboru, kjer bo na sporedu 51. Zlata lisica. V soboto se bodo merile v veleslalomu, v nedeljo pa še v slalomu. Mazejeva prihaja v mesto ob Dravi kot vodilna v skupnem seštevku, pred najbližjo zasledovalko Anno Fenninger ima 184 točk prednosti. Domači teren je priložnost, da Korošica z dobrim nastopom v slalomu, kjer je bila pred dvema letoma najhitrejša, prednost še poveča.

Pred dobrim mesecem se je ugibalo, ali bo Mariborčanom uspelo zbrati moči in snega, da bi pripravili progo. Nekaj dni pred tekmama je jasno, da jim bo to uspelo. Po vseh težavah in peripetijah okoli Pohorja se je Štajercem nasmehnila sreča z vremenom. V mestu ob Dravi se je z osmih ohladilo na tri stopinje Celzija, temperatura pa je v višjih predelih še nižja. »Progo smo preparirali z injekcijsko desko, kar se nam je zelo dobro posrečilo. Struktura snega je kompaktna, na vsej tekmovalni črti je njegova količina nespremenjena, proga pridobiva tekmovalno trdoto. Če bi namesto oblačnosti imeli jasno vreme, bi vsi ukrepi delovali še hitreje, a gostota snega je takšna, da ne vidimo težav, da bi progo spravili v čim boljše tekmovalno stanje,« je vodja tekmovanja Gorazd Bedrač odgnal zle misli, da tekem morda ne bi mogli spraviti pod streho.

Nad progo od danes naprej bdi kar 40 delavcev in znane so tudi dejavnosti, ki jih še čakajo do prve tekmovalke v soboto zjutraj. »Progo bomo na dan tekmovanja utrjevali s soljo, če bo treba, ta trenutek pa ostaja takšna, kot je. Zdaj le še urejamo zaščito okrog tekmovališča, ograje in druge objekte, da bo vse pripravljeno za tekmovanje. Direktor svetovnega pokala Atle Skaardal prihaja v petek dopoldne, je zelo umirjen in FIS ne dela nobene panike. Popolnoma nam zaupa glede tega, kar je treba izvesti,« je še pristavil Bedrač. Slovencem je v ponedeljek na pomoč prihitel tudi največji strokovnjak za preparacijo tekmovalnih prog na svetu, Avstrijec Christian Steinbach, ki z nasveti pomaga številnim organizatorjem tekem svetovnega pokala.

Živahno središče mesta

Ker je Tina s svojimi izjemnimi rezultati poskrbela za evforijo neslutenih razsežnosti, se poskušajo na to pripraviti tudi organizatorji. »Pričakujemo veliko odmevnost, saj se po enem letu spet vračamo v Maribor. Pripravili smo se, da se dokažemo po organizacijski plati, gostimo najboljšo smučarko na svetu Tino Maze v svojem okolju, vse to zagotavlja ogromno gledalcev in medijsko odmevnost. Velik del dogajanja bi izpod Pohorja radi prenesli tudi v mesto, zato smo v petek in soboto pripravili dve javni žrebanji startnih številk na Trgu Leona Štuklja, ki bosta po 17. uri pospremljeni z glasbenimi koncerti. V program verjamem in vem, da se bomo tudi v Mariboru približali superlativom,« spektakel napoveduje generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Poskrbeli so tudi za udobje, gledalcem pa bodo poskušali prihraniti nepotrebno čakanje. Infrastruktura na tekmovanju bo letos boljša, tribuna je povečana na 1100 mest, na tekmovanju pa bodo zagotovili večjo pretočnost gledalcev. Ker se je zakonodaja na področju prodaje vstopnic spremenila, obiskovalce pozivajo, naj si jih priskrbijo vnaprej prek sistema Eventim, ta pa bo vstopnice ponujal tudi na prizorišču.

Prometna ureditev bo pod Pohorjem zasnovana kot pred dvema letoma po sistemu krožnega prometa. Če se bodo vsa parkirna mesta zapolnila, bo mogoče parkirati tudi pri obrambnem domu in se od tam na prizorišče odpraviti z brezplačnim prevozom. Prireditelji so sklenili tudi dogovor z Marpromom, ponudnikom avtobusnih prevozov, da bo pred tekmovanjem in po njem mogoče na prizorišče priti brezplačno z avtobusom številka 6, avtobusov pa bo več kot običajno. Dnevna vstopnica za odraslega stane 10 evrov, dvodnevna 15, za mladino od osmega leta pa pet evrov. Mlajši od osmih let si bodo tekmo lahko ogledali brezplačno. Organizatorji pričakujejo med 15.000 in 20.000 gledalci na dan. Bolj ali manj je jasno – Slovenija se želi še zadnjič pokloniti šampionki Tini Maze, ki bo skoraj zagotovo še zadnjič v svoji izjemni karieri nastopila na Pohorju. Večina tekmovalk bo v mesto prispela nocoj.

Deli s prijatelji