SKOKI

Lugnet kot mistična skrivnost 
za slovenske orle in orlice

Objavljeno 23. februar 2015 18.56 | Posodobljeno 23. februar 2015 18.57 | Piše: Marko Uršič

Slovenija je na tekmi mešanih skakalnih ekip na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu osvojila peto mesto. Petru Prevcu je uspelo le trinajsto mesto na posamični preizkušnji na manjši skakalnici.

Zaradi zlata sta junaka Runeja Velto na ramena posadila rojaka Anders Jacobsen in Anders Bardal. Foto: Reuters

Preizkušnja mešanih skakalnih ekip na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu je včeraj poživila mrzel in vetroven skandinavski večer. Med enajstimi ekipami, sestavljenimi iz po dveh fantov in deklet, se je s startno številko 9 znašla tudi Slovenija, spadala pa je, ob optimalnem skakanju, v širši krog favoritov za odličja. Za žlahtno kovino so morali odlično skočiti vsi štirje členi ekipe, to pa je na koncu najbolje uspelo Nemčiji, katere kvartet je odnesel zlato odličje. Carina Vogt, Richard Freitag, Katharina Althaus, Severin Freund so na srebrni stopnički pustili Norveško (Line Jahr, Anders Bardal, Maren Lundby in Rune Velta, svetovni prvak na manjši napravi), japonski četverec Sara Takanaši, Noriaki Kasai, Juki Ito in Taku Takeuči pa je deželo vzhajajočega sonca obsijal z bronastim odličjem. Maja Vtič, Nejc Dežman, Špela Rogelj in Peter Prevc so falunski večer na skakalnici Lugnet sklenili na petem mestu, pred njimi se je za točko in desetinko prerinila še na papirju zelo močna Avstrija, pri kateri pa sta včeraj razočarala Michael Hayböck in Stefan Kraft.

Slovencem in Slovenkam so v prvi seriji uspele daljave 88,5 metra (Vtičeva), 90 m (Dežman), 90,5 m (Rogljeva) in za krono Prevcu 95 metra in pol, po polovici tekmovanja pa je ekipa Gorana Janusa in Staneta Baloha prezimila na petem mestu z 10 točkami in pol zaostanka za takrat tretjo Japonsko. Vodila je Norveška pred Nemčijo. Zanimivo, najdaljši skok prve serije je imela Američanka Sarah Hendrickson (98,5 metra), a dekleta so seveda skakala s petih naletnih mest višje.

V drugi seriji je pri doskoku na 90,5 metra grdo padel Američan Nicholas Alexander; padec ni bil toliko hud, kot je bilo grdo dejstvo, da mu je levo nogo in koleno po pristanku kar odneslo vstran. Maja Vtič s skokom 85,5 m, Dežman s 86,5 m, Rogeljeva (92,5) in Prevc, zajadral je na 94,5 m, Slovenije niso mogli zavihteti na mesto višje od petega. V norem finalu, Nemčija je pred zadnjim skakalcem pred Norveško vodila le za šest desetink točke, pa je Freund najprej po skoku še grizel nohte, nato pa se je le lahko veselil zlata; nemški kvartet je Skandinavce ugnal za 2,3 točke.

Slovenija je s 5. mestom izboljšala osmo s preteklega SP, Peter Prevc pa je imel, najprej so ga odpeljali na dopinško kontrolo, zanimive misli. »Mirnih misli grem lahko naprej na tekmo na večjo skakalnico, nisem pustil odprtih računov. Res sem zadovoljen, kar sem prikazal, skoki so bili na višji ravni kot vseh teh nekaj dni v Falunu. Ekipnega duha tekme sicer nisem toliko podoživel, nisem videl, kako so skočili moji predhodniki. Osredotočen in zbran sem bil le nase. Vso tekmo sem skakal sproščeno, nisem hotel na silo izida. Zdaj poznam recept za večjo skakalnico, samo še skupaj ga moram sestaviti in skuhati,« je povedal vodilni v svetovnem pokalu. Špela Rogelj je z ženske strani dodala: »Drugi skok je bil eden izmed mojih boljših tukaj v Falunu. A vseeno bi se dalo na svetovnem prvenstvu v dveh preizkušnjah dodati še kaj več.«

Prevčevo mučenje

Peter Prevc je šel na sobotno posamično preizkušnjo na manjši skakalnici Lugnet za žlahtne nagrade nordijskega svetovnega prvenstva kot branilec bronastega odličja z zadnjega SP v Val di Fiemmeju. A v skandinavskem večeru je mrknilo tudi njemu. S trinajstim mestom mu ni uspelo nadaljevati niza osvajanj medalj z velikih tekmovanj, po dve odličji s SP in olimpijskih iger, žlahtna, bronasta kovina tudi na svetovnem prvenstvu v poletih, zato pa je v mračnjaški osrednji Švedski zablestel Norvežan Rune Velta. Petindvajsetletni mladenič iz Bærums Verka denimo še nima zmage v svetovnem pokalu, na Lugnetu pa je v boju za zlato Nemca Severina Freunda, ta je imel s 96 metri skok dneva, bolje rečeno večera, ugnal le za štiri desetinke točke. Na bronasti zbir točk je doskočil Avstrijec Stefan Kraft, zmagovalec novoletne turneje je osvojil prvo odličje na velikih tekmovanjih. Norveški skakalni Vikingi res imajo razlog za slavje, Velta je ponovil zmago rojaka Andersa Bardala izpred dveh let z mundiala v Italiji. Drugi slovenski orli? Nejc Dežman gre v nordijske letopise kot 20., Jernej Damjan je končal na 23. mestu, Jurij Tepeš se z 41. mestom ni prebil v finalno serijo.

»Prvi skok na 92 m je bil edini, ki mi je na tej skakalnici res uspel, drugi je bil podoben vikersundskemu zadnjemu (polet le na 110 metrov, op. p.). V finalu sem želel še nekaj dodati, a sem bil, ker sem izsiljeval rezultat, ponovno kaznovan. Po prvem dobrem skoku sem menil, da že vse znam, zato sem poskušal odskočiti malce na silo, a se ni izšlo. Očitno me šola iz Vikersunda še ni dovolj stala, namreč da v drugi seriji ne smem napadati. Moral bi se umiriti in zaupati samemu sebi,« je razloge za nesrečno trinajstico poiskal Peter Prevc, ob polčasu je bil še na šestem mestu. »Razočaran sem, a po drugi strani vesel, da je tekme konec. Mučno je bilo namreč že vse od petka. Ko ne gre, je težko skakati. Na nobenem treningu nisem prikazal skoka, s katerim bi bil lahko zadovoljen. S skakalnico se nisva ujela, težava je tudi v tem, da ne vem, kaj je z njo narobe. Nekaj je z menoj, ker so se drugi s skakalnico ujeli. Ima dolg radius, miza je malce daljša. Tam se hitro dogodi, da storiš napako in se ti skok nato podre,« je tehnično opisal težave. Pa tudi tekmovalni pritisk je opravil svoje. »Prisotna je bila živčnost. Vendar bolj zato, ker nisem stopnjeval skokov. Bil sem izgubljen, iskal prave občutke,« je bil Prevc iskren in samokritičen. »Fantje so naredili preveč napak, manjše naprave jih še toliko bolj kaznujejo. Že manjše napake, kaj šele večje,« pa je glavni trener Goran Janus ocenil najslabši iztržek svojih varovancev v sezoni.

Slovenki povprečni v skiatlonu

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je v Falunu osvojila naslov svetovne prvakinje v skiatlonu. Na po 7,5 kilometra v klasični in prosti tehniki je rojakinjo Astrid Jacobsen ugnala za 5,7 sekunde, bronasta Švedinja Charlotte Kalla je zaostala še za tri desetinke več. Legendarna Norvežanka Marit Bjørgen, zlata v falunskem sprintu in najboljša v skiatlonu na olimpijskih igrah v letih 2010 in 2014 ter svetovna prvakinja 2011. in 2013., je bila z zaostankom dobre minute in pol le šesta. Tekli sta tudi slovenski predstavnici; Lea Einfalt je zaostala nekaj manj kot pet minut in bila 35., Anamarija Lampič pa dobrih sedem minut in je na koncu osvojila 45. mesto.

Višnarjeva in Razingerjeva deveti

Norvežanki Ingvild Flugstad Østberg in Maiken Caspersen Falla sta bili na nordijskem SP najboljši v ekipnem tekaškem sprintu. Do srebra sta z zaostankom 8,17 sekunde pritekli Švedinji Ida Ingermarsdotter in Stina Nilsson, do brona pa Poljakinji Justyna Kowalczyk in Sylwia Jaskowiec, zaostali sta 8,48 sekunde. Slovenki Katja Višnar in Nika Razinger sta nastopili v finalu deseterice, v njem pa osvojili deveto mesto. 

Deli s prijatelji