KOŠARKA

Liga ABA še ni zlajnana kot popevke skupine ABBA

Objavljeno 26. marec 2015 10.58 | Posodobljeno 26. marec 2015 10.58 | Piše: Drago Perko

Končnica regionalne košarkarske lige brez slovenskih klubov in s tem tudi brez evrolige.

Slovenija bo imela v novi sezoni lige ABA dva kluba, odločitev o udeležencih bo padla po končnici lige Telemach. Foto: Roman Šipić

Regionalno košarkarsko tekmovanje liga ABA prehaja v sklepno obdobje, kjer pa spet ne bo slovenskih klubov. Union Olimpija si je s petim mestom resda priborila prostor v evropskem pokalu, Krka pa je s tremi zmagami manj pristala na devetem mestu in ostala brez starocelinskih tekmovanj. Dolenjcem je v uteho le dejstvo, da ima prvega strelca lige Malcolma Armsteada. Oba kluba se bosta za domači primat merila v slovenskem državnem prvenstvu.

Najboljši kvartet regionalne lige ABA pa se bo v končnici soočil za mesti v finalu in za naslov prvaka. Kot je zapisano v pravilniku tekmovanja, si bosta finalista priigrala vozovnici za evroligo v novi sezoni. Para polfinala sta sicer Crvena zvezda – Partizan in Cedevita – Budućnost. Bolj ali manj je jasno, da bo Srbija v elitnem tekmovanju zagotovo imela en klub. Po drugi strani pa so v Partizanu jezni na hrvaškega sodnika Srdjana Dožaija. Menijo, da je s sojenjem na medsebojni tekmi v nedeljo Budućnosti pristransko pomagal do drugega mesta, Partizan, tam nastopa Slovenec Edo Murić, pa je padel na četrto. Eden do beograjskih velikanov bo tako ostal brez evroligaškega mesta. Lani se je to zgodilo Partizanu, ki je v tej sezoni nastopal v drugorazrednem tekmovanju evropskega pokala, medtem ko je mestni tekmec Crvena zvezda z Jakom Blažičem navdušila v evroligi. Dobri poznavalci razmer menijo, da se lahko scenarij ponovi in da Partizan že drugič zapored ostane brez elite na stari celini, s tem pa tudi brez sredstev za delovanje.

Postranska škoda

V senci prepirov okoli primata v Srbiji pa še vedno ni jasna usoda regionalne lige, ki ji vsi po vrsti, podpora klubov iz regije je izjemna, priznavajo nesporno kakovost. »Čeprav liga ABA sistemsko ni najbolje urejeno tekmovanje, je še vedno odlično,« prizna predsednik Partizana Predrag Danilović. Niso pa redki, ki menijo, da bi lahko bila prav regionalna liga, ki jo po najboljših močeh vodi Ljubljančan Roman Lisac, postranska škoda spopada svetovne košarkarske zveze Fiba in evropskega združenja lig Uleb. »Če Fiba in evroliga skleneta, da prvak državnega prvenstva v evroligo napreduje neposredno, potem ni ovir, da ne igramo samo v domačem prvenstvu,« nadaljuje Danilović. Ta verjetno ne bi razmišljal podobno, če bi si oba srbska velikana zagotovila finale lige ABA in vozovnico za evroligaško sezono 2015/2016.

Da proti ligi nimajo nič, pa so pred dnevi povedali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije. »Regionalna liga je dobra stvar in vsa čast Romanu Liscu ter njegovim sodelavcem za to, kar so naredil iz nje. Tudi podporo klubov ima,« je bil jasen predsednik zveze Matej Erjavec, ki se je z Liscem že nekajkrat pogovoril o tem tekmovanju. Erjavec pa je tudi opozoril, da bo KZS spoštoval odločitve Fibe. Prav vodstvu svetovne košarkarske organizacije pa pripisuje precej znanja in sposobnosti, da uresniči svoje drzne napovedi in prevzame klubski primat v Evropi. »Ne pozabite, da je šef Fibe Turek, od tam pa so tudi močna podjetja, kot sta Turkish Airlines in Beko,« še doda Erjavec. Ob tem ne sedijo križem rok niti v regionalni ligi. Zavoljo tekmovalne in organizacijske nedoraslosti se je že poslovil bolgarski Levski, ki ga v novi sezoni ne bo v tekmovanju. V ligo bi rada dunajski Zepter in črnogorska Sutjeska.

Deli s prijatelji