RAZPLET

Ligetyju zadnji veleslalom, Hirscherju skupna zmaga

Objavljeno 15. marec 2014 16.06 | Posodobljeno 15. marec 2014 16.06 | Piše: STA, P. J.

Aksel Lund Svindal je z odstopom še pred zadnjo tekmo podaril veliki kristalni globus Hirscherju.

LENZERHEIDE – Ted Ligety je zmagovalec zadnjega veleslaloma v sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev. Američan je peto veleslalomsko zmago v tej sezoni v Lenzerheideju osvojil z drugim časom prve vožnje. Drugi je bil Francoz Alexis Pinturault (+ 0,03), vodilni po prvi vožnji Nemec Felix Neureuther (+ 0,26) pa je pristal na tretjem mestu.

Svindal odstopil

Na zadnjem veleslalomu na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju se je razpletel tudi boj za skupno zmago v seštevku pokala. Avstrijec Marcel Hirscher si je predčasno, eno tekmo pred koncem sezone, zagotovil tretji veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegov prvi izzivalec Norvežan Aksel Lund Svindal je namreč odstopil v prvi vožnji zadnjega veleslalomu sezone.

Glede na napako glavnega tekmeca na prvi progi si Hirscher v finalni vožnji ni smel privoščiti odstopa ali tega, da bi ostal brez točk. Salzburžan ob prihodu v cilj na drugi progi ni prevzel vodstva, a ne glede na to je vseeno izboljšal svojo uvrstitev po prvi vožnji, ko je bil le osmi, ter je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Glede na to, da Svindal v slalomu, ki bo na sporedu v nedeljo, ne nastopa, je veliki kristalni globus že oddan Hirscherju, ki je na vrhu skupnega seštevka že vse od sezone 2011/12.

Enako število točk, globus pa le enemu

Zanimivo pa se je razpletla veleslalomska sezona. Hirscher in Ligety sta namreč sezono končala z enakim številom točk, oba sta jih osvojila 560, zaradi večjega števila zmag je mali kristalni globus osvojil Ligety, bron za tretje mesto v razvrstitvi pa je osvojil Pinturault (458).

»To je neverjetno, da sem tretjič zapored osvojil veliki kristalni globus,« je bil s sijajnim razpletom sezone več kot zadovoljen Hirscher, ki pa ne objokuje izgubljenega malega globusa za zmago v veleslalomskem seštevku. »Kje pa, v naši slačilnici ne bomo točili solz. Ted je neverjeten, v veleslalomu, ko mu gre, mu ni para in je 'dominator'. Malega globusa nisem izgubil danes, temveč na prejšnjih veleslalomih, ko nisem bil vrhunski. Vesel sem, da se sezona končuje in da se nisem predal ter jo končujem z dvignjeno glavo,« je še dodal Avstrijec, ki je v tej sezoni zmagal na dveh veleslalomih, Ligety je zbral tri zmage več. Nekaj grenkobe ostaja, saj je Hirscherja od tretjega mesta in malega globusa ločila le stotinka.

Zapravil je priložnost

Olimpijski in svetovni prvak v disciplini Ligety, ki je vpisal še 23. zmago v svetovnem pokalu, 22. veleslalomsko, ni želel na zadnjem veleslalomu prav ničesar prepustiti naključju: »Dobro sem vedel, da so moje možnosti zelo majhne, da so bile razlike majhne in da prednost 50 točk ne pomeni ničesar, zato sem moral smučati kar se da dobro ter si nisem smel dovoliti neumnih napak. Zelo sem vesel, zmaga in prvo mesto v veleslalomski razvrstitvi je velika nagrada za sezono polno vzponov in padcev.«

S sezono ni zadovoljen Svindal: »Za mano je dobra sezona, ampak bi lahko bila fantastična. Že na olimpijskih igrah so se stvari obrnile tako, kot si nisem želel. Zapravil sem res dobro priložnost, da bi osvojil veliki globus, kar je največ, kar lahko doseže alpski smučar, a če ne zmaguješ, tudi skupne zmage ne more biti.«

Slovencev ni bilo na startu finala svetovnega pokala v Lenzerheideju. Edini Slovenec z veleslalomskimi točkami v svetovnem pokalu, zbral jih je vsega skupaj osem, je bil Žan Kranjec, ki se je prvič in do zdaj edinkrat v karieri uvrstil med prvih 30 na veleslalomu v Alta Badii, kjer je bil 23.

Sezona se bo sklenila v nedeljo z moškim slalomom in ženskim veleslalomom.

Deli s prijatelji