SKAKALKE

Ljubno je zmagovito poljubilo Slovenke

Objavljeno 14. februar 2016 10.32 | Posodobljeno 14. februar 2016 10.33 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Maja Vtič

Maja Vtič je zmagala na tekmi svetovnega pokala skakalk na Ljubnem ob Savinji, Špela Rogelj je bila tretja. Z dvojnim udarcem so Slovenke prvič prišle na ljubenske stopničke, hkrati pa končale zmagoviti niz Sare Takanaši.

Slovenski tabor se je razveselil izjemnega uspeha na Ljubnem. Foto: Marko Feist

Sanjsko, le kaj bi lahko bilo boljšega! Po vzdušju najboljše prizorišče v svetovnem skakalnem pokalu za ženske je na prenovljeni skakalnici na Ljubnem ob Savinji slovenski ekipi tudi po dosežkih prineslo maksimalno zadovoljstvo. Uvodno od dveh preizkušenj v Zgornji Savinjski dolini je namreč dobila Maja Vtič in s tem dosegla drugo slovensko zmago v svetovnem pokalu. Preostalo je 5. decembra leta 2014 v Lillehammerju dosegla Špela Rogelj, ki je bila včeraj na Ljubnem na tretji stopnički.

Sara Takanaši premagana

No, Vtičeva pa je na uvodni ljubenski tekmi končala tudi niz desetih zaporednih zmag Japonke Sare Takanaši. V tej sezoni je od trinajstih kar enajst preizkušenj dobila Takanašijeva, eno Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, Maja Vtič pa je včeraj s triumfom spisala pravo ljubensko zimsko pravljico. Presežniki kar sami lezejo na plan; slovenske skakalke doslej na tekmah na Ljubnem še niso skočile, tako da bi na koncu stopile na zmagovalne stopničke, včeraj pa so si prisvojile kar prvo in tretjo. Maja Vtič je pod Rajhovko dvakrat skočila 91 metrov in zbrala 267,7 točke. Drugo mesto je osvojila Sara Takanaši (91,5 in 91,5 m; 263,2 točke), tretja pa je bila Špela Rogelj (87,5 in 90,0 m; 258,7).

Tudi druge Slovenke so bile odlične. Katja Požun (84,0 in 87,5 m; 238,3) je osvojila osmo mesto, debitantka v svetovnem pokalu, 15-letna Nika Križnar (87,0 in 85,5 m; 233,7) je bila vrhunska s 14. mestom, Urša Bogataj (82,0 in 85,5 m; 231,1) je osvojila 16., Eva Logar (84,0 in 84,0 m; 228,1) pa 21. mesto.

Upala niti v sanjah

»Da bom zmagala, nisem upala niti v sanjah. Zmage sem si želela, vedela sem, da sem tega sposobna. A resnično si tega nisem predstavljala. Prenovljena skakalnica je še vedno posebna, odstopa od drugih v svetovnem pokalu, in očitno smo Slovenke to tokrat izkoristile. Poseben občutek je premagati Takanašijevo, ker je letos pač tako močna,« je bila v izjavah umirjena, a notranje nadvse zadovoljna Maja Vtič, prva že po uvodni seriji, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala drži tretje mesto. Rogljeva je bila po prvi seriji četrta, v finalu pa je prebila zvočni zid ljubenskih stopničk in se izjemno razveselila tretjega mesta.

»Po vseh težavah, ki sem jih imela v letošnji sezoni, je to gotovo veliko olajšanje in zadovoljstvo. Že ko sem dan prej dobila kvalifikacije, je bil to povsem drugačen občutek kot na zadnji tekmi v Hinzenbachu. Še zelo dober poskusni skok sem imela, pa tudi oba tekmovalna skoka sta bila kar v redu. Velika podpora gledalcev pod skakalnico je bila zame še dodatna motivacija,« je Špela Rogelj občutke ob vrnitvi v svetovni vrh na stopničke kar sama zlila v besede. Danes bo na Ljubnem ob 14. uri še druga tekma. 

Deli s prijatelji