ZASTAL JE

Ljubljanska provokacija za totega vijoličnega Flisarja

Objavljeno 07. oktober 2015 10.41 | Posodobljeno 07. oktober 2015 10.42 | Piše: Marko Uršič

Slovenski zimski športniki kljub sanaciji matične SZS nabrušeni pred novo sezono.

Grozd slovenskih zimskih športnikov se je vil kot jara kača. FOTO: Marko Feist

Poletnih temperatur ni več, zdaj se nam z neba joče bog in solze padajo na zemljo, torej..., prišel bo tudi čas, da bo Slovenijo pobelil sneg. Športniki, ki za svoje dejavnosti uporabljajo belo podlago, pa so se včeraj predstavili v hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah. Bilo jih je kot jesenskega listja, vsi so komaj zlezli v fotografski kader fotoreporterjev, sodeč po zadnji sezoni pa bi lahko bilo tudi v novem tekmovalnem obdobju slovenskih snežnih športnih uspehov kot listja in trave. Peter Prevc, Jakov Fak, Žan Košir, Filip Flisar so le perjanice širokega izbora slovenskih asov, kjer bodo v zimi svoje zmagovalne stopničke iskali in našli tudi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Špela Rogelj, Teja Gregorin, Vesna Fabjan, Rok Marguč, Tim-Kevin Ravnjak itd. Kljub sanacijski politiki Smučarske zveze Slovenije, ki stiska pas, ker denarja ni toliko, kot bi si ga panoge želele, posledica tega pa so tudi nepodpisane pogodbe in nezadovoljstvo dobršnega dela tekmovalne srenje.

Včeraj je vse sicer javno potekalo v bolj simpatičnem tonu, predsednik SZS Enzo Smrekar je za uvod povedal naslednje bistvo, povezano s trenji na svoji zvezi: »Čas je, da se umaknejo zdrahe in se predstavijo športniki.« No, športniki pa so morali odgovarjati tudi na neprijetna vprašanja povezovalca programa, predstavnika za odnose z javnostmi SZS Tomija Trbovca. Stoodstotni toti Mariborčan Filip Flisar, svetovni prvak v smučarskem krosu, je potreboval kar precej sekund, da je prišel do diha. »Živim za Bežigradom, kakšna pa je bolečina klenega Mariborčana ob pogledu na lestvico prve slovenske lige?« je bil neizprosen Trbovc. Flisar je v dolgem opravičilu izpostavil: »Bo pa drugo leto bolje, pridejo tudi takšne sezone.« O svoji novi je simpatični vijolični brkač navrgel: »Vse teče po načrtu. Sezono bom izkoristil, da najdem fajn ekipo, gradil bom na konstantnosti. Dosti sem testiral opremo, takšna, kot je, špila.«

Jakov Fak je najboljši strelec med tekači in najboljši tekač med strelci. Svetovni biatlonski prvak iz letošnjega Kontiolahtija v preizkušnji na 15 km z množičnim startom je, tako kot vedno, stoodstotno zbran za nove tekmovalne izzive. »Forma je super, zdrav sem, pred novo sezono ni nobenega strahu,« je Mrkopaljčan pogledal proti novemu zimskemu obdobju.

Pridni kot čebele

No, nesrečno drugega v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev Petra Prevca je hudomušni Trbovc povprašal, kaj bo marca v Planici. »Tekma bo, znova bo zaključek svetovnega pokala,« ni filozofiral Pero Mišica. »Pripravljenost? Vse je tako, kot mora biti,« pa ni udaril filozofskih misli niti pri formi. Deskar Žan Košir je v svetovnem pokalu v zimi 2014/15 pobral vse, kar je bilo možno osvojiti in je bilo, takšnemu asu, kot je on, na dosego: veliki kristalni globus za skupno zmago ter mala za veleslalomski in slalomski seštevek. »Deskarji smo vedno večja ekipa, zdaj imamo na opremi kot znamenje čebelo,« je pristavil snowborder iz Pristave pri Tržiču. »Pred sezono sem se še posebno posvetil telesnim pripravam, tehnika pa je tako ali tako moja pozitivna lastnost,« je strnil Žan, ki je letvico postavil visoko, po sanjski lanski bo nova sezona velik izziv. »Grem po še en velik uspeh,« je udaril piko na i. Vesna Fabjan je zaradi dvakratne operacije na srcu morala v zadnji zimi tekaški smučki začasno postaviti v kot, v novem tekmovalnem obdobju pa bo zaradi materinske odsotnosti Katje Višnar glavni slovenski adut, tudi na januarskem svetovnem pokalu v Planici. »Zdaj še ni dovolj snega in včasih tekačice potočimo kar solzice, ko po treningu pogledamo uničene smuči. Torej ve se, na kaj čakamo,« belo prvino čaka bronasta olimpijka iz Sočija.

Alpskim smučarjem in smučarkam bo nova sezona velikanski izziv, seveda tudi za novo vodstvo panoge. Namreč po belih strminah ne bo dričala Tina Maze, drugi bodo morali krvavo garati in imeti do krvi ožuljene noge v pancerjih, da se bodo denimo na tekmah svetovnega pokala prebili med najboljšo deseterico. »Na pripravah smo bile zagnane, res pa je, da bi nam še kakšen dodaten trening prišel prav,« je poudarila Katarina Lavtar. Klemen Kosi je poudaril uspešnost priprav v Čilu in tekmovalni uspeh, zmago, v južnoameriškem pokalu. No, v Južni Ameriki je alpsko smučanje daleč od tega, da bi bilo med bolj priljubljenimi športi, v Sloveniji je z vsemi zimskimi drugače, torej, če damo roko v ogenj za nove slovenske športne uspehe v novi zimi, nas ne bo opeklo.

Deli s prijatelji