SVETOVNO PRVENSTVO

Manjkata le še Rodmana

Objavljeno 29. april 2013 10.00 | Posodobljeno 29. april 2013 10.00 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca po zmagi v Avstriji pričakuje še zadnje člane pred odhodom na Švedsko.

Kapetan risov Tomaž Razingar nima več resnejših težav s kolenom (foto: Uroš Hočevar, Delo).

»V vseh ligah so že končali tekmovanje, bundesliga pa še kar traja. To je kar malce smešno. Rad bi že končno imel tukaj brata Rodman, da vidim, v kakšnem stanju sta,« je v dunajski Ledni dvorani Alberta Schulza, kjer so slovenski hokejisti na zadnji pripravljalni tekmi pred SP premagali Avstrijo po kazenskih strelih, povedal selektor Matjaž Kopitar. Šefu risov bo vsaj nekoliko odleglo že danes, ko se bosta reprezentanci v Mariboru priključila Rok Tičar in Aleš Kranjc, na Marcela in Davida Rodmana pa bo moral še malce počakati. Še vedno namreč igrata v finalu nemške druge lige s svojim moštvom Bietigheim Steelers proti Schwenninger Wild Wings. Pred sinočnjim dvobojem je bilo 2 : 2 v zmagah, igrajo pa na štiri zmage.

Na Dunaju je slovenska izbrana vrsta prikazala skromno igro, a kljub temu izvlekla izid 0 : 0 tudi po podaljšku, v streljanju kazenskih strelov pa sta bila učinkovita Luka Bašič in Žiga Pance. Risi po novem torej zmagujejo tudi s slabšo predstavo. To pa ne velja za vratarja Roberta Kristana, ki je imel veliko dela in potrdil odlično formo. »Na tej tekmi se je videlo, da imamo še malce težke noge po napornih treningih. Ni bilo potrebne eksplozivnosti in hitrosti, toda zdržali smo tudi v takšnem stanju. Zdaj smo z mislimi povsem pri prvi tekmi z Norveško. Vemo, da moramo biti na najvišji ravni, če hočemo računati na uspeh,« je dejal Kristan po tekmi, v kateri je zaklenil vrata pred Avstrijci: »Zadovoljen sem, da je prišla takšna tekma, ko nisem prejel zadetka, a sem imel veliko dela. V dvorani je bilo vroče, tako se je bilo še težje zbrati. Na Švedskem nas čakajo še močnejši nasprotniki, morda bom moral obraniti še več strelov. Počutim se dobro, s svojo formo in fizično pripravo sem zadovoljen. Mislim, da ne bi smel imeti težav z vrhunskimi predstavami na svetovnem prvenstvu.«

V moštvu bo 14 napadalcev, 8 branilcev in trije vratarji

Na ledu se vse bolje počuti tudi kapetan Tomaž Razingar, ki je pred par tedni utrpel poškodbo kolena, vendar se počena kost dobro celi. »Kakršna koli je že ta zmaga proti Avstriji, ji ne smemo gledati v zobe. Tekmeci so bili v popolni zasedbi, mi pač ne. Poznala se je tudi utrujenost, saj pri treningih nismo popuščali. Kristan je bil spet vrhunski v vratih, obramba je zdržala. Lepo je videti, da zmagaš, ko nisi ravno najboljši. Res pa je, da bomo morali uvodno tekmo prvenstva proti Norveški odigrati bistveno bolje kot tole zadnjo,« je bil realen kapetan. Zanj in soigralce ta teden velja nov režim treningov in prehranjevanja, saj bodo prvi tekmi v Stockholmu, v soboto in nedeljo, odigrali ob 12.15, torej v času kosila. »Veseli me, da se nam bosta pridružila Tičar in Kranjc. Ritem vadbe bo zdaj nekoliko padel. Prvi napad bo lahko v popolni zasedbi treniral igro z igralcem več. Upam, da bosta Rodmana čim prej zmagala v finalni seriji v Nemčiji, saj bosta imela tako vsaj kakšen dan počitka več,« za reprezentančna soigralca in tekmeca s klubske scene v tej sezoni skrbi Razingarja, ki je v četrtek dopolnil 33 let.

Sicer bo danes v ledni dvorani na Taboru selektor Kopitar oznanil končni seznam potnikov, ki bodo zastopali Slovenijo na 77. svetovnem prvenstvu. Od igralcev, ki so doslej vadili z risi, bosta odpadla dva napadalca in branilec. V moštvu bo tako 14 napadalcev, 8 branilcev in trije vratarji. Izbrana vrsta bo v Skandinavijo odpotovala v četrtek.

Deli s prijatelji