ŠE BODO BITKE

Lov na kristalni globus se nadaljuje na Zlati lisici

Objavljeno 17. februar 2015 10.12 | Posodobljeno 17. februar 2015 10.13 | Piše: R. T.
Ključne besede: Tina Maze

Po 43. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju ne pojenjajo hvalospevi Tini Maze.

Na 43. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju je padel zastor. V Vailu in Beaver Creeku je bila ena izmed junakinj tekmovanja slovenska šampionka Tina Maze, ki je tako kot Avstrijca Anna Fenninger in Marcel Hirscher osvojila dve zlati kolajni in eno srebrno. Medtem ko sta dekleti na odru za zmagovalke stali izključno v posamičnih disciplinah, ima Hirscher v žepu zlato za zmago na ekipni tekmi. Toda 25-letnik je bil tik pred tem, da zasede sam vrh po številu odličij, a je doživel polom v zadnji preizkušnji SP, ko je celo vodil po prvi vožnji slaloma, na drugi progi pa je odstopil. Tako je svetovni prvak postal Francoz Jean-Baptiste Grange, srebro in bron pa sta osvojila Nemca Fritz Dopfer in Felix Neureuther. »Neverjeten dan, saj zmage res nisem pričakoval. Prejšnji teden sem trdo treniral in to je zdaj poplačano. Je pa večkrat tako, da zmagaš, četudi na drugi progi nimaš najboljšega občutka. Na startu sem bil relativno miren. Nastopil sem tako, kot sem si želel, in bil tudi dovolj hiter. Na koncu sem po Hirscherjevih napakah in odstopu dobil še zlato darilo,« je bil vesel 30-letni Grange, ki je bil svetovni slalomski prvak že pred štirimi leti. Od slovenskih predstavnikov je Žan Kranjec dosegel 32. čas v prvi vožnji, Matic Skube pa se je uvrstil v finale z 28. mestom. Potem je svojo uvrstitev še izboljšal in končal na 20. mestu. To je njegova najvišja uvrstitev zime, saj je prej kot edini slovenski slalomist v sezoni dobil le dve točki na tekmah svetovnega pokala.

Sledi štajerska veselica

Tina Maze ima za sabo najuspešnejše svetovno prvenstvo, zbirko svojih kolajn z velikih tekmovanj je povečala na številko 13. Potem ko je osvojila srebro v superveleslalomu in postala svetovna prvakinja v smuku in superkombinaciji, se ji utrujeni in čustveno izpraznjeni ni izšel napad na odličji v veleslalomu in slalomu, kjer je zasedla 5. oziroma 8. mesto. V neusmiljenem tekmovalnem koledarju, kjer sta že ta vikend na sporedu novi tekmi svetovnega pokala za Zlato lisico v Mariboru, nima časa za sproščeno proslavljanje. Po vrnitvi iz ZDA se že pripravlja na štajerski tekmi v veleslalomu in slalomu ter na lov na drugi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je vodilna z 985 točkami. Za Korošico sta zdaj najpomembnejši regeneracija in odprava nevšečnosti z desnim kolenom, ki ji je malce nagajalo ob koncu SP. Na Mariborskem Pohorju jo bo nedvomno pričakala izjemna množica navijačev, ki želi pozdraviti in spodbujati s kolajnami ovenčano smučarsko genialko pri napadih na nove zmage. »Veselim se te tekme. Vem tudi, da bom tam bolje dihala, je le 200 m nadmorske višine. Upam, da bom bolje nastopila kot danes, predvsem pa si želim imeti več energije, da bom razveselila navijače,« je po zadnjem nastopu v ZDA povedala Mazejeva.

Žarek upanja?

Medtem ko je Črnjanka že dolga leta osamljeno težko orožje slovenske smučarije v zasebni ekipi Team to aMaze, ki jo vodi Andrea Massi, se je morda v Vailu in Beaver Creeku prikazal žarek upanja za reprezentanco, ki dela v sklopu Smučarske zveze Slovenije (SZS). Po klavrnih rezultatih v tej sezoni svetovnega pokala so bili nekateri dosežki slovenskih smučarjev nad pričakovanji. Sem v prvi vrsti štejemo obetavne izide deklet v superkombinaciji; Ilka Štuhec je bila sedma, Ana Bucik enajsta in Vanja Brodnik dvanajsta. V moški vrsti izstopa 11. mesto Klemna Kosija v superveleslalomu. Toda po SP so bolj v ospredju že napovedane odpovedi nekaterim trenerjem zaradi varčevanja na SZS, s čimer se bodo gotovo zmanjšale možnosti, da bi vsaj za boljši končni vtis sezone morda nadgradili rezultate iz Kolorada.

Za Tino 111.000 švicarskih frankov od FIS

Tina Maze je z izjemnimi dosežki na SP 2015 iz nagradnega sklada Mednarodne smučarske zveze (FIS) prejela 111.000 švicarskih frankov. Nagradni sklad posamične discipline je bil 100.000 frankov, prvo mesto je prineslo 40.000, drugo 25.000, tretje 15.000, četrto 10.000, peto 6000 in šesto 4000 frankov. Avstrijka Anna Fenninger je zaslužila 115.000 švicarskih frankov, saj je ob treh odličjih (dve zlati in srebrno) zasedla še eno četrto mesto. Tretji na lestvici zaslužkarjev je njen rojak Marcel Hirscher s 73.333 evri; nagrado za zlato na ekipni tekmi si je namreč razdelil s sotekmovalci. Mazejeva bo sicer prejela še 17.172 evrov nagrade od slovenskega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, precej višje zneske pa bo prejela od svojih pokroviteljev in opremljevalcev.

Slovenija tretja na lestvici kolajn

Prireditelji SP v ZDA so sporočili, da si je enajst tekem ogledalo 125.000 gledalcev. Največ, po 25.000, sta jih privabila moški smuk in ženski slalom. Vreme jo je zagodlo le med moškim superveleslalomom, ki so ga morali preložiti zaradi sneženja. Američani so lahko zadovoljni tudi po tekmovalni plati, saj so po številu osvojenih kolajn na drugem mestu s petimi odličji, svetovna prvaka sta postala Ted Ligety (veleslalom) in Mikaela Schiffrin (slalom). Največ medalj je osvojila Avstrija (9), Slovenija pa je na tej lestvici zaradi Tine Maze celo na tretjem mestu.

Deli s prijatelji