SKAKALKE

Ljubno doma, kdor ga ima

Objavljeno 11. februar 2016 13.45 | Posodobljeno 11. februar 2016 13.45 | Piše: Marko Uršič

Konec tedna se bo na Ljubnem ob Savinji vnovič zbrala elita skakalk.

Ljubno bo orlice gnezdilo s sodobnejšo skakalnico. Foto: Jože Suhadolnik

Svetovni skakalni pokal se seli v Planico. Počasi, v žensko Planico, sobotni in nedeljski konec tedna ob 14. uri bosta namreč na Ljubnem ob Savinji, še petič v zgodovini, dve tekmi skakalk za točke globalnega tekmovanja. Vreme ni takšno, da bi rekli, da smo v cvetu zime, a Ljubenci pravijo, da tekmi morata biti. Za uvod so spet izdali bilten, ki je po mnogih najboljši v ženskem svetovnem pokalu, še mnogo pred tem pa so seveda morali obnoviti zastarelo skakalnico. Nova preobleka je stala 680.000 evrov, ljubenska občina pa ni nosila le levjega deleža, temveč vsega, saj država ni namenila sredstev v monetarni obliki. Mesec dni že 150 prostovoljcev ureja napravo za orlice, predsednik organizacijskega komiteja Rajko Pintar pa navrže: »Iz višje ležečih predelov smo pripeljali prek tisoč kubičnih metrov snega, s smučišča v Lučah, tudi z Golt ga vozimo.«

Torej Ljubenci bodo napeli vse sile, tako pa bodo tudi slovenske skakalke, ki na Ljubnem še niso skočile na eno od treh zmagovalnih stopničk. Na prenovljeni skakalnici pod Rajhovko se bo zaradi položnejšega naleta skakalo varneje in tudi dlje, glavni slovenski trener Stane Baloh pa je za tekmovanji določil Majo Vtič, Špelo Rogelj, Katjo Požun, Uršo Bogataj, Evo Logar, Anjo Javoršek in 15-letno Niko Križnar, novinko v svetovnem pokalu. To zimo ob Vtičevi udarne Eme Klinec ne bo, skakala bo na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju. So pa denimo domače orlice letos že šestkrat stale na stopničkah. »V primerjavi z lansko sezono smo naredili še korak naprej. Ema Klinec se je vrnila, vedeli smo, da zna skakati, in to je tudi dokazala. Vemo, da Ema lahko doseže vrhunske rezultate, a je prav, da gre na olimpijske igre mladih, te bodo prvič in zadnjič. Šla bo tudi na mladinsko svetovno prvenstvo. Gledano na dolgi rok pa nam morajo biti cilj olimpijske igre čez dve leti. Špela Rogelj je od lani nosila eno breme, v prve tekme je šla z njim, morala je stopiti malce nazaj in zdaj se počasi in lepo vrača. Za zdaj na Ljubnem ne bo razočaranja, če ne bo stopničk. Želimo si jih, o razočaranju pa ne bi govoril, ker ga ne bo. To je lahko mišljeno tudi dvoumno,« je bil Baloh tudi ugankarski.

Tudi Sara je človek

O Sari Takanaši, letošnji japonski cesarici v svetovnem pokalu, je glavni trener Stane Baloh dodal: »Je telesno in psihično močna, z njo se jaz in dekleta niti toliko ne obremenjujemo. Bili smo že blizu, le počakati je treba na priložnost, tudi Sara je le človek.« O prenovljeni ljubenski skakalnici pa je dodal: »Narejena je po modernih normah, ni več tako specifična.« Maja Vtič ima letos že dve drugi stopnički in eno tretjo, v skupnem seštevku je tretja. »Sezona je zelo stalna, moram biti zadovoljna z njo. Za sam vrh pa je treba, da se ti poklopijo vse stvari. Tudi s sodniki, vetrom, na katere pač nimaš vpliva,« pa je Majin načrt, da spodnese superiorno Hokaidovko Takanašijevo. »V preteklih letih je bila na Ljubnem bolj zgoščena konkurenca, ker je bila skakalnica manjša. Ker je zdaj večja, se bodo, če boš imel slabši ali boljši skok, delale večje razlike,« pa Maja Vtič letos pričakuje bolj distiliran vrstni red.

 

Deli s prijatelji